|

Teslim tarihini açıkladı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayla ilgili gözaltına alınanlara ilişkin, 'Olay, iddianameye bağlandıktan ve yargı süreci bittikten sonra belki filmlere konu olabilecek çok önemli operasyonlarla bu sonuca varılmıştır'dedi.

Aa
00:00 - 11/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 19:19 - 11/03/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Teslim tarihini açıkladı
Teslim tarihini açıkladı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Almanya'daki yangın faciasıyla ilgili 'Türkiye olarak, hükümetimiz olarak bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum' dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda gündemlerindeki konuları görüştüklerini söyledi.

Almanya'daki yangın faciasıyla ilgili de bilgi veren Arınç, Türk ailelerin yaşadığı binada çıkan yangında bir anne ve 7 çocuğunun vefat ettiğini belirterek, '8 yurttaşımızı bu acı olayda kaybettik. Bundan fevkalade üzüntü duyuyoruz' diye konuştu.

Olayla ilgili bütün ihtimalleri içine alan bir sürecin takip edildiğini vurgulayan Arınç, yangının çıkış sebebi üzerinde farklı iddiaların olabileceğini bildirdi.

Arınç, yangının teknik bir arızadan çıkmış olabileceği gibi, başka bir maksatla yapılmış acı bir olayla da karşı karşıya kalınabileceğini dile getirerek, Alman makamlarının da ciddi bir soruşturma yürüttüğünü ifade etti.

'Büyükelçiliklerimiz ve görevli bürokratlarımız aracılığıyla bu tahkikatı bizim de yakından takip ettiğimizi ve sonucundan emin olmak istediğimiz karşı tarafa iletmiş bulunuyoruz' diyen Arınç, Alman makamlarının da konu üzerinde ciddiyetle durduğunu belirtti.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'nin eyalet başbakanı ile aileleri ziyaret ettiğine değinen Arınç, Göçten ve Uyumdan Sorumlu Bakan Maria Böhmer'in, büyükelçiliği arayarak federal hükümetin taziyelerini ilettiğini aktardı.

Arınç, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de 'derinden sarsıldığı' yönünde yazılı bir açıklama yaparak, başsağlığı dileklerini ilettiğini belirterek, Merkel'in konunun açıklığa kavuşturulabilmesi için yardım sözü verdiğini vurguladı.

Yangında hayatını kaybedenlerin otopsisinin yarın sabaha kadar bitirilmesini beklediklerini ifade eden Arınç, cenazelerin, yetişirse saat 10.30 gibi Almanya'daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Camisi'nde cenaze namazı kılındıktan sonra özel bir uçakla Türkiye'ye nakledileceklerini bildirdi.

Cenazelerin Afyon'da defnedileceklerini bildiren Arınç, 'Bu akşam veya en geç yarın sabah da sayın Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ, Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu da bu uçakla gidecekler, olay yerini inceleyip cenaze namazına katılacaklar ve cenazelerimizi alarak Türkiye'ye, Afyon Zafer Havaalanı'na veya askeri havaalanına inmek suretiyle görevlerini yerine getirmiş olacaklardır' ifadesini kullandı.

Arınç, böyle bir yangın sonrası geçmişte yaşanan acı olayları hatırlamamak ve o olaylarla ilgili bir bağlantı kurmamanın mümkün olmadığına dikkati çekerek, 'Ancak bu olayın kendine özgü sebebi de olabilir. Dolayısıyla ciddi bir soruşturma ve soruşturma neticesinde elde edilecek bilgi ve bulguları yine milletimizle paylaşacağız. Türkiye olarak, hükümetimiz olarak bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum' dedi.


-'Et ve Süt Kurumu' geliyor-


Kurulda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in et ve süt üreticilerini yakından ilgilendiren bir sunum yaptığına değinen Arınç, 'Hayvansal ürünler piyasa düzenleme mekanizması 'Et ve Süt Kurumu' olarak yeni bir kurum kurulmaktadır. Et Balık'ın ismi 'Et ve Süt Kurumu' olarak yeniden düzenlenmektedir' diye konuştu.

Arınç, üretici ve tüketicileri doğrudan korumaya yönelik, çıkar ve menfaatlerini en üst noktada tutmak amacıyla Et Balık'ın Et ve Süt Kurumu olarak yeniden düzenleneceğini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı bir mekanizma olarak faaliyete geçeceğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen terör olayının aydınlatılması ve terör örgütünce alıkonulan kamu görevlilerinin ne zaman ve ne şekilde Türkiye'ye geleceği konusunda bilgilendirmede bulunduğunu söyledi.

Bülent Arınç, TBMM'ye gönderilen 4. yargı paketiyle ilgili tasarının, aldıkları habere göre perşembe günü Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacağını dile getirerek, 'Hafta sonu olması itibarıyla sanıyorum ki görüşmelerin önümüzdeki hafta tamamlanması ve Genel Kurul'a gelmesi beklenmektedir' dedi.

11 yıl önce