|

Türk okulları tek çatıda toplanacak

Bakanlar Kurulu’nda yurtdışında paralel yapıya ait Türk okulları ve elektrik krizi masaya yatırıldı. Çalışmalarda okulların devralınması ve bir vakıf kurularak tek çatı altında faaliyetlerini sürdürmesi seçeneği öne çıkıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 22:25 - 26/01/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Bakanlar Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Yaklaşık 7 saat süren toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan  Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kurul’da, yurt dışındaki Türk okullarının dönüştürülmesi çalışmaların değerlendirildiğini söyledi. Arınç, paralel yapının bu okullardaki etkisinin de ele alındığını belirterek, “Türkiye aleyhinde çalışmalar yapıyor mu, bu konulardaki bilgiler nedir?’ Bunlar da bir potada toplandı ve bunun da ıslah edilmesi üzerinde karara varıldı” dedi. 

ÜÇLÜ FORMÜL DÜŞÜNÜLÜYOR

Sözkonusu okulların birer ticari şirket olarak yönetildiğini hatırlatan Arınç, “Bunu bizim ancak devir, satın almak veya başka ortakla ilişkilendirmek şeklinde tavsiyelerimiz olabilir. Dünyada 160 ülkede bulunan bu okullara ‘Hadi bakalım bunları kapatın, açın, şöyle yapın’ diyecek bir noktada değiliz, bunu düşünmüyoruz. Biz hukuk içerisinde kalacağız” diye konuştu. Konuya üç boyutlu baktıklarını kaydeden Arınç, şöyle devam etti: “Birincisi, mevcut okullarımızın (hem fiziki hem de eğim yönünden) kalitesinin artırılması. İkincisi, okullarının faaliyetlerinin mümkünse (Türkiye ya da başka işverenler tarafından) devralınması suretiyle devam ettirilmesi. Üçüncüsü de yeni açacağımız okullar. Bunu bir kanun ile bir vakıf kurmak suretiyle bu vakıf bünyesinde düşünüyoruz.” Arınç, bu konuda Milli Eğitim Bakanı’nın sunum yaptığını, gelecek hafta ise çalışmanın sonuçlanmasını beklediğini kaydetti.

ELEKTRİK BORÇLARI YAPILANDIRILABİLİR

Diyarbakır’daki elektrik kesintisi ile ilgili Arınç, şunları söyledi: “Hizmeti tüketen insanların veya kurumların bedelini ödememek gibi anlaşılmaz ısrarları var. Bölgede 6 ilin belediyelerine ait (bağlı kuruluşları dahil) 255 milyon TL borcu bulunuyor. İyi niyetle ödeme yapmak isteyen bütün vatandaşlarımıza da yardımcı olunacak. Borç yapılandırması yapılacak. Ancak ödemem denirse bu kesinlikle doğru değil, yasalar da bunu kabul etmiyor.” Arınç, borçlarını yapılandıran Batman Belediyesine de teşekkür etti.

Komşuda laiklik yokmuş

Bakan Arınç, Yunanistan’ın ateist olan yeni başbakanı Aleksis Çipras’ın yemin töreninde din adamı istememesine de değindi. Arınç, “Ben yeni farkına vardım. Yunanistan aslında laik olmayan bir ülkeymiş. Türkiye'de 'Çok şükür laiklik var' diyenlerin haberleri var mıydı bilmiyorum. Ateist olduğunu söyleyen bir başbakan papazın önünde yemin etmedi. Bunun bir sorun olacağı söyleniyordu. Görüyorsunuz ki demokrasi bu işleri sorun yapmadan yoluna devam ediyor. Türkiye olarak bizi ilgilendiren şey yeni hükümetle iyi ilişkiler kuracak olmamızdır” diye konuştu.

UMARIM KOBANİ'YE DESTEĞİMİZ UNUTULMAZ

Arınç, ‘IŞİD’in Kobani’den çıkarıldığı iddiaları’ ile ilgili olarak, “Evet, haberler geliyor, ancak henüz tam teyit edilmiş değil. Türkiye'nin bu konuda olumlu rolü olduğunu umarım unutmazlar.” Bedelli askerlik uygulamasından 1 Ocak 1988’den sonra doğanların yararlanamamasıyla ilgili tepkilerin hatırlatılması üzerine de Arınç, “O arkadaşlarımıza söyleyecek hiçbir şeyimiz yok” dedi.  
#Ahmet Davutoğlu
#Bülent Arınç
#Diyarbakır
9 yıl önce