|

Türkiye ateşkesten umutlu

İsrail ile Filistin arasında varılan süresiz ateşkese Türkiye umutlu bakıyor. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, 'Bölgede sağlanacak kalıcı sükûnet, İsrail-Filistin ihtilafının adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasına yönelik çabalar için de uygun zemini oluşturacaktır' denildi.

İstihbarat Servisi
00:00 - 28/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:52 - 27/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye ateşkesten umutlu
Türkiye ateşkesten umutlu

İsrail ile Filistin arasında sağlanan kalıcı ateşkes, tüm İslam dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de memnuniyetle karşılandı. Dışişleri Bakanlığı, ateşkes kararının ardından yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye'nin konuya bakışını sergiledi. Dışişleri Bakanlığı, kalıcı ateşkesin bölgede sağlanacak kalıcı sükûnet ve İsrail-Filistin ihtilafının adil, kapsamlı ve kalıcı çözüme kavuşturulmasına yönelik çabalar için de uygun zemini oluşturacağını bildirdi.

KAYDA DEĞER BİR ADIM

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Gazze'de süresiz ateşkese ilişkin varılan mutabakatın memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Gazze'nin yeniden imarı için gerekli olan malzemelerle acil insani ihtiyaçların girişi için İsrail ve Gazze arasındaki kapıların açılmasının önemli olduğu vurgulanan açıklamada, bunun Gazze'ye yönelik kısıtlamaların tümüyle kaldırılması için bir başlangıç olabileceği belirtildi. Bakanlık, ateşkesin, bölgede şiddetin sona erdirilmesi ve kalıcı sükûnetin tesisi yönünde atılmış kayda değer bir adım olduğunun altını çizdi. Açıklamada ayrıca, ateşkese riayet edilmesi ve taraflar arasındaki müzakerelerde tüm ihtilaflı konuların çözüme kavuşturulmasının önem taşıdığı belirtildi.

EŞİTSİZLİĞE RAĞMEN HAMAS KAZANDI

Ortadoğu uzmanları ve STK temsilcileri konuyla ilgili Yeni Şafak'a konuştu. Hamas'ın bütün olumsuzluklara rağmen İsrail'i ateşkes noktasına getirmesini önemli bir adım olarak değerlendiren Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, ambargonun tam olarak kaldırıldığı zaman Hamas'ın zaferini ilan edeceğini söyledi. Ünsal, 'İsrail ve Filistin arasında eşitsiz bir mücadele var. Bu eşitsizliğe rağmen Filistin'in mücadelesi büyük bir başarı, ambargonun kalkmasıyla mücadele sonuca varır' ifadelerini kullandı.

İSRAİL BÖLGEDEN DERHAL ÇIKMALI

Gazeteci Yazar Mustafa Özcan da, en ağır hasarı Filistin'in gördüğünü ve meselenin özünde İsrail ablukasının yattığını söyledi. İsrail'in bölgeden derhal çıkması gerektiğini dile getiren Özcan, 'Tarafsız olan İsrail basını, ateşkesi Hamas'ın zaferi olarak değerlendirdi. İsrail neyi umdu neyi buldu? Umduğu şey Hamas'ı askeri olarak püskürtmek, siyasi olarak ezmekti. İkisini de gerçekleştiremedi. Dolayısıyla İsrail'in hedefleri askıda kaldı' dedi.

GAZZE NEFES ALACAK

Filistin'de savaş yaşanmadığını, İsrail'in adeta katliam yaptığını söyleyen İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Başkan Yardımcısı İzzet Şahin, acımasızca devam eden saldırılarda daha fazla kişi hayatını kaybetmeden ateşkesin sağlanmasının sevindirici bir durum olduğunu belirtti. Şahin, 'Bu karar Gazze halkına nefes aldıracaktır. İnsani yardımların ulaşmasında kolaylık sağlayacaktır. İsrail tarafından verilen sözler tutulursa anlaşma amacına varır.' şeklinde konuştu.

İslam dünyası zaferi fırsat bilmeli

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir İsrail ile Filistin arasında varılan ateşkes hakkında bir açıklama yaptı. İşbilir, 'İslam dünyası, Filistinlilerin bu zaferini fırsat bilip haklı davalarını neticelendirmek için kenetlenmeli ve tüm sahalarda Filistinlilerin mağduriyetlerini gidermek için stratejik bir planla eyleme geçmelidir' dedi.

DİRENİŞ İSRAİL'İ ATEŞKESE MECBUR ETTİ

İşbilir, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik 51 gün süren saldırılarından sonra kalıcı ateşkes için anlaşılmasının başta Filistin olmak üzere tüm İslam dünyasında sevinçle karşılandığını belirterek, Filistinlilerin tarihi bir direniş sergileyerek İsrail'i ateşkese mecbur ettiğini kaydetti.

FİLİSTİNLİLERİN ONURLU DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ

Uluslararası Rabia Platformu olarak Filistinlileri kutladıklarını söyleyen İşbilir, 'Onurlu direnişlerini selamlıyor, Müslümanları ve insanlığı bu dava etrafında kenetlenmeye davet ediyoruz' dedi.


10 yıl önce