|

Türkiye nükleer silaha karşıdır

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Türkiye kimde olursa olsun her türlü nükleer silaha karşıdır" dedi.

Aa
00:00 - 26/02/2013 Salı
Güncelleme: 02:27 - 27/02/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye nükleer silaha karşıdır
Türkiye nükleer silaha karşıdır

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Ankara İl Başkanlığı Siyaset Akademisi'nde düzenlenen, 'Lider Ülke Türkiye Yerel Yönetimler 2' başlıklı programın açılışında konuşma yaptı.

İran'ın nükleer programı hakkında görüşünün sorulması üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin bu konudaki pozisyonunun iki ilkeye dayandığını belirterek, şöyle konuştu:

'Türkiye kimde olursa olsun her türlü nükleer silaha karşıdır. Hiçbir ülkenin ayrıcalığı olamaz. Nükleer teknoloji ise insanoğlunun ortak üretiminin sonucudur. Nükleer teknoloji elde etme konusunda her ülke eşit hakka sahiptir. Bu iki ilke yan yana konulduğunda İran'ın nükleer programının sınırları da belirlenmiş olur. İran barışçıl nükleer teknoloji için ne yapmak istiyorsa ona destek veririz. Ama nükleer silah konusunda İran'da ya da herhangi bir ülke de bunun olmaması için gerekli Uluslararası Atom Enerjisi kurallarına uymak zorundadır.'

Anastasiadis'i yeni bir sınav bekliyor

Davutoğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yapılan seçimler ve müzakere süreci ile ilgili son durumun sorulması üzerine ise 'Kıbrıs'ta şu ana kadar barış olmamasının sorumlusu Türkiye ve KKTC değil, 2004'te 'hayır' diyen Kıbrıs Rum tarafıydı' ifadesini kullandı.

O dönemde 'evet' kampanyası yapan Anastasiadis'i yeni bir sınavın beklediğini belirten Davutoğlu, 'Anastasiadis o tutumunu sürdürür ve yeni bir barışın önünü açarsa, karşılığını mutlaka görür' dedi.

11 yıl önce