|

Türkiye'den Mısır'a sert cevap

Dışişleri Bakanlığı, Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında yer alan iddiaları yalanladı. Açıklamada Mısır halkının iradesini ve egemenliğini ayaklar altına alan uygulamalara yönelik tepkilerin "içişlerine müdahale" olarak nitelendirilmesinin mümkün olamayacağı kaydedildi.

İha
00:00 - 1/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 09:37 - 1/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye'den Mısır'a sert cevap
Türkiye'den Mısır'a sert cevap

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Mısır'da istikrarın ancak kapsayıcı bir siyasi süreç neticesinde halk iradesine dayalı ve demokratik meşruiyeti haiz bir yönetimle sağlanabileceği yönündeki tutumumuz bilinmektedir. Türkiye bu konudaki ilkeli tutumunun gereği olarak, Mısır'da halkın iradesi doğrultusunda demokrasiye biran önce geçişin sağlanmasına yönelik çağrılarını sürdürmektedir. Esasen tüm bu çağrıların temelinde kardeş Mısır halkının esenliğinin sağlanması, özgür iradesinin siyasi ve toplumsal hayata tam olarak yansıtılması arzusu yatmaktadır. Hal böyle iken Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın 29 Eylül 2014 tarihli basın açıklamasında da görüleceği üzere Mısır'daki yönetimin bu konudaki samimi çağrıları dikkate almaktan ziyade, gerçekleştirilen hukuk dışı eylemin getirdiği suçluluk psikolojisinin yansıması ve içine düşülen aczin bir göstergesi olarak ülkemiz aleyhinde kabul edilemez iddialarda bulunduğu müşahede edilmektedir. Tabiatıyla bu iddiaların ne ciddiye alınması ne de kabul edilmesi mümkündür' denildi.

Mısır halkının iradesini ve egemenliğini ayaklar altına alan uygulamalara yönelik tepkilerin "içişlerine müdahale" olarak nitelendirilmesinin mümkün olamayacağının kaydedildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

'Güvenlik kuvvetlerinin orantısız güç kullanımı nedeniyle yakın tarihte tek bir günde çok sayıda göstericinin öldürüldüğü, 3 Temmuz askeri müdahalesinden bu yana ölü sayısının binlere, tutuklu sayısının on binlere vardığı, yaşananların bağımsız insan hakları örgütleri tarafından 'insanlığa karşı suç' olarak değerlendirildiği, yüzlerce masum insanın gülünç davalarla idam cezasına çarptırıldığı, siyasi partilerin, demokratik hareketlerin ve gençlik gruplarının keyfi gerekçelerle kapatıldığı, aralarında yabancıların da bulunduğu onlarca gazetecinin hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan kararlarla hüküm giydiği, en temel demokratik hakların hiçe sayıldığı Mısır'da maalesef dışlayıcı ve demokrasi dışı uygulamalar aralıksız devam etmektedir.'

9 yıl önce