|

Türkiye'nin gücüne artık herkes tanık

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AGİT zirvesine katılan birçok liderin 'Türkiye'nin parlayan bir yıldız olduğu' yorumunu aktararak, "Türkiye'nin gücüne artık herkes tanık oluyor" dedi. "İç politikada kimse Wikileaks'in tuzağına düşmesin" değerlendirmesini yapan Gül, belgelerdeki dille ilgili olarak da ABD'li diplomatların çapına dikkati çekti

İbrahim Karagül
00:00 - 3/12/2010 Cuma
Güncelleme: 01:30 - 3/12/2010 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'nin gücüne artık herkes tanık
Türkiye'nin gücüne artık herkes tanık

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen AGİT zirvesi dönüşü uçakta Türkiye ve tüm dünyayı etkileyen Wikileaks belgeleriyle ilgili değerlendirme bulundu.

Türkiye'nin dışarıdaki görüntüsüyle içerideki görünüşünün farklı algılandığını dile getiren Gül, “Türkiye'nin dışarıda ve içeride görünüşü çok farklı. Mesela AGİT zirvesinde, beş altı lider Türkiye'nin parlayan bir yıldız olduğunu söyledi. Mum dibine ışık vermez derler.. Ancak, içerideki sert tartışmalar Türkiye'nin istikametini etkilemiyor. Dışarıdan görülen Türkiye bazen içeride de fark ediliyor.. Bunu da söylemek lazım" dedi. Avrupa Birliği'nin stratejik vizyondan yoksun olduğuna vurgu yapan Gül, "Müzakereler 'teknik' seviyede gayet iyi gidiyor. Şimdi ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Ama bazıları siyasi konuları komisyona getiriyor. İktidarların bakışı etkili oluyor” diye konuştu. AB yolunda atılan adımların, içeride gerçekleştirilen reformların Türkiye'yi hem içeride hem dışarıda, nereden nerelere getirdiğine dikkati çeken Gül, “Yapılanlar Türkiye'yi güçlendiriyor mu güçlendirmiyor mu çıkarlarına mı değil mi? Önemli olan bu” dedi. Gül, Norveç ve İsviçre'nin AB üyeliğini reddetmesine atıfta bulunarak, “Belki sonraları Türk halkı da hayır der” ifadesini kullandı ve “O zamanki Türkiye'nin ne kadar güçlü olduğunu Avrupa da görecek” dedi.

'YUMURTALARI TEK SEPETE KOYMUYORUZ'

Türkiye'nin geçmişteki eksikliklerini hızla düzelttiğini söyleyen Gül, şöyle devam etti: “Geçmişte bizim eksiğimiz her şeyi bir sepete koymak oldu. Şimdi yumurtaları farklı sepetlere koyuyoruz. Değişen bu. AGİT zirvesine gelenler, Türkiye'nin bu bölgedeki gücüne tanık oluyorlar. Eminim bir ay sonra AB ile ilgili toplantılarda bu kanaatlerini paylaşacaklar, gördüklerini anlatacaklar. Türkiye özgüvenini abartmıyor. Kafkaslar'da istikrar ve barışın sağlanmasında 'Rusya kilit ülke' dedim. Bize; 'Ne yani Ortadoğu sorununu Türkiye mi çözecek' sorusunu yöneltenlere, 'Elbette hayır. Bu sorunu ABD çözecektir' dedim. Bu iki konu, kendimizi abartmadığımızı gösteriyor. Özgüveni abartmıyoruz. Bütün reformları yaptık ama hala noksan olanların farkındayız."

'KIRGINLIK YOK BAŞKOMUTANIM'

Gül, “Askeri şura yemeğini ilk kez yapmadınız. Askere kırgın mısınız, bu yüzden mi yapmadınız?” şeklindeki yorumlara ise “Kırgınlık söz konusu olur mu? Ben başkomutanım” diyerek, bunun uzun uçak yolculuğu ve zaman farkından kaynaklanan bir durum olduğunu ve başka bir anlam yüklenmemesi gerektiğini söyledi.



'Wikileaks'in tuzağına düşmeyin'

Yayımladığı belgelerle tüm dünyayı etkileyen Wikileaks'le ilgili değerlendirmelerde de bulunan Cumhurbaşkanı Gül, “İç politikada kimse Vikileaks'in tuzağına düşmesin. Yarın neyi ortaya süreceklerini bilmiyoruz. Bu yüzden kimse Vikileaks'den medet ummasın, peşine takılmasın… Türkiye dış politikası, bütün bölge, Ortadoğu, liderler, yönetimler bu tuzağa düşmesin. Görünüyor ki yayınlanan şeyler en çok Ortadoğu'da etkisini gösterecek" diye konuştu. İsrail konusundaki ifadelerine de açıklık getiren Cumhurbaşkanı Gül, “İddialı bir şey söylemedim. Her hangi bir ülkenin bu işte eli var diyemem. Benim gerçekçi bir yaklaşımım var. Resme baktığımda merak ediyorum. Herkesle ilgili bir şeyler var ama o başkentte hiçbir şey yok" dedi. Yayınlanan notlardaki seviyesizliğe dikkati çeken Gül, “Bu ADB'li diplomatların çapını da gösterir” dedi. Türkiye ile Türk bakanlarla, mesela Abdülkadir Aksu ile ilgili yayınlanan bazı şeylerin sokak ağzıyla kaleme alındığını söyledi. Ayrıca, bir çok ülke hakkında daha ciddi iddialar aktarıldığını, bunların yanında Türkiye hakkındakilerin önemsiz olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, elektronik ortama dikkat çekerek, “Bugün öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, en güçlüyüm dediğin anda bir şey çıkıyor, her şey değişebiliyor” dedi. Gül, "Her şey gördüğüm kadarıyla diplomat raporları değil, bazı görüşmelerin de yayıldığını görüyorum. ABD'nin kendi arşivine sahip olması gerekir" diyerek, ABD'ye uyarıda bulundu.




13 yıl önce