|

Türkiye'nin seçmen sayısı açıklandı!

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Türkiye''deki seçmen sayısının toplam rakamını açıkladı. Güven, Bugün itibarıyla yurt içi seçmen sayısının 51 milyon 980 bin 193, yurt dışı seçmen sayısının ise 2 milyon 772 bin 981 olduğunu belirtti.

.
00:00 - 19/07/2013 Cuma
Güncelleme: 12:22 - 19/07/2013 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'nin seçmen sayısı açıklandı!
Türkiye'nin seçmen sayısı açıklandı!

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, son günlerde bazı yazılı ve görsel basında, seçim sistemiyle ilgili yazılıma dışarıdan müdahaleyle girilebileceği ve bu yolla seçim sonuçlarının değiştirilebileceği şeklindeki iddiaların tamamen yersiz ve gerçek dışı olduğunu söyledi.

Güven, bazı özel ziyaretleri kapsamında geldiği Dursunbey'de, kızına ait eczanede basın mensuplarına yaptığı açıklamada, YSK'nın milli iradenin doğru tecellisi için her türlü tedbiri aldığını ve almaya da devam ettiğini belirtti.

Seçim sonuçlarının, bilgisayara girilmeden önce sandık kurulları tarafından kurul üyeleri ve müşahitlerin huzurunda tespit edildiğini vurgulayan Güven, şöyle konuştu:

"Sandık kurullarında yasa gereği siyasi parti üyeleri olduğu gibi siyasi partiler müşahit de görevlendirmektedir. Bunların huzurunda tespit edilen sonuçlar asıldır. Sandık tutanakları yine açık bir şekilde birleştirilmekte ve internet girişine kapalı özel bir ağ ile YSK merkezine ulaştırılmaktadır. YSK'ya aktarılan seçim sonuçları, aynı anda YSK'nın verdiği uç kullanılmak suretiyle siyasi partilerin bilgisayar ağlarına atılmaktadır. Yani tüm siyasi partiler, YSK portalı üzerinden ilan edilen sonuçlarla, tutanakların aynı olup olmadığını denetleme imkanına sahiptir."

Güven, önümüzdeki seçimlerden itibaren sandık tutanaklarının, ilçe seçim kurullarında taranacağını ve YSK portalında ilan edilen sandık sonucuyla görülebileceğini ifade ederek, "Bütün bu olgular gözönüne alındığında seçim sistemiyle ilgili yazılıma müdahale edilerek sonucun değiştirilebileceğini belirtmek, gerçekten uzaktır. Son günlerde bazı yazılı ve görsel basında, seçim sistemiyle ilgili yazılıma dışarıdan müdahaleyle girilebileceği ve bu yolla seçim sonuçlarının değiştirilebileceği şeklinde iddialar yer almaktadır. Bu iddialar tamamen yersiz ve gerçek dışıdır" diye konuştu.

Uzun yıllardır ileri sürülen ancak bir türlü değerlendirilemeyen bir başka iddianın da seçmen sayılarının gerçeği yansıtmadığı şeklinde olduğuna işaret eden Güven, bu iddiayı öne sürenlerin, Mernis üzerinde alınan seçmen sayısının doğru olmayacağını, seçmenlerin elle yazılması gerektiğini iddia ettiğini kaydetti.

Seçmen tespitinin, adrese kayıt sistemi esas alınarak TC kimlik numarası ile yapıldığından, mükerrer kayıt mümkün olmadığı gibi ölüm, seçme ehliyetini ve vatandaşlık hakkını kaybetme veya yeniden kazanma gibi durum değişiklikleri günlük olarak alınıp seçmen kütüğüne işlendiğini dile getiren Güven, elle yazımda ise her zaman mükerrer kayıt imkanı olduğundan bu sisteme geri dönmenin sağlıklı olmadığını söyledi.

YURT İÇİNDEKİ SEÇMEN SAYISI NE KADAR?

Bugün itibarıyla yurt içi seçmen sayısının 51 milyon 980 bin 193, yurt dışı seçmen sayısının ise 2 milyon 772 bin 981 olduğunu belirten Güven, şöyle devam etti:

"Seçmen kütüğü, her seçim döneminde talepleri halinde iki kez, seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partilere dijital ortamlarda verilmektedir. Partilerin her zaman bu kütükleri kontrol imkanı mevcuttur. YSK'nın yapısıyla ilgili olarak kamuoyunda bilgi eksikliği olduğu anlaşılmaktadır. YSK, 6 yargıtay, 5 danıştay olmak üzere 11 yüksek mahkeme üyesinden oluşmaktadır. Ancak ülke seçmeninin yüzde 97-98'ini temsil eden AK Parti, CHP, MHP, BDP ve Saadet Partisi temsilcileri kurulun daimi üyesidir. Bu üyeler, kurulun komisyonlarına ve tüm toplantılarına aktif olarak katılmakta olup YSK'da siyasi parti temsilcilerinin katılamadığı, katkı sağlamadığı hiçbir karar alınmamaktadır."

YSK ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR

Güven, YSK'nın şeffaf bir şekilde çalıştığına dikkati çekerek, bu kapsamda seçmenin yüzde 97-98'ini oluşturan aynı zamanda YSK'da temsilcisi olan siyasi partilerin teknik ekiplerine kurulun elektronik yapısıyla ilgili detaylı sunum yapıldığını söyledi.

KAMU SPOTU REKLAMLARI HAZIRLANIYOR

Bugüne kadar sistemde zaafiyet olduğu yönünde bu partilerden en küçük bir şikayet gelmediğini vurgulayan Güven, şunları kaydetti:

"Seçim sistemimizin ABD ve Yunanistan'ın seçim sistemiyle benzerliği olmayıp bilişim sistemimiz güvenilir yapıdadır. Bu nedenle sistemin güvenliğine ilişkin yazıların gerçekle ilgisi yoktur. Mahalli idareler seçimleri dışındaki seçimlerde yurt dışından bundan böyle konsolosluklarda, ihtiyaç duyulması halinde ise yerel makamların uygun göreceği yerde sandık kurmak suretiyle seçimler yapılacak olup vatandaşlarımız gümrüklere gitmek zahmetinden kurtulacak, milli iradenin doğru bir şekilde sandığa yansıması sağlanacaktır. 126 ülke, 190 temsilcilikte seçim yapılacaktır."

Bu konuda YSK ile Dışişleri Bakanlığının çalışmaya devam ettiğini belirten Güven, "Zaman zaman büyükelçi ve konsoloslarla toplantılar yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın bu konuda doğru bilgilendirilmeleri için kamu spotları hazırlanmakta olup çok kısa zaman sonra yurt içi ve dışı televizyonlarında yayınlanacaktır" diye konuştu.

11 yıl önce
default-profile-img