|

Türkiye'ye ihtiyacımız var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Biden ile Beylerbeyi Sarayı’nda görüştü. Irak, Suriye, Kıbrıs ve IŞİD’le mücadele konularının ele alındığı zirvenin ardından Erdoğan, “Müttefik olarak birbirimize bağlılığımızı teyit ettik” ifadesini kullanırken Biden ise “Türkiye ile 60 yıldır iyi ilişkileri sürdürüyoruz, Türkiye’ye ihtiyacımız var” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/11/2014 الأحد
Güncelleme: 23:16 - 22/11/2014 السبت
Diğer

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı Beylerbeyi Sarayı’nda kabul etti. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. IŞİD ile mücadele, Suriye konusu ve Kıbrıs meselelerini görüştüklerini belirten Erdoğan, “Kıbrıs, Ukrayna gibi ortaya çıkan bütün bu bölgedeki güncel gelişmeleri ve karşı karşıya bulunduğumuz sorunları ele alma imkanımız oldu. Diğer bazı bölgesel ve küresel konuları da değerlendirme fırsatımız oldu. Kuzey Afrika’yı da değerlendirdik. ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu gördük. En önemlisi iki NATO müttefiki olarak birbirimizin savunma ve güvenliğe olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik” ifadelerini kullandı. “Küresel barış günümüzde ciddi tehditlerle karşı karşıya” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


CİDDİ TEHDİTLER VAR 

“Bizim bölgemizde bu küresel barışın tehditlerle karşı karşıya kalması kendini gösteriyor. Bölgesel ve uluslararası güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi geliştirmeye kararlıyız. En üst düzeydeki temaslarımız devam edecektir. ABD ile ilişkilerimiz, ortak değerler ve müşterek menfaatler temelinde karşılıklı saygıya dayalı biçimde günün stratejik şartlarına da uyum sağlayarak gelişiyor. Türkiye-ABD ilişkilerimizin bugün her zamankinden daha kapsamlı ve güçlü olduğuna inanıyorum. ABD ile atacağımız adımlar, küresel ve bölgesel gelişmelerin yönünü tayin edecektir.”


LİDERLİK GÖSTERDİNİZ

Türkiye’nin misafirperverliğine vurgu yaparak sözlerine başlayan Joe Biden, “Türkiye benim için misafirperveliğin tanımını oluşturuyor. Bir Türk ailesinin evinde ağırlanmadan misafirperverlik kelimesinin tam anlaşılamayacağını ülkemde de söylüyorum” dedi. Irak ve Suriye konularını ABD Başkanı Obama ile görüştüklerini de belirten Biden, şunları söyledi: 

“IŞİD’i ya da DEAŞ’ı zayıflatmak için uluslararası koalisyonun bir parçası olarak çalışmalarımızdan bahsettik. Irak konusunda aynı görüşlere sahibiz Sayın Başbakan ile de görüştük. Türkiye bu konuda da ciddi bir liderlik gösterdi. Suriye konusunda çeşitli konularda görüştük. IŞİD’i zayıflatmak ve yenmek konusunda Suriye muhaliflerini güçlendirmek ve siyasi geçiş sürecini desteklemek şeklinde olmalıdır. Ilımlı Suriye muhaliflerini eğit ve donat çabalarından bahsettik.” 

YAKIN OLMAYA DEVAM EDEĞİZ

“Türkiye, özellikle Suriye konusunda büyük bir insani yükü omuzlamış durumda. Türkiye 1,6 milyon Suriyeli mülteciye kapısını açtı ve Türkiye insancıl ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu kadar yüksek sayıda mülteciyi ülkenizde ağırlamak büyük maliyeti olan bir şeydir. Çabalarınız çok önemli. ABD, Türkiye’nin Kıbrıs’taki çabalarını da desteklemektedir. Doğu Akdeniz’deki enerji potansiyeli göz önüne alındığında iki ülkenin de ortak bir uzlaşı sağlaması gerekiyor. Biz, Türkiye ile 60 yıldır iyi ilişkiler sürdürüyoruz, bizim Türkiye’ye ihtiyacımız var. Türkiye’nin de bize ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Yakınız ve yakın olmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı’na misafirperverliği için teşekkür ediyorum.” 


Kuralına göre oyna

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nin kapanış oturumunda konuşan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Rusya’nın enerjiyi, komşularına karşı bir dış politika aracı olarak kullanmasının temel ticari ve uluslararası yasaların ihlali olduğunu belirterek çeşitli uyarılarda bulundu. “Rusya oyunculardan biri olabilir ve olmalı da. Ama oyunu kurallarına uygun oynamalı. Rusya’nın enerji politikası, oyunun kendisiyle oynamak olmamalı” diyen Biden, enerjinin silah olarak kullanılmasının yanlışlığına işaret etti. Biden, “Avrupa’nın tek bir kaynağa bağlı olması uzun süredir bir sorundu. Şimdi bunu sona erdirmenin zamanı. Ukrayna’da olup bitenler sadece bu ihtiyacın aciliyetinin altını çizdi. Rusya’nın Ukrayna’daki saldırgan politikası ve Kırım’daki yasadışı işgali, bize Avrupa’nın stratejik vizyonunu güvenceye almak için daha yapılacak pek çok şey olduğunu ihtar ediyor” ifadelerini kullandı. 


TÜRKİYE DAĞITIM MERKEZİ

Bir zamanlar hayal olan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi’nin gerçekleştiğine işaret eden Biden, şimdi de TANAP ile birlikte ilk defa Hazar gazının Avrupa’ya getirileceğini belirterek, “Bu, Avrupa’da enerji güvenliğinde oyunu değiştirecek” yorumundu bulundu. Biden, Bağdat ve Erbil arasındaki gelir bölüşümü anlaşmasının kendilerini cesaretlendirdiğini dile getirdi.  İSTANBUL

#cumhurbaşkanı
#recep tayyip erdoğan
#joe biden
٪d سنوات قبل