|

Türkiye'ye nükleer teşekkürü

Başbakan Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Beyaz Köşk'te görüştü. Ahmedinejad, İran'ın yürüttüğü nükleer çalışmalara karşı Türkiye'nin sergilediği açık ve şeffaf tutum nedeniyle teşekkürlerini bildirdi.

Aa
00:00 - 30/03/2012 Cuma
Güncelleme: 00:58 - 30/03/2012 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'ye nükleer teşekkürü
Türkiye'ye nükleer teşekkürü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Tahran'da bir araya geldi. İkilinin Suriye başta olmak üzere İran'ın nükleer faaliyetleri ve terör örgütü PKK ile mücadeleyi ele aldıkları belirtildi.

Başbakan Erdoğan ile Ahmedinejad, önceki akşam planlanan ancak İran Cumhurbaşkanı'nın sağlık sorunları nedeniyle ertelenen görüşme dün gerçekleşti. Başbakan Erdoğan ile Ahmedinejad'ın Suriye başta olmak üzere Tahran'ın nükleer faaliyetleri ve terör örgütü PKK ile mücadeleyi ele aldıkları belirtilen görüşmesi yaklaşık 1.5 sürdü. Beyaz Köşk'te basına kapalı gerçekleştirilen görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı yapmadı. İran Cumhurbaşkanlı ğı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Ahmedinejad, İran ve Türkiye'nin bağımsız ülkeler olarak ortak düşmanlarının bulunduğunu söyledi. “Emperyalizm, Türkiye ve İran gibi ülkelerin gelişmesini ve güçlenmesini asla istememektedir bu sebepten komplolara karşı uyanık ve akıllı olmalıyız” diyen Ahmedinejad, İran'ın yürüttüğü nükleer çalışmalarına karşı Türkiye'nin ”açık ve şeffaf tutum” sergilediğini belirterek, Türkiye'ye teşekkürlerini bildirdi.

POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ YOK

İran'ın resmi haber ajansı İRNA tarafından da yayımlanan haberde, görüşmede Başbakan Erdoğan'ın, “Türkiye devleti ve milletinin İran'ın nükleer çalışmalarını desteklediğini ve gelecekte de bu politikaya devam edeceklerini” söylediği belirtildi. Erdoğan ile Ahmedinejad arasında önceki gün yapılması planlanan görüşme, İran Cumhurbaşkanı'nın yüksek tansiyon yüzünden rahatsızlanması nedeniyle ertelenmişti.

Öte yandan, Tahran'da konakladığı Espınas Oteli'nden Ahmedinejad ile görüşmek için ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, “P5+1 olarak adlandırılan, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya'nın oluşturduğu batılı ülkelerle İran arasında yapılacak görüşmenin İstanbul'da yapılacağı açıklanmıştı. Netleşen bir şey var mı?” şeklindeki soruya, “Henüz biten bir şey yok” yanıtını verdi.


Müslüman kanı dökülmesini istemiyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Dini Lideri Ali Hamaney ile yaklaşık 2 saat süren bir görüşme yaptı. Başbakan Erdoğan, Ahmedinejad'la görüşmede olduğu gibi, Hamaney'le görüşmesinde de Suriye'deki olaylardan duyduğu endişeyi dile getirdi. Hamaney de İran'la nükleer görüşmelerin İstanbul'da yapılmasına sıcak baktığını ifade etti. Hamaney ayrıca Suriye'de Müslüman kanının dökülmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ve bölge dışı güçlerin müdahalesinden duyduğu rahatsızlığı belirterek, Suriye halkının kendi geleceğini seçimle belirlemesi gerektiğini vurguladı. Suriye'nin İsrail'e karşı direniş gösterdiğini kaydeden Hamaney, bu ülkenin içişlerine her türlü müdahaleye karşı olduklarını kaydetti. Hamaney, Suriye'deki reformları ise her zaman desteklediklerini ve sürmesi gerektiğini söyledi. Görüşmede Hamaney ayrıca, iki ülkenin büyük potansiyele sahip olduklarının altını çizerek, özellikle de petrol ve doğalgaz alanlarını örnek gösterdi. Bölgenin hassas bir yapısı olduğunu ifade eden Hamaney, bölgedeki gelişmelerin de İslam ve Müslümanların yararına olduğuna işaret etti. Türkiye'de İslami eğilimli siyasetçilerin iktidarda olduğunu söyleyen Hamaney, Türkiye'nin Batı'daki ve Amerika'daki konumunun ise cazip olduğunu ifade etti.


Türbeyi ziyaret etti

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet, Hamaney ile görüşme öncesinde İmam Rıza'nın Türbesini ziyaret etti. Tebriz'in en büyük camisi konumundaki Harem-i İmam Rıza dahilinde, Şia inancının 12 imamları arasında yer alan İmam Rıza'nın türbesi de bulunuyor. Peygamber soyundan gelen ve Şiilerin sekizinci imam olarak kabul ettikleri İmam Rıza, Sünnilerin de derin saygı duydukları ve itibar gösterdikleri din alimleri arasında yer alıyor.


İsrail'den neden hesap sorulmuyor

Başbakan Erdoğan İran gezisini tamamlayarak dün gece yurda döndü. Ankara'da havaalanında açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Nükleer program konusundaki görüşlerimizi İran tarafıyla bir kez daha samimiyetle paylaştık" dedi. Ardından soruları da cevaplayan Başbakan sunları kaydetti:

SURİYE'YE İNANMIYORUM

Suriye '6 maddelik Annan Planı kabul ettik' dedi, dendiği andan itibaren şu ana kadar Suriye'de ölümler durmadı, yine devam ediyor. Burada kalkıp, 'Ben bunu ümit ediyorum, bekliyorum,' dememize zaten gerek yok. Bu tabloyu gördüğümüz için benim henüz böyle bir ümidim yok.

İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI

Biz, Sayın Obama'ya şunu çok açık net söyledik, dini lider Ayetullah Ali Hamaney şunu çok açık net söylüyor, diyor ki 'Bizim fıkhımızda, bizim şeriatımızda kitle imha silahı kullanılamaz, böyle bir şeye yer yok' bunu söylüyor. Bu ifadelerinden sonra ben, 'İran nükleer silah yapıyor' iddiasında bulunamam. Şimdi onların barışçıl amaçla bir nükleer program uygulama hakkı yok mu?

DÜNYA ADİL OLSUN

Dünya adil davransın, dünya bu adaletini her yerde aynı şekilde göstersin. İşte şu anda, İsrail'in durumu ortada. İsrail'de bu kadar başlık var, kimse bunun hesabını sormuyor. Bunun da hesabı sorulsun. Batı, bunun da hesabını sorsun

SEÇMELİ KUR'AN DERSİ

Halkımız bize diyor ki böyle, böyle... 'Düz liselerde, orta okulda Kur'an-ı Kerim ve peygamberimizin hayatı seçmeli ders olsun'. Kimse buna mecbur edilmiyor. İsteyen girecek bu derse, isteyen girmeyecek. Kimse mecbur değil. Niye bundan rahatsız oluyorlar. Yani KESK'in mensubunu tekme tokat o derse mi sokacaklar, yok. Çocuğunu tekme tokat o derse mi sokacaklar, yok. E, niye rahatsız oluyorsun ama dert başka. Dert, burada hemen ayrımcı damgasını vuruyorlar, hemen iyot gibi ortaya çıkıyorlar.



12 yıl önce