|

Vizyon kabinesi

62. Hükümet'te yer alacak isimleri belirleme çalışmalarını sürdüren Ahmet Davutoğlu, Yeni Türkiye'nin vizyon kabinesini kuracak. Dışişleri için Çavuşoğlu ve Fidan isimleri öne çıkıyor. Ekonominin sorumluluğu ise Kurtulmuş'a teslim edilebilir. Çözüm sürecinin koordinesi ve takibi için de Akdoğan gündemde.

İlhan Toprak
00:00 - 24/08/2014 Pazar
Güncelleme: 20:47 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Vizyon kabinesi
Vizyon kabinesi

Türkiye'nin 26. Başbakanı olacak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu öncülüğündeki 62. Hükümet'in kurulması için görüşmeler tüm hızıyla sürüyor. Davutoğlu'nun, kabinede Dışişleri, Ekonomi ve Başbakan Yardımcılığı gibi üç önemli koltuğa kimleri getireceği merak edilirken, belirleyeceği isimlerin Yeni Türkiye vizyonuna uygun isimler olacağı belirtiliyor. Güçlü bir kabine kuracak olan Davutoğlu, Meclis dışından da kabineye takviye yapacak. Bunun için görüşmelerini sürdüren 26. Başbakan, aynı zamanda AK Parti'nin yönetim kadrosunda da değişikliğe gidecek. Davutoğlu'nun parti yönetimindeki değişikliği 62. Hükümet'in kurulup Meclis'ten güvenoyu aldıktan sonra yapacağı belirtiliyor.

KABİNENİN KODLARI

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kendisinin AK Parti genel başkanlığı ve başbakanlığına yeşil ışığın yakıldığı MYK toplantısından sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, aslında nasıl bir kabine kuracağının da sinyallerini verdi. Davutoğlu yaptığı konuşmada, 'Son 12 yılda gerçekleştirilen restorasyon hareketi kesintiye uğramadan devam edecektir' diyerek dava şuuruyla hareket eden isimlere kabinede yer vereceğini vurguladı. AK Parti'nin Türk siyasi hayatına kazandırdığı değerler üzerinde bina edeceği hükümetiyle birlikte Davutoğlu, Yeni Türkiye'nin inşa sürecinde önemli bir dönüm noktasının aktörü olacak.

Başbakan Erdoğan'ın partiyi teslim ettiği genel başkanın seçilmesinde AK Parti tüzüğünde yer alan '3 dönem şartı'nın hem kabine hem de parti yönetimine nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Üç dönem şartına takılan bazı isimlerin dışarıdan bakan olarak görevlerine devam edebileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

HALEFİ İÇİN ADAYLAR

Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı için 'halef' olarak görevlendireceği ismin Türkiye'nin halen yürüttüğü proaktif dış siyasetine uygun olmasına dikkat edecek. Davutoğlu'na halef olmak için üç isim öne çıkıyor. AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un isimleri Dışişleri Bakanlığı için geçiyor. Bu koltuk için Meclis dışından güçlü bir isim olarak da MİT Müsteşarı Hakan Fidan ismi ön plana çıkıyor. Davutoğlu'nun birçok konuda ortak çalışma yürüttüğü Fidan ismi üzerinde ısrar ettiği belirtiliyor.

EKİP DEĞİŞİR Mİ

62. Hükümet'in en önemli sınavı ekonomi alanında olacak. Bunun için işi çok sıkı tutan Davutoğlu'nun kabinede 'ekonomi kurmayı' olarak kimi belirleyeceği merak ediliyor. Davutoğlu, ya mevcut ekonomi yönetimiyle yola devam edecek ya da yeni bir ekip kuracak. Mevcut ekonomi yönetimiyle devam etme kararı verirse Davutoğlu, buraya yeni takviyeler yapacak ve görev sınırlarını yeniden belirleyecek. Yeni bir ekonomi yönetimi kurma kararı alırsa Davutoğlu'nun, ekibin başına Numan Kurtulmuş'u getirmeyi hedeflediği iddia ediliyor.

Yönetime revizyon geliyor

Türkiye'nin son 12 yıllık siyasi hayatına damgasını vuran AK Parti'de yeni dönem, yönetim birimlerinin de yenilenmesiyle tamamlanacak. AK Parti'nin en üst karar alma ve yürütme organları MYK ve MKYK'da değişiklikler yapılacak. 26. başbakan olarak 62. Hükümet'i kurduktan sonra Davutoğlu, parti yönetiminde de değişiklik yapacak. AK Parti yönetimindeki bu değişiklik aynı zamanda partiyi 2015 genel seçimlerine taşıyacak.

Bakanlar Kurulu'na veda ediyor

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan yarın (pazartesi günü) yapılacak Bakanlar Kurulu'na Başbakan olarak son kez başkanlık edecek. Başbakanlık merkez binada yapılacak toplantıda Erdoğan, kabinesine veda edecek. AK Parti Genel Başkan adayı ve Başbakan adayı olarak gösterilen Ahmet Davutoğlu da Dışişleri Bakanı sıfatıyla son kez bulunacak. '2 Başbakanlı son kabine' oturumunun veda konuşmalarına sahne olması bekleniyor. Erdoğan, 28 Ağustos'ta düzenlenecek törenle Çankaya'ya çıkacak.

10 yıl önce