|

Yargı paketine jet görüşme

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/12/2014 Cuma
Güncelleme: 22:20 - 25/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Anayasa Mahkemesi (AYM), başvurunun sekizinci gününde gündeme aldığı, aramalara ‘somut delil’ yerine ‘makul şüphe’ şartı getiren, avukatın soruşturma dosyasını inceleme yetkisini kısıtlayan hükümleri içeren yargı paketini esastan görüşmeye karar verdi. 

8 GÜNDE  GÜNDEME ALDI

CHP, kamuoyunda “yargı paketi” olarak bilinen 6572 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için 17 Aralık’ta Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. 

Başvurun daha sekizinci gününde yargı paketini gündemine alan Anayasa Mahkemesi, dün davayla ilgili ilk incelemesini yaptı. Başvuruda bir eksiklik tespit etmeyen Yüksek Mahkeme, esasa geçme kararı aldı. AYM, önümüzdeki günlerde düzenlemenin iptal istemini esastan görüşerek karara bağlayacak. 

İPTALİ İSTENEN MADDELER

Yüksek Mahkeme’nin esasa geçme kararı aldığı yargı paketinde iptal ve yürütmeyi durdurma istenen bazı maddeler şöyle: 

* Kolluk güçlerinin suçlunun yakalanmasında ‘makul şüphe’ varsa, üst, eşya, konut veya işyerlerinde arama yapabilmesi,

* Soruşturma sırasında avukatın dosyanın içeriğine ulaşma hakkınının savcının talebi ve hakim kararıyla kısıtlanabilmesi,

* Yargıtay’da tetkik hakimlerinin görevlendirilmesinde Yargıtay Başkanı yerine HSYK’nın yetkilendirilmesi.

*  Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar kapsamında iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve teknik araçlarla izlenmesine imkan tanınması. Bu suçlara yönelik somut delillere dayanan kuvvetli şüphe varsa şüpheliye veya sanığa ait taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma.

PASSOLİG DE ESASTAN GÖRÜŞÜLECEK

Anayasa Mahkemesi, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun “Passolig” uygulaması olarak bilinen e-bilet uygulamasına olanak tanıyan hükümlerinin iptal ve yürürlüğünün durdurulması taleplerini de esastan görüşmeye karar verdi. Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Yüksek Mahkeme, başvuruda bir ekseklik olmadığını belirteleyen davayı daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak.
#AYM
#somut delil
#makul şüphe
#CHP
9 yıl önce