|

Yaşar Kemal TBMM'de anıldı

TBMM Genel Kurul'da grup başkanvekilleri Türk edebiyatının ulu çınarı Yaşar Kemal'e vefatı nedeniyle rahmet diledi.

Yeni Şafak
15:51 - 2/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 13:55 - 2/03/2015 Pazartesi
AA
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yaşar Kemal'ın bazı eser ve söyleşilerinden bölümleri dile getirerek, "Bu ülkenin sorunlarını insanımızın duygularını, öfkesini, hırsını, umudunu, umutsuzluğunu, üzüntülerini anlatabilmek için on binlerce cümle bulabiliriz. Edebiyatımızın dev adamı, aydın insan Yaşar Kemal'i hakkın rahmetine uğurladık. Kendisine  Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum" dedi.


MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Türk edebiyatının önemli bir şahsiyeti olan Yaşar Kemal'in ebediyete intikal ettiğini belirterek, "Eser bırakan insanlar unutulmaz, eserleriyle yaşayacaktır. Kendisine rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır niyaz ediyorum" diye konuştu.


AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Yaşar Kemal'in ölümüne ilişkin, "Çukurova'nın bağrından çıkıp tüm dünyaya barış mesajlarını sunan, bunu yaygınlaştıran, toplumsal meselelere duyarlı ve barışa en yakın bir zamanda kaybetmiş olduğumuz Yaşar Kemal'i, usta yazarı, İnce Memed'i rahmetle, minnetle anıyoruz. Ruhu şad olsun" dedi.


 "Bin yıl sürecek diyenler kendilerini tarihin çöplüğünde buldular"


 Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın da vefatının yıldönümü olduğunu anımsatan Aydın, "Milletin adamı olarak haksızlığa karşı hakkı savunan, gönül ve dava adamı" Erbakan'ı şükranla ve minnetle andığını söyledi.


"Bin yıl sürecek" denilen, bu halkın değerlerini hiçe sayan ve milletin iradesini gasba dönük 28 Şubat'ın geride bırakıldığını ifade eden Aydın, 28 Şubat'ın milletin iradesine ve ülkenin geleceğine yapılan en büyük ihanetin adı olduğunu söyledi. Aydın, "Bin yıl sürecek diyenler bugün kendilerini tarihin çöplüğünde buldular" dedi.


Aydın, tamamen milli, yerli ve özgür olarak hükümetin inisiyatifiyle başlatılan ve devam eden birlik, kardeşlik ve barış projesinde kritik eşiğin aşıldığını belirterek, şöyle devam etti:


"Silahlı mücadeleden siyasi mücadeleye geçiş demokratik siyaset ve çözüm arayışı aslolandır. Silahların bırakılmasından kanın şiddetin acıların son bulmasından rahatsızlık yerine, tüm milletimizle birlikte keyif alalım. Memleketin dağlarına artık bahar gelsin. Ağıtlar yerine kardeşlik türküleri söylensin. Hepimizin ortak özlemi arzusu budur. Bizim bu konuda bir tek muhatabımız vardır, o da aziz milletimizdir. Milletimizin talep ve beklentileri bizim için asıldır."


 "Yoğun bakımda barışın sesini duyana kadar ölüme karşı direnmesini bilmiştir"


 HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Yaşar Kemal'e Allah'tan rahmet, sevenlerine ve Türkiye'ye başsağlığı diledi.


Yaşar Kemal'in Anadolu ve Mezopotamya halkların sesi olduğunu ifade eden Zozani, şunları kaydetti:


"Yaşamı boyunca çok zorba gördü, çok darbe, zindanlar yaşadı ama hep mazlumların, ezilenlerin yanında olmayı bildi ve yaşamıyla da Türkiye halklarına yol gösterici oldu. Bu nedenle ölümü de bizler açısından bir vasiyet niteliği taşımaktadır. Adeta son 45 gündür yoğun bakım ünitesindeki yatağında barışın sesini duyana kadar ölüme karşı direnmesini bilmiştir. Yaşar Kemal barışın sesini bu coğrafyada duyduktan sonra gözlerini hayata yumdu. Gözün arkada kalmasın büyük çınar, senin kitaplarınla büyümüş yeni nesiller bu coğrafyaya, bu topraklara barışı da elbette ki getirecekler. Ruhu şad olsun."


MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Dolmabahçe'de çözüm süreci görüşmesinin ardından yapılan açıklamaya değinerek, "AKP ile PKK'nın Dolmabahçe Sarayı'nda yaptıkları anlaşma ve beyanlar PKK terör örgütünü resmen AKP hükümetinin muhatap aldığını, PKK'nın silahlı mevcudiyetini, siyasal amaçlarını kabul ettiğini göstermektedir. AKP hükümeti PKK'nın verdiği ev ödevini hazırlayarak taleplerini kabul etmiştir" dedi.


Yerinden söz alan bazı milletvekilleri de yine Yaşar Kemal'in vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, başsağlığı diledi.


Genel Kurul'da CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bursa'nın sorunları, AK Parti Rize Milletvekili Hasal Karal, Rize'nin Kurtuluş Günü, CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan da emekli vatandaşların sorunları hakkında gündem dışı söz aldı.
#TBMM Genel Kurulu
#CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi
#Yaşar Kemal
#MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu
#AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın
#HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani
#grup başkanvekilleri
#Yaşar Kemal TBMM'de anıldı
9 yıl önce