|

Yeni anayasa yazım çalışmaları başladı

00:00 - 4/05/2012 Friday
Güncelleme: 20:39 - 4/05/2012 Friday
Yeni Şafak
Yeni anayasa yazım çalışmaları başladı
Yeni anayasa yazım çalışmaları başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, anayasa yazım sürecinin başladığını, ayrıntıları pazartesi günü açıklayacaklarını belirtti. Çiçek, anayasa yazımının gerçekleştirileceği ikinci etabı en hızlı şekilde ve makul sürede bitirmek için süratle çalışacaklarını söyledi.


TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında Meclis ek binada toplanan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun toplantısı akşam saatlerinde sona erdi. Toplantı çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Çiçek, bugün ikinci etap çalışmanın ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, pazartesi günü saat 18.30'da ve salı günü saat 16.00'da tekrar toplanarak, daha hızlı bir şekilde bu süreci en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacaklarını aktardı.

Varılan bir kısım ilke kararlarının bulunduğunu vurgulayan Çiçek, pazartesi günü bunları tümüyle paylaşabileceklerini, ikinci etap çalışmada siyasi partilerin belirlediği danışmanların olacağını açıkladı.

60 ülkenin anayasasının ellerinde olduğunu belirten Çiçek, değişik kuruluşlardan ve şahıslardan gelen görüşmelerin büyük ölçüde değerlendirme konusu yapıldığını hatırlatarak, "Bu ikinci etabın en hızlı şekilde, makul sürede bitirilmesi için süratli bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz." dedi.



Medyaya da çağrıda bulunan Çiçek, şöyle konuştu: "Bizden kaynaklanmayan bir takım spekülatif haberler yapılmamasını rica ediyoruz. Teyit edilmemiş bilgilerin kamuoyuna aktarılmamasını rica ediyoruz. Partilerin yerine koyarak haber üretmeyi doğru bulmadığımızı, arkadaşlarımızın hepsinin bundan ciddi ölçüde rahatsız olduğunu ifade etmek istiyoruz. 4 parti belli konularda karar vermiş, bir araya gelmiş, bir uzlaşı içinde, bir çaba, bir gayretin içinde. Herkes buna olumlu katkı vermeli, kimse kendisini bir başka partinin yerine koyarak bir değerlendirme yapmamalı."



Anayasa yapım sürecinde ismi bildirilen yetkili 12 kişi olduğuna değinen Çiçek, bunların tesadüfen bir araya gelmediğini ifade etti. Çiçek, anayasa yapım sürecini değerlendirirken bu milletvekilleri tarafından yapılacak açıklamaların dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Çiçek, partilerin yapacağı açıklamaların ise kendi görüşleri olacağına dikkat çekti

Süre konusundaki bir soru üzerine ise Çiçek, "Bu işte süre koymak çok doğru değil, ama genel bir hedefimiz var. O da, bu yılın sonunda bu anayasayı toplumun önüne koymayı düşünüyoruz. Bu takvimi işletmeye çalışıyoruz. En yoğun mesai sarf edeceğimiz çalışma bu ikinci etap çalışmadır." şeklinde cevap verdi.

Yazımın hangi maddelerden başlayacağı sorusu üzerine de Çiçek, bunları daha sonra açıklayacağını söyledi.

Şiddet çağrıştıran ifadelerin çok doğru olmadığının altını çizen Çiçek, şöyle devam etti: "Krizdir falan. Ne olacak. Ne krizi. Bu masada herkes fikirlerini söyleyecek. Bu fikirler bazen birbirine karşı fikirler de olacak. Farklı fikir söyledi diye ertesi gün, komisyonda kriz, komisyonda kavga... Yazın, eğer bir fayda görüyorsanız. Sonra da bu iş niye olmadı demeyin. Bu işe sizin de bu manada bir katkı vermenizi bekliyoruz."



Toplantılar için bir gizlilik kararı alınıp alınmayacağı yönündeki bir başka soruya da Çiçek, "Bizim yaptığımız çalışmalar gizli çalışma değil, kapalı çalışma. Üzerinde 'çok gizlidir' falan gibi işaretler yok. Daha sağlıklı bir ortamda çalışabilmek adına biz ona kapalı çalışma diyoruz. Gizli falan değil. Tutanağı oluyor, bu kadar insan var. Yarın bunlar yayınlanacak. İşi sağlıklı bir şekilde sonlandırmak için alınmış bir karardır." ifadelerini kullandı.

'Ortam dinlemesi' endişesini taşıdığı öne sürülen bazı komisyon üyelerinin olduğunun hatırlatılmasına ise Çiçek, şöyle cevap verdi: "Dinleme kanunsuz yapılıyorsa zaten onun önlemini ilgililer alır. O görüşleri kendilerine sorun."

12 years ago