|

Yeni göç dalgaları kapıda

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Suriye'deki mesele devam ettiği sürece maalesef yeni göç dalgaları kapıdadır. Halep'ten yeni bir göç dalgası, Türkiye'yi de bölge ülkelerini de etkileyecektir" dedi.

Yeni Şafak
17:29 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 17:32 - 25/11/2014 Salı
AA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bölge milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yardım kuruluşlarının katılımı ile Şanlıurfa'da düzenlenen "Mülteci Çalıştayı"nda, sığınmacılar konusunda yapılan çalışmaları değerlendirme, yeni bir yol haritası belirleme noktasında çalıştayın önemli olduğunu söyledi.


Bu noktada herkesten elinden gelen çabayı göstermesini isteyen Kurtulmuş, Türkiye'nin önemli çalışmalar yaparken dünya ülkelerinin konuya duyarsız kaldığını belirterek "Uluslararası camia, maalesef Suriye meselesinde hem savaşı önlemede hem de savaşın sonuçlarını azaltmakta çok açık söylüyorum sınıfta kalmıştır" diye konuştu.


Suriye'de nasıl bir gelecek inşa edileceğine dair yol haritası olmayanların konuya duyarsız kalmaya devam ettiğini aktaran Kurtulmuş, şöyle konuştu:


"Suriye'de savaşın nasıl bitirileceğine dair yol haritası olmayanlar, bugün Suriye savaşını bitiremedikleri gibi buradan ortaya çıkan muazzam göç dalgalarının nasıl absorbe edileceğini, bunların en az sorunla nasıl geçirileceğine dair de ne yazık ki perspektife sahip görünmüyorlar. Bu anlamda uluslararası camianın yeni göç dalgalarına dair hem daha fazla uyandırılması, hem de daha fazla duyarlı hale getirilmesini sağlayacak politikalar izlenmesini sağlamak gerekiyor. Suriye'deki mesele devam ettiği sürece maalesef yeni göç dalgaları kapıdadır. Allah muhafaza Halep'teki durumun değişmesi ve oradan olabilecek yeni bir göç dalgası, Türkiye'yi de bölge ülkelerini de etkileyecektir. Birinci dereceden de Türkiye'yi etkileyeceğini biliyoruz."


Kurtulmuş, hem devlet kuruluşları, hem de sivil toplum örgütleri olarak bu sürece hazırlıklı olmak gerektiğini kaydetti.


"Dünya sistemi hemen hemen hiçbir sorununu çözemez hale gelmiştir"

Kurtulmuş, Suriye'deki gelişmelerin, dünya sisteminin sorunları çözmekte nasıl başarısız olduğunu da açıkça gösterdiğini söyledi.


Bu noktada sistemin gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:


"Maalesef soğuk savaşın sona ermesinden sonra dünya sistemi hemen hemen hiçbir sorununu çözemez hale gelmiştir. Suriye, Mısır ve Irak başta olmak üzere bütün bölge ülkelerine bakın. Hatta Ukrayna'daki soruna da bakın. Avrupa'nın ortasında olmasına rağmen dünya sistemi sorunu çözemiyor. Bunun sebebi de çok açık; mevcut dünya sistemi ve uluslararası yapı, sorunları çözmek üzerine değil, güçlülerin sorun çözme üzerine bir takım görüşleri dikte etmesi üzerine kurulmuştur. BM yapısı başta olmak üzere dünya sisteminin yapısı devam ettiği sürece maalesef yakın dönemde dünyanın birçok yeri yeni krizlerle karşı karşıya kalmaya adaydır."


Bu yüzden mülteci konusunu gündeme alırken dünya sistemi üzerine de çalışılması gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, "Nasıl bir dünya düzeni istiyoruz?" sorusunun yanıtı aranması gerektiğini vurguladı.


Suriyelilere vatandaşlık verilecek mi?

Kurtulmuş, bir gazetecinin "Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilip verilmeyeceği" yönündeki sorusu üzerine şunları kaydetti:


"Böyle bir konu gündemde yok. Bizim temennimiz olayın en başından beri Suriye'deki siyasal krizin bir an önce çözülmesi ve bu kardeşlerimizin evlerine dönmesidir. Nitekim bülbülü altın kafese de koysan yine vatanım dermiş. Dolayısıyla isteriz ki Suriyeli kardeşlerimizin vatanlarına dönecekleri siyasi ortam bir an önce oluşsun."

#numan kurtulmuş
#başbakan yardımcısı
#suriye
#göç
#göçmen
#mülteci
#mülteci çalıştayı
#şanlıurfa
9 yıl önce