|

Yeni Türkiye'nin doğum günü

AK Parti'nin Olağanüstü Kongresi tarihi anlara sahne oldu. Halkın oylarıyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Meclis'te edeceği yeminle Çankaya Köşkü'ne çıkışı öncesi 'evladım, aşkım' dediği partisine, duygusal bir konuşmayla veda etti. 'Bu dava sahipsiz kalmaz. Değişen yalnızca isimlerdir' diyen Erdoğan, partililerle helalleşti. Genel Başkanlık görevini 1382 delegenin oyuyla devralan ve Erdoğan'ın kabineyi kurması için görevlendireceği Davutoğlu ise 'Biz bir rüya görüyoruz, yeni bir Türkiye rüyası... Bu rüyayı göremeyenler utansın' diye konuştu.

Hüseyin Likoğlu
00:00 - 28/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:46 - 27/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Yeni Türkiye'nin doğum günü
Yeni Türkiye'nin doğum günü

Halkın oylarıyla Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihi anların yaşandığı 1. Olağanüstü Kongre ile AK Parti'ye veda etti. Ankara Arena Spor Kompleksi'nde düzenlenen kongrede duygusal anlar yaşandı, birçok partili gözyaşlarına hakim olamadı. Başkent'te konutunun bulunduğu Subayevleri Mahallesi'nden komşularınca uğurlanan ve salona gelişinde coşkuyla karşılanan Başbakan Erdoğan, önce salon dışında bekleyen vatandaşlara hitap etti, ardından kongredeki konuşmasını yaptı. 'Bu bir veda değildir.

Bilesiniz ki bu da bir Fatiha'dır, bir başlangıçtır, yeni bir açılıştır, yeni bir milattır' diyen Erdoğan, şimdiye kadar 'başbakan' sıfatıyla olduğu gibi bundan sonra da 'cumhurbaşkanı' sıfatıyla halkın arasında olacağı mesajını verdi. İşte Erdoğan'ın AK Parti'ye veda konuşmasından satır başları:

DEĞİŞEN YALNIZCA İSİMLER

'13 yaşındaki AK Parti teşkilatı, her türlü övgüyü ziyadesiyle hak ediyor. 14 Ağustos 2001'den bugüne kadar, AK Parti Teşkilatı'nda görev almış herkesi selamlıyorum. 14 Ağustos 2001 tarihinde başlayan Genel Başkanlık vazifem, 13 yıl 13 gün sonra nihayete eriyor. 13 yıl, 13 gün. Yarın (bugün) saat 14.00'de, TBMM'de mazbatamı teslim alacağım ve yemin ederek Türkiye'nin 12'nci Cumhurbaşkanlığı görevini üstleneceğim. Kardeşlerim, bugün öz değişmiyor. Bugün, partimizin yüklendiği misyon, davamızın ruhu, hedef ve ideallerimiz değişmiyor. Bugün sadece ve sadece isimler değişiyor. AK Parti, asırlar öncesinden başlamış kutlu bir yürüyüşün mirasını omuzlarında taşıyan bir partidir.'

ONLARI KİMSE HATIRLAMIYOR

'Bu dava, hiçbir zaman makam, rütbe, paye davası olmamıştır. Tarih, davasına ihanet edenlerin nasıl onursuzca yok olup gittiğinin örnekleriyle dolu. Bizim dahi yakın tarihimiz, davasına, partisine ihanet eden, kendisini seçen milletine ihanet edip zillete düşen isimlere şahit olmuştur. İşte onları hiç kimse hatırlamıyor ve hatırlamayacak, bunu böyle biliniz. Okyanus ötesinden gelen telefonlarla istifa edenleri, darbecilerin tehditlerine boyun eğenleri bugün hiç kimse hatırlamıyor.'

VESAYETE DE VELAYETE DE...

'Bugün, yeni bir gün. Bugün, Türkiye'nin özüne döndüğü gün. Bugün, Türkiye'nin istikbalinin her zamankinden daha açık, daha aydınlık olduğu bir gün. Bugün yeni Türkiye'nin doğum günü. Yeni Türkiye, yeni bir siyasete, yeni sosyolojiye, yeni bir ekonomiye tekabül etmektedir. Yeni Türkiye, siyasetin vesayetten kurtularak özerkleştiği bir Türkiye'dir. Her sorunun çözüm aracı siyasettir. Her meselenin çözüm zemini, TBMM'dir. Artık bunların dışında bir yol sözkonusu olamaz. Yeni Türkiye, çoğulcu bir Türkiye'dir. Yeni Türkiye'de bütün vatandaşlar eşittir. Temel değerler daha çok demokrasi, daha çok özgürlüktür. Bu milletin vesayete, velayete ihtiyacı asla yoktur. Adalet ve Kalkınma Partisi'ni, yani aşkımı, sevdamı, tutkumu, kavgamı da önce Allah'a, sonra sizlere emanet ediyorum. AK Parti, adeta benim bir çocuğumdu.'

Haşhaşiler temizlenecek

Erdoğan, 'bürokratik vesayet girişimi' olarak nitelediği paralel yapıya karşı yürütülen mücadelenin yeni dönemde de kesintisiz şekilde devam edeceği mesajı verdi. Erdoğan, şöyle konuştu: '17-25 Aralık operasyonları yolsuzluk kılıfı altında, bürokratik vesayetin darbe girişiminden başka bir şey değildir. AK Parti, bürokratik vesayetin bu darbe girişimi karşısında cesaretle durmuş, bu darbe girişimini etkisiz hale getirmiştir. Devlet içindeki paralel yapı siyaseten mahkum olmuştur. Türkiye'nin yaşadığı son iki seçim, bir anlamda paralel yapının ve destekçilerinin siyaseten tasfiyesi olmuştur. Siyasetin önündeki mesele, bu yapıyı hukuken de tasfiye etmektir. Hukuk sistemi, bir avuç haşhaşinin şantajına mahkum bırakılamaz. Kime çalıştığı, kimin çıkarları adına ülkesine ihanet ettiği artık belli olan Pensilvanya, hukuk sistemine talimat veremez. Türkiye'nin hukuk sistemi, Hasan Sabbah benzeri tehlikeli meczupların oyuncağı asla olamaz. Vatansever hakim ve savcılar, inanıyorum ki aralarındaki haşhaşileri temizleyecek, hukuk sistemi üzerindeki gölgeleri de kaldıracaktır. Yeni Başbakanın, paralel devlet yapısıyla mücadelede son derece kararlı, azimli ve cesur olacağına yürekten inanıyorum. Çünkü millet, bizden bunu bekliyor. Hiç kimse, yeni hükümetten bu konuda farklı bir duruş beklemesin. İhanet, cezasını alacaktır. Cumhurbaşkanlığı makamında, bu ihanetin hesabını sormak benim de boynumun borcudur, bunu bilmenizi istiyorum. Bu konuda kimse cumhurbaşkanlığı makamında benim sessiz kalmamı beklemesin. Hükümetin de hiçbir taviz vermeden bu hesabı soracağına inanıyorum.'

Gül telgrafla tebrik etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti Kongresi'ne bir telgraf göndererek, kongrenin hayırlı olmasını diledi. Gül, telgrafında 'Bugün yapılacak olan AK Parti'nin Birinci Olağanüstü Kongresi'nin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Genel Başkanlık görevinden ayrılan, seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a yeni görevinde tekrar muvaffakiyetler diler, müstakbel genel başkana da başarılar temenni ederim' ifadelerine yer verdi. Gül, genel başkanlığa seçilmesi sonrası Davutoğlu'nu da arayıp tebriklerini iletti.

Biz sizi anlıyoruz siz de bizi anlayın

Başbakan olarak son konuşmasını yapan Erdoğan, 'yaşam tarzına ilişkin kaygıları olan' kesime de mesajlar verdi: 'Bizi sevsin ya da sevmesin 77 milyonun her bir ferdine bir kez daha ben musafaha için elimi uzatıyorum. Bunu sadece şahsım için yapmıyorum. Partim adına, Hükümetim adına, lideri olduğum hareket adına elimi tekrar uzatıyorum. Diyorum ki: Biz, sizi çok iyi anlıyoruz. Yaşadığınız tarihsel süreci biliyoruz. Sizin yaşam tarzlarınızı, değerlerinizi anlıyoruz. Sizin taleplerinizi, arzularınızı biliyoruz. Sizin de bizi anlamanızı istiyoruz. Bizim nasıl badirelerden geçerek bugünlere geldiğimizi anlamanızı istiyoruz. Hangi yasakları, hangi kısıtlamaları, tehditleri aşarak bugünlere geldiğimizi anlamanızı istiyoruz. Nasıl tahkir edildiğimizi, dışlandığımızı anlamanızı istiyoruz.'

'Usta'ya 'çıraklı' mesaj

Başbakan Erdoğan'a kongrede başta parti teşkilatlarından olmak üzere çok sayıda hediye takdim edildi. Ancak kongreye Ahmet Davutoğlu'nun hediye ettiği hat tablo damgasını vurdu. En son Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama'ya hediye ettiği ve 'Hüseyin Barak Obama' yazılan tablonun sanatçısı Hattat Mustafa Cemil Efe'nin imzasını taşıyan eserde Necip Fazıl Kısakürek'in 'Utansın' şiiri yer aldı. Üst kısmında 'Ve La Galibe İllallah' yani 'Allah'tan başka galip yoktur' yazan tabloda şiirden şu dizelere yer verildi:

'Tohum saç, bitmezse toprak utansın/ Hedefe varmayan mızrak utansın/Hey gidi küheylan koşmana bak sen/Çatlarsan doğuran kısrak utansın/ Ustada kalırsa bu öksüz yapı/ Onu sürdürmeyen çırak utansın/ Ey binbir danede solmayan tek renk/ Bayraklaşamıyorsan bayrak utansın'.

Celi sülüs ve sülüs olarak hazırlanan eserin zemininde ise 'Sabreden zafere ulaşır' anlamına gelen 'Men Sabera Zafera' hadis-i şerifi karalama tekniğiyle yazıldı.

Kongre notları

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan 13 yıl 13 gündür sürdürdüğü AK Parti genel başkanlığı dün yeni genel başkan Ahmet Davutoğlu'na devretti.

- Erdoğan sabah saat 09.20 Subayevleri'ndeki evinden, komşularının gözyaşları eşliğinde ayrıldı.

- Salona saat 10.30'da giren Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan delegeleri saran platformdan sevgi gösterenlere karanfiller atarak mukabelede bulundu.

- 'Hep birlikte yeni Türkiye' yazılı tabelaların yeraldığı salonda 'Şimdi Türkiye zamanı', 'Yeni hedefler yeni Türkiye', 'Türkiye'nin Partisi Türkiye'nin lideri' şeklindeki pankartlar dikkat çekti.

- Açılış konuşmasını AK Parti Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu yaptı.

- Başbakan Erdoğan ve MKYK üyeleri ile 1245 delegenin imzasıyla verilen divan başkanlığı ve divan üyeliği listesi delegelerin tamamının oluru ile oybirliğiyle kabul edildi. Divan başkanlığına AK Parti Genel Sekreteri Ankara Milletvekili Haluk İpek seçildi.

- Türkiye'nin seçilmiş 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi hayatını anlatan belgesel film gösterildi.

- Erdoğan gibi halefi Ahmet Davutoğlu da elbise ve kravat renklerinde siyah ve kırmızıyı tercih etti.

- Emine Erdoğan ile Sare Davutoğlu renk olarak beyazı tercih etti.

- Delegelerin kendi aralarında selfie çekmesi dikkat çekti.

- AK Parti'nin siyasi yolculuğunu anlatan 'Bizim Hikayemiz' adlı belgesel izletildi.

- Kongreyi 100'ü yabancı 900 gazeteci izledi.

- Kongrenin güvenliği için toplamda 4 bin polis görev yaptı.


10 yıl önce