|

Yetki hükümette

Hükümete Irak ve Suriye'ye asker gönderme, ülkede yabancı asker bulundurma yetkisi veren Başbakanlık tezkeresi TBMM'de görüşülerek kabul edildi. Tezkereye 298 kabul, 98 ret oyu çıktı. 172 vekili olan muhalif blok oylamada 74 fire verdi.

İlhan Toprak
00:00 - 3/10/2014 Cuma
Güncelleme: 00:43 - 3/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Yetki hükümette
Yetki hükümette

Hükümete silahlı kuvvetleri Irak ve Suriye'den gelebilecek tehdit ve saldırılara karşı bu ülkelerde faaliyet göstermesine 1 yıllığına izin veren tezkere görüşmeleri Meclis Genelkurulunda yapıldı. Açık olarak yapılan görüşmelerde CHP ve HDP karşı oy verdi MHP tezkereyi destekledi.

NİHAİ HEDEF TERÖR

Hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tezkere ile ilgili bilgi verdi. Nihai hedefin, bu tür tezkerelere ihtiyaç duyulmayacak bir güven ortamının tesisi olduğunu ifade eden Yılmaz, PKK ve IŞID tehditini hatırlattı. Yılmaz 'Terörü, terörün istismar ettiği sorunları, bölgenin sorunlarını bir bütün içinde ele alarak bitirmek istiyoruz'dedi.

TEREDDÜT ETMEYİZ

IŞİD'in Süleyman Şah Saygı Karakolu bölgesindeki mevcudiyetinin ulusal güvenlik için risk ve tehdit oluşturduğunu ifade eden Yılmaz 'Türk ana vatanının ayrılmaz bir parçası olan Süleyman Şah Saygı Karakolunu korumak devletimizin asli vazifesidir, görevini yerine getirme konusunda hiçbir tereddüt göstermeyecektir' dedi. Yılmaz tezkereye de destek istedi. AK Parti Grubu adına TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Emrullah İşler, CHP Milletvekili Faruk Loğoğlu, MHP Milletvekili Mehmet Şandır ve HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü partilerinin görüşlerini milletvekilleriyle paylaştı.

MUHALEFETTE 74 FİRE VAR

Konuşmaların ardından yapılan oylamaya geçildi. MHP ve AK Parti'nin desteklediği tezkereye 298 kabul oyu çıktı, HDP, CHP ve bağımsız 98 vekil de red oyu kullanıldı. Hac'da olan 50 AK Parti milletvekili oylamaya katılmadı. Tezkereye 'Hayır' diyen CHP, HDP, BDP ve bağımsız milletvekilleri 172'yi bulurken yalnızca 98 red oyu çıktı. Bu durumda tezkere karşıtları 74 fire verdi. Tezkerenin kabulunün ardından sorularını yanıtlayan Bakan İsmet Yılmaz, 'Tezkereden sonra hemen bir adım beklemeyin' dedi. Yılmaz, tezkerenin çözüm sürecini de etkilemeyeceğini söyledi.

Alo... TV deyim!

Görüşmeler ilginç görüntülere de sahne oldu. AK Parti'li Mustafa Elitaş, Başkanlık Divanına bir konuyla ilgili itirazda bulunurken Meclis TV kameraları Elitaş'a odaklandı. Bu sırada kulağında telefonla kadraja girdiğini fark eden CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, görüştüğü kişiye Meclis TV aracılığıyla el salladı!

Savaş değil güvenlik tezkeresi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis'te tezkere görüşmeleri sürerken AK Parti Genel Merkezi'nde Doğu Anadolu Bölgesi milletvekilleriyle istişare toplantısında biraraya geldi.

UÇUŞA YASAK BÖLGE ŞART

Vekillerin şikayet ve önerilerini dinleyen Davutoğlu'nun vekillere sınır boyundaki gelişmeler hakkında bilgi verdiği ve 'Biz hiçbir etnik ve dini ayrım gözetmeksizin sınırımıza gelenlere kapılarımızı açtık. Önümüzdeki süreçte uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge oluşturulması şart' dediği öğrenildi.

TOPLANTI 3 SAAT SÜRDÜ

Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan'ın da bulunduğu üç saatlik toplantıda Davutoğlu, Irak ve Suriye tezkeresinin hedefi ve amacı konusunda da bilgi aktardı. Tezkerenin muhalefetin söylediği manada bir savaş tezkeresi olmadığını belirten Davutoğlu'nun, 'Milli güvenliğimiz için gerekli bir tezkere' dediği öğrenildi. Çözüm süreci de üzerinde durulan konuların başında yer aldı.

SÜRECİ BAŞARIYLA SONLANDIRACAĞIZ

Davutoğlu'nun, yol haritası ve eylem planı konusunda attıkları adımları anlatırken, "Süreçten dönüş yok. Yol haritamızda yer alan adımları hızla atacağız. Bu süreci başarıyla sonuca ulaştıracağız. Provokasyonların süreci kesintiye uğratmasına müsaade etmeyeceğiz" dediği öğrenildi. Öte yandan vekiller bulundukları illerin sorunları konusnuda da Davutoğlu'ndan taleplerde bulundu.


10 yıl önce