|

Yüksek Askeri Şura toplandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilk defa başkanlık ettiği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda başladı. Kararlarını Erdoğan ilk kez Cumhurbaşkanı olarak imzalayacak.

09:44 - 27/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 13:25 - 27/11/2014 Perşembe
Diğer

Başbakan Ahmet Davutoğlu, karargaha gelişinde törenle karşılandı. Başbakan Davutoğlu'nun Çakmak Salonu'na geçmesinin ardından Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kış dönemi olağan toplantısı başladı. YAŞ, ilk kez Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında toplandı. CumhurbaşkanıTayyip Erdoğan da YAŞ kararlarını ilk kez onaylayacak. Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) modernizasyonu, bölgedeki gelişmeler ve harbe hazırlık gibi konuların ele alınacağı öğrenildi. Alınan kararlar, toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.


Davutoğlu başkanlığındaki Şura üyeleri, toplantı öncesinde Anıtkabir'i ziyaret etti. 


SURİYE VE IRAK’TA EĞİT-DONAT

 

YAŞ’ta bölgesel gelişmeler ile Türkiye’ye yönelik güvenlik riskleri gündeme gelecek ve ‘harbe hazırlık durum değerlendirmesi’ yapılacak. Bu çerçevede, Suriyeli ılımlı muhalif güçlere ve Irak’ta Kürt peşmergeler ile Musul’da oluşturulacak ulusal muhafız güçlerine verilecek eğitim desteği de ele alınacak.

 

ABD’NİN ÜS TALEBİ

 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile yaptığı görüşmelerde, “IŞİD ile mücadelede Türkiye’deki üslerin kullanımı” talebini bir kez daha gündeme getirdiği açıklandı. Ankara, üslerin ABD’ye açılabilmesi için öncelikli olarak Irak ve Suriye’de “uçuşa yasak bölge” oluşturulmasını şart koşuyor. YAŞ’ta, hükümete Pentagon ile sürdürülen görüşmeler hakkında teknik bilgilerin sunulması öngörülüyor.

 

PARALEL YAPILANMA

 

Genelkurmay Başkanlığı, “TSK’da paralel yapılanma” iddialarıyla ilgili tepkisini cumartesi günü yaptığı açıklamayla ortaya koymuştu. Konunun genel hatlarıyla YAŞ’ta da gündeme gelmesi bekleniyor. Genelkurmay Başkanlığı, 2012 yılındaki Anayasa değişikliğinden bu yana, ihraç edilecek personelin dosyalarını YAŞ gündemine sunmuyor. Söz konusu personelle ilgili işlemlerin yapılması amacıyla TSK bünyesinde disiplin kurulları oluşturuldu.

Başbakan Davutoğlu'nun ilk defa başkanlık ettiği toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Kamil Başoğlu, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katılıyor.

#yaş
#yüksek askeri şura
#başbakan
#ahmet davutoğlu
#recep tayyip erdoğan
#cumhurbaşkanı
#genelkurmay başkanı
#necdet özel
#tsk
#suriye
#ırak
#paralel yapı
9 yıl önce