|

Derbi gerginliği Gezi'nin devamı

Beşiktaş-Galatasaray derbisinde baş gösteren şiddet olaylarına, siyasilerden taraftar gruplarına kadar tepkiler geldi. Olayları Gezi'nin devamı olarak yorumlayan camianın duayen isimlerinden Kemal Belgin meselenin Mele'nin formasını tribünlere göstermesiyle en küçük ilgisinin olmadığını vurguladı.

Nil Gülsüm
00:00 - 25/09/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:01 - 24/09/2013 Salı
Yeni Şafak
Derbi gerginliği Gezi'nin devamı
Derbi gerginliği Gezi'nin devamı

Galatasaray-Beşiktaş derbisinde maçın tatile girmesini sağlayacak şiddet olaylarını camianın duayen isimlerinden Kemal Belgin'le konuştuk. Olayları Gezi'nin devamı olarak gören Belgin, taraftarın sahaya çıktığı esnada alanda futbolcuların ve hakemin bulunmadığını belirterek, olayın arka planında farklı sebepler olduğuna dikkat çekiyor.

Galatasaray- Beşiktaş derbisinde yaşanan hadiseleri siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Maçta Galatasaray taraftarı olmadığı için sahaya inen Beşiktaş taraftarıdır. Ben bu olayların, futbolla, hakem kararıyla ya da rakibe olan öfkeyle uzaktan yakına bir ilişkisi olduğunu düşünmüyorum.

Neyle ilgisinin olduğunu düşünüyorsunuz peki?

Ben bu olayların tamamen Gezi'nin devamı olduğuna inanıyorum. Son birkaç dakikada avantajı gole çevirecek başta Fernandes olmak üzere iki-üç tane oyuncu varken bu yapılanların başka bir açıklaması yoktur.

ZARARI KULÜPLER GÖRÜYOR
Bu sonuca nasıl varıyorsunuz?

Sahaya inenler sivil güvenlik güçlerinin oturduğu sandalyeleri kaparak şeref tribünü dediğimiz yerde devletin resmi güvenlik güçleri bulunuyor, bunlar da oraya doğru gidiyorlar. Bunlar karşı takım oyuncularına, hakeme hatta kendi oyuncularına kızmışlarsa bunlar sahada yok ki. Bunlar sahada sandalyeleri atarak o malum kişilere doğru gidiyorlardı. Malum kişiler de bu saldırıyı önleme amaçlı bir eylemde bulununca kaçıyorlar ya da kavga ediyorlar.

Gaz kullanıldı da olaylar bu noktaya geldi diyenler var. Ne dersiniz bu iddialara?

Ben ekrandan gördüğüm kadarıyla sahanın hiçbir alanında duman görmedim. Bu dumansız yeni bir tür gaz mı yani? Eğer böyle bir şey icat ettilerse onu bilmiyorum. Onlar tabi böyle diyecekler.

Gezi olaylarına özellikle Çarşı grubunun destek verildiği biliniyor. Taraftarların kulüp içinden teşvik edilmeleri mümkün müdür?

Yok öyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. Çünkü böyle olduğunda zararı kulüpler görüyor. O yüzden hiçbir yönetici böyle bir şey yapmaz.

Yaklaşık elli yıldır bu camianın içindesiniz, neler değişti bu zaman içinde?

Yüzde ikilik-üçlük bir kısmı ayırarak spor medyası tefessüh ettiğini söyleyebilirim. Ayrıca yönetici profili değişti, para büyüdü. Bunların hepsini alt alta koyduğunuz zaman bugünkü manzaranın ortaya çıkması kaçınılmazdır.

FORMAYLA GELMEK YASAKLANSIN
Futbolda küfür arttı mı?

Meseleye sadece futbol olayı değil sosyo-kültürel değişimin sahaya yansımasıdır bunlar. Esas değişim toplumun kendisinde yaşanıyor. Bu da hayata yansıdığı gibi sahaya da yansıyor.

Eskiden özellikle baba ve çocuklar arasında bir paylaşım alanıydı futbol sahaları. Şimdi babalar çocuklarını götürebilir mi gönül rahatlığıyla maçlara?

Götürenler olduğunu görüyoruz ama Allah onlar akıl fikir versin.

Futbol spor olmaktan uzaklaşıyor mu?

Evet ve giderek daha da uzaklaşacak.

Önceden taraftarlar arasında nasıl bir çekişme yaşanırdı?

Ben Fenerbahçe taraftarıyım. Eskiden biz Galatasaray'ı yendiğimizde Kadıköy çarşısında sarı-kırmızı renkli tabut dolaştırırdık. Onlar da bizi yendiğinde Beyoğlu'nda sarı-lacivert renkli tabut dolaştırırdı. Hepsi buydu. Maçlar bittikten sonra taraftar grupları aynı motorda şakalaşarak dönerdik. Eskiden biz maçlara sokakta giydiğimiz kıyafetler giyerek gelirdik. Elimde imkan olsa ilk olarak maçlara formayla gelmeyi yasaklardım. Bu da çok önemli bir noktadır.

Mesele Mele'nin forması değil
Mele'nin formasını göstermesi meselenin başlangıcı değil mi yani?

Hayır elbette değil. Zaten Mele üniformasını soyunma odasına giderken şeref tribünün orada gösteriyor. Bunlar ise o alanın çok uzağındalar. Ben o sahada maç izledim. Onların bulunduğu yerden oyuncular mercimek tanesi gibi görünür. Mele formasını gösterdiği için bu olaylar oldu diyenler taraftarın niye şeref tribünün önündeki yarım metrelik mesafedekiler inmeyip de o kadar uzak bir noktadakilerin sahaya indiğini açıklasınlar önce.


11 yıl önce