|

Suikastlerdeki bağ çözülmeli

Çeçenistan Fahri Konsolosu Medet Ünlü'nün öldürülmesini değerlendiren Kafkas Vakfı Başkanı Mehdi Nüzhet Çetinbaş, İstanbul'daki 7 cinayeti hatırlatarak, 'Medet'i katledenler aynı insanlar. Şayet bu bağ ortaya çıkarılırsa bir daha rahat hareket edemezler' dedi. Çetinbaş, cinayetlerde Rusya'nın parmağı olabileceğini söyledi.

Burcu Bulut
00:00 - 26/05/2013 Pazar
Güncelleme: 19:10 - 25/05/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Suikastlerdeki bağ çözülmeli
Suikastlerdeki bağ çözülmeli

Çeçenistan Fahri Konsolosu Medet Ünlü, planlanmış bir suikastta hayatını kaybetti. Bu ilk değildi. Zeytinburnu'nda katledilen üç Çeçen'in dosyaları da hâlâ önümüzde duruyor. Peki, neden vuruldular? Çeçen asıllı bir Türk olan Medet Ünlü ile Zeytinburnu'nda hayatını kaybedenlerin öldürülme emir aynı yerden mi çıktı? Arkasında kimler olabilir? Öldürme emri herkesin tahmin ettiği Kadirov tarafından mı verildi yoksa başka güçler mi var? Merak ettiğimiz tüm bu soruları Medet Ünlü'nün 40 yıllık arkadaşı Kafkas Vakfı Kurucu Başkanı Mehdi Nüzhet Çetinbaş'a sorduk.

Son zamanlarda artış gösteren Çeçen saldırıları ve Medet Ünlü suikastıyla ilgili ne diyeceksiniz?

Çeçenistan'da savaşan insanlarla, yönetimi ele geçirenler arasında geçişe dayalı bir düşmanlık olabilir ama Medet Ünlü'ye yapılan saldırı olayı ile ilgili kafam çok karışık. Pek çok ihtimal üzerinde duruyorum ama tabii ilk akla gelen isim Ramazan Kadirov.

MEDET ÜNLÜ KADİROV'A ENGELDİ

Neden Kadirov?

Şu anda Çeçenistan'da yönetimi elinde bulunduran Kadirov grubunun Türkiye'deki Çeçenlerle kurmak istediği diyalog önündeki en büyük engellerden bir tanesi Medet Ünlü'ydü. Medet'in Türkiye'deki varlığı Çeçenlerin, Kadirov ile yakınlaşmasını engelliyordu. Mesela Kadirov, Medet'in köyü Çardak'ta 1-2 milyon dolarlık bir kültür evi yaptırmak istedi. Medet'in engellemesi üzerine bu yapılamadı. Medet Kadirov'un karşısında her zaman dimdik durdu. 'Kadirov'dan gelecek Allahtan gelsin' derdi.

ÜLKEYİ SOYMA GÖREVİNİ ALDI
Peki Kadirov'un arkasındaki güç kim?

Arkasında Rusya Lideri Putin var tabii ki. Daha önceleri Ruslar, Çeçenistan halkına büyük sıkıntı yaşatıyorlardı. Şimdi kendileri devreden çıktılar Çeçenlere zulüm etme görevini Kadirov'a verdiler. Artık Çeçenleri Kadirov soyuyor.

SUÇ LİSTESİNİN BAŞINDA

Çeçenistan'ı babasının malı gibi kullanıyor. Kadirov tam bir psikopattır. Biliyorsunuz Müslüman bir ülke Çeçenistan bu nedenle Kadirov yaklaşık 6 ay kadınların televizyona başörtüsüyle çıkmasını istedi. Ama Müslümanlığa sahip çıktığını iddia eden bu adam yeni yılda Rusya'nın en büyük Noel ağacığını Çeçenistan'ın merkezine dikti. Çeçenistan'da yüzde 1 oranında bile Hristiyan yoktur. Ne yaptığını bilmeyen sadist ruhlu bir insandan bahsediyoruz. Ayrıca Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün suç listesinin de başında bulunuyor.

Madem öyle neden yakalanmıyor?

Arkasında Rusya gibi bir devlet var, kolay mı? Ama Sudan'daki gariban Ömer Beşir olursanız herkes üzerinize biner, ezer geçer. Bu dünyada kurallar böyle maalesef.

SÜRGÜNÜ YARIŞIRCASINA ANDILAR
Medet Ünlü'yü yakından tanıyan isimlerden birisiniz. Sizce Ünlü'yü kim öldürmek istemiş olabilir?

Kişisel kanaatime göre Medet Ünlü'nün vurulma kararı 22 Mayıs öncesinde verildi. Biliyorsunuz Çerkeslerin 21 Mayıs 1864'de uğradığı soykırım ve sürgününün yıl dönümü. Çerkesler yüzyıllarca süren onurlu bir direnişe rağmen, büyük devletlerin ve Çarlık Rusyası'nın kolonyalist politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda soykırıma uğradı . Ve ilk defa bu sene Başbakan Erdoğan dâhil tüm siyasi partiler, 21 Mayıs'ı yarışırcasına andılar. Hatta TBMM'de Çerkeslere yapılan soykırımının tanınması bile gündeme getirildi. Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip eden Ruslar da 21 Mayıs'a gölge düşürmek için ayın 18-19'unda Medet'i vurup bugünü bize zehir etmek istediler, ama vurmak isteyen şahıs bu fırsatı bulamadı.

20 BİN ÇERKESİN ÖLDÜĞÜ YERDE OLİMPİYAT DÜZENLİYORLAR
Medet ünlü Çeçen asıllı Bir Türk'tü. 21 Mayıs'a gölge düşürmek isteyenler neden bir Çerkesi değil de Çeçeni hedef seçti?

Çerkesler ile Çeçenlerin ayrı olduğu düşüncesi çok yanlış. Çerkes kelimesi bir üst kimliktir, Kafkasya'daki bütün halklara verilen ortak bir isimdir. 21 Mayıs törenlerinde Çerkes bayrağı da Çeçen bayrağı da vardır. Bir diğer önemli konu da Kafkas Sürgünü'nün 150.

yılında 20 bin Çerkes'in topluca katledildiği bir yerde Soçi Olimpiyatları düzenlenecek olması. Rusya bunu kamufle etmek için girişimlerde bulunuyor. Ruslar sorun çıkmasından müthiş derecede tedirginler. Soçi Olimpiyatlarına Çerkes gölgesi düşsün istemiyor.

Medet'in öldürülme ihtimallerinden biri de bu olabilir tabii başka ihtimaller de var.

TÜRKİYE bu suikasti çözmeli
Çeçenlere yönelik saldırıların devam edeceğini düşünenler var...

O hep söyleniyor, belki sıradaki ben olacağım. Tabii ki her şey Allah'ın takdiridir ama kaç tane Çeçen öldürüldü. Zeytinburnu cinayetlerinden sonra Medet tehdit alınca koruma için başvurdu, ona rağmen öldürüldü. Burada asıl anlaşılması gereken şu: İstanbul'daki 6 Çeçen'i öldürenlerle, Medet'i katledenler aynı insanlar, farklı insanlar değil. Şayet bu bağ ortaya çıkarılırsa bir daha rahat hareket edemezler.

Çeçenistan, Medet Ünlü bizim konsolosumuz değil, diyerek itiraz etti...

Fahri konsolosluk Dudayev'in kendisine 'sen bizim fahri konsolosumuzsun' demesi üzerine verilmiş bir unvan. Çünkü Ünlü, bütün mağdur durumda olan Çeçenlerin dertlerini dinleyen, çare olmaya çalışan, kendini bu işe vakfetmiş bir kişiydi. Çeçenistan güdümündeki yönetim ise tamamıyla Rus yanlısı. Ünlü'nün normalde onların konsolosu olabilme şansı var mı? Bu mümkün mü? Tabii ki değil!

SAMİMİYETLE UĞRAŞIYOR
Bu davanın aydınlanmasını ve arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasını istiyorsunuz…

Kesinlikle. Başbakan Erdoğan'a çok güveniyoruz. Başbakan Erdoğan'ın 'Çeçen meselesi çözülsün' diye samimiyetle uğraştığını da biliyoruz. Başbakan, Çeçen mülteci kamplarında kalan mülteci Çeçenler için talimat verdi. Orada kalan 200'den fazla ailenin kiraları karşılandı, aile başına 900 TL para verildi. Belki yarın öbür gün vatandaşlık da verilecek. Kısacası Erdoğan Türkiye'deki Çeçen mülteci sorununu çözdü. Çeçen meselesine içtenlikle el atan Başbakan'ın Ünlü suikastını da çözmesi lazım. Bu kadar ipucu varken şayet çözülmezse Kafkasların kafasında soru işaretleri oluşabilir.

Umarov'un parmağı olabilir

Suikastle ilgili başka hangi ihtimaller var?

Biliyorsunuz Çeçenistan'da Dokko Umarov'un himayesinde Kafkasya Emirliği de var. Ama bu emirlikte Cevher Dudayev'in başlattığı bağımsızlık mücadelesi yaydan çıkmış durumda. Bu ülkede artık o çizgide değiller. Çeçenistan'ın eyaletlere bölünerek şeriatla yönetilmesine Medet sıcak bakmıyordu. Ve buna tepki göstermişti. Medet, Dudayev hareketinin yayından sapmasını hiç istemiyordu. Çeçenistan'ın eskiden olduğu gibi Dudayev'in çizgisinde özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi vermesini istiyordu. Medet, Umarov ekibiyle sık sık tartıştı. Özelikle de son 1 senedir onlarla da arası oldukça açılmıştı. Yüzde 1'lik bir ihtimal de olsa bunu da düşünmek lazım. Şayet bu suikastın altından Umarov'un parmağı çıkarsa ben de büyük bir hayal kırıklığı yaşarım.

Bu tamamıyla planlanmış bir iş
Medet Ünlü'nün suikaste uğradığı o akşam neler olmuş? Size aktarılan bilgi nasıl?

Aslında Medet'İ öldüren katille ilgili görüntüler 10-15 gün öncesine dayanıyor. Düşünün gidip, incelemeler yapmış. Medet'in işyerinin olduğu hanın akşam 18.00'den sonra boşaltıldığını, ofislerin kapatıldığını tespit etmiş. Tabii Ünlü'nün yanında korumaların bulunduğunu da görmüş. Korumaların olmadığı bir anı kollamış, 18.30'da sekreterin de çıktığını görmüş. Muhtemelen 'acaba bir durum olabilir mi?' diye bir yarım saat daha bekleyip Ünlü'nün yanına ofise çıkmış. Zile bastıktan sonra Medet kapıyı açmış, tanıdığı bir insan olduğu için onu çalışma ofisine almış. Herhalde tam koltuğuna otururken ateş edilmiş. Bu olay tamamıyla planlanmış bir suikast.

ADİ BİR CİNAYET DEĞİL
Dünkü gazete manşetimizde katilin Çeçen uyruklu Ruslan Kemal olduğu söyleniyor. Buna ne diyeceksiniz?

Bu olayı incelerken dünkü gazete manşetinizdeki 'Ruslan Kemal, Medet Ünlü'yü öldürdü'nün arkasından gitmek lazım. Çünkü Kemal sadece bir tetikçi. Bu işin MİT tarafından çok ince ve detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Katil bir ihtimal ki yakalanınca diyecektir ki 'Medet Bey'in yanına ondan destek almak için gittim, beni kovdu ben de kızdım, tetiği çektim ve öldürdüm.' Oysa ki olay bu kadar basit mi? Eğer bu açıklamayı kabul eder, adi bir cinayet olarak kabul ederseniz bir yere varamazsınız.


11 yıl önce