|

Azı karar çoğu zarar

Şifa bulmak, güzelleşmek veya vücut direncini arttırmak için tüketilen bitkisel ürünler, bilinçsiz kullanıldığında insan sağlığını tehdit ediyor.

00:00 - 9/05/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:52 - 9/05/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Azı karar çoğu zarar
Azı karar çoğu zarar

Kimi zaman şifa bulmak, kimi zaman güzelleşmek, kimi zaman vücut direncini arttırmak için tüketilen bitkisel ürünler, bilinçsiz kullanıldığında insan sağlığını tehdit ediyor.

Marketlerdeki çay rafları, tatları, renkleri ve kokularıyla çeşitlilik katan alternatif bitki çaylarıyla renklenirken, ocaklarda şifa çayları kaynar, çeşitli otlar tüketilir, banyolarda güzellik vadeden maskeler yapılır oldu. Birçok insanın çantasına, destekleyici ya da tedavi edici olduğu öne sürülen bitkisel tabletler girdi.

Bitkisel ürünlerin kullanımı konusunda bilgi veren Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömür Demirezer, yaptığı açıklamada, “Doğal olan her şey zararsızdır” görüşünün asla kabul edilemeyeceğini belirterek, bu tür ürünlerin doktor tavsiyesi olmadan tüketilmesinin insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

SARIMSAK DA ÖLÇÜLÜ

Bitkisel ürünlerin fazla tüketilmesinin zararlı olduğuna dikkat çeken Demirezer, “Örneğin sarımsak çok faydalı diye bilinir. Gerçekten çok faydalıdır ancak fazla alındığı zaman karaciğer enzimlerini etkilediği için sperm hareketliliğini azaltıyor” dedi.

Demirezer, son yıllarda en çok tüketilen bitkilerden sinamekinin de yanlış kullanıldığına işaret ederek, “Sinameki ürünleri kesinlikle 2 haftadan fazla kullanılmamalı. Kullanıldığı durumlarda potasyum azalabilir, potasyum azalınca kalp kaslarına etki eder. Sonuç, kalp hastalığına kadar gidebilir” diye konuştu.

PAPATYA ÇAYINA DİKKAT

Son günlerde özellikle zayıflamak için kullanılan yosun haplarının da yan etkileri olduğuna dikkat çeken Demirezer, “Lida isimli yosun hapının içinde 'sibütramin' maddesi olduğu tespit edildi. Bu, yağ atıcı ilaçların içindeki sentetik bir madde. İnsanlar, sadece yosunla zayıfladıklarını sanıyorlar, oysa resmen ilaç kullanıyorlar” dedi.

Demirezer, doğadan toplayarak demlenen papatyaların da kimi zaman ciddi zehirlenmelere yol açabileceği uyarısında bulunarak şöyle konuştu: “Çoğu insan, dağdan bayırdan papatya topluyor ve bunları tüketiyor. Oysa çok çeşitli papatya türü var. Farkı, uzmanların dışında kimse ayıramaz. Örneğin bir papatya türü, böcek öldürücü, biri migren diğeri soğuk algınlığı tedavisinde kullanılıyor. Böcek ilacı yapımında kullanılan papatya çay gibi içildiğinde zehirlenmelere yol açabiliyor.”


Fazla maydanoz düşüğe neden

Fazla miktarda maydanoz tüketilmesinin hamilelerde düşüğe neden olabileceğini belirten Demirezer, “Günde 10 gram kabak çekirdeği prostat büyümesini yavaşlatır. Meyan, kalp ilaçlarının etkisini arttırır. Kanser hastaları normal sınırların dışında vitamin kullanmamalıdır. Çünkü kanser tedavisinde programlanmış hücre ölümü söz konusudur, vitaminler buna engel olur. Isırgan otu, sadece bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser hastalarına bu nedenle tavsiye edilir” dedi.


17 yıl önce