|

Böbrek nakli ile kardeş oldular

İstanbul''da yıllarca birbirinden habersiz aynı merkezde diyalize giren böbrek hastaları Meliha Balcı ve Aynur Demirbaş bekledikleri ''uygun böbrek bulundu'' haberi ile hastaneye koştu. Literatürde bir ilk gerçekleşti ve böbrek nakli ile kardeş oldular.

İha
00:00 - 21/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 17:13 - 21/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Böbrek nakli ile kardeş oldular
Böbrek nakli ile kardeş oldular

Operasyon hazırlıkları sürerken hastanede tanışan ikiliden Meliha Balcı heyecanına yenik düşerek nakilden vazgeçme girişiminde bulundu. Ancak kader ortağının desteği ile ameliyat masasına yattı. Tıp literatüründe benzerine rastlanılmayan bir yöntemle aynı gün, aynı hastanede, aynı anda, aynı kadavradan gerçekleştirilen nakil ile hayata tutunan ikili ''bundan sonra kardeşiz'' dedi. Doktor kontrolüne bile el ele kol kola giden kardeşler hem organlarını bağışlama kararı aldılar hem de çağrıda bulundular: ''Lütfen organ bağışında bulunun.''

İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi''nde Türkiye ve Dünya literatüründe bir ilk olan eş zamanlı böbrek nakli yapıldı. 2004 yılında böbrek yetmezliği tanısı konulan 48 yaşındaki Meliha Balcı ve 47 yaşındaki Aynur Demirbaş 10 yıldır birbirlerini hiç tanımadan aynı acıları yaşayıp aynı umuda tutundular. İkisi de 10 yıl önce konulan böbrek yetmezliği teşhisi ile birbirlerinden habersiz aynı merkezde diyalize girdiler. Günler yılları kovaladı ve umutların tükenildiği vakitlerde nihayet sevinçli haber geldi. ''Uygun böbrek bulundu'' haberi ile nakil olacaklarını öğrenen iki kadın önce hastanede tanıştı. Ardından aynı gün yakalandıkları hastalıktan aynı hastanede, aynı kadavradan çıkan böbrekler ile aynı gün sağlıklarına kavuştular.

LİTERATÜRDE BİR İLK

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Volkan Tuğcu, Balcı ve Demirbaş''a beyin ölümü gerçekleşen 72 yaşında emekli bir öğretmenden alınan iki böbreğin 14 Şubat''ta aynı anda nakil yapıldığını belirterek ekibi ile gerçekleştirdikleri başarılı operasyonun da tıp literatüründe bir ilk olduğunu açıkladı. Dr. Tuğcu, ''Listede olan iki hastamızı da çağırdık ve aynı gün aynı anda iki hastamız için operasyonu gerçekleştirdik. Aynı hastanede çıkarımı olması ve alnı hastanede de iki böbreğin takılması Dünya literatüründe ilk olacak. Problemsiz ve sorunsuz olarak bu nakile gerçekleştirmek bizim için de sevindirici oldu'' dedi.

10 yıl önce