|

Bu kulak genetik

Kepçe kulaklar birçok çocukta psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Bununla beraber sosyal hayattaki yansımaları da çocukları olumsuz derecede etkiliyor. Üstelik bu durum genetik olabiliyor. Uzmanlar, çocuklara operasyon yapılmasını öneriyor.

Begüm Çelikkol
00:00 - 4/09/2013 الأربعاء
Güncelleme: 23:37 - 3/09/2013 الثلاثاء
Yeni Şafak
Bu kulak genetik
Bu kulak genetik

Estetik ve Plastik Cerrahı Op. Dr. İlker Manavbaşı, 5-6 yaşından itibaren yapılan kepçe kulak ameliyatları hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor:

Kepçe kulak sorunu, kulak kepçesinin kafaya yakın olan çanak şeklindeki kısmının aşırı büyüyerek, kafa ile kulak kepçesi arasındaki açıyı arttırması ya da kulak kepçesi üzerindeki kıvrımların oluşmaması sonucu oluşur. Anne karnındayken kulak bölgesindeki kıkırdak dokusu tam olarak gelişemezse, kulak şeklini alamaz ve öne doğru eğilir. Bu durum kepçe kulak sendromuna yol açar. Kepçe kulak problemi, sonradan yaşanan travmatik sebeplerle de oluşabilir. Kulak bölgesine alınan şiddetli darbe, kepçe kulak oluşumunu sağlayabilir.

ÇOCUKLAR SIKINTI YAŞIYOR

Çocuklar, kulak büyüklüğüne 5 yaşına kadar kavuşur. Bu yaştan sonra ilaç tedavisi ile düzeltilmesi mümkün değildir. Kepçe kulak, anne ve babanın genetik durumuyla alakalı olarak çocuğa geçer. Bu problem, kolaylıkla tedavi edilebilir. Uygulanacak cerrahi müdahale, hastane şartlarında yapılır. Ancak ameliyat öncesinde bu durum çocuğa, cerrahla birlikte anlatılmalıdır. Ameliyat öncesinde çocuğun onayının mutlaka alınması önemlidir.

1 haftada normal bir yaşantı

Kepçe kulak düzeltme yani otoplasti, kulak arkasından bir kesi yapılarak kulak kıkırdaklarına ulaşılarak yapılır. Kulak kıvrımlarını oluşturmak için erimeyen katlayıcı nitelikte dikişler, bu kıkırdak yapıların içinden geçirilir. Ameliyat sonrası, çocuk bir gece hastanede kalıp, evine dönebilir. Kafaya, kulağı içine alacak şekilde sıkı bir bandaj yapılır. Bir hafta yerinde tutulur. Ciltte eriyen dikişler kullanıldığı için dikiş almaya gerek yoktur. Operasyon sonrası çocuk, aynı gün taburcu edilir ve bir hafta sonra okula gidebilir.


٪d سنوات قبل