|

Mide gribine karşı uyanık olun

Çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için ölümcül olabiliyor...

Dha
00:00 - 4/09/2013 Çarşamba
Güncelleme: 11:37 - 4/09/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Mide gribine karşı uyanık olun
Mide gribine karşı uyanık olun

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran, 'mide gribi' olarak bilinen 'viral gastroenterit' hastalığına karşı uyarılarda bulundu.

Çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için ölümcül olabilen hastalığın, sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen yüksek ateş ile kendini gösterdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kurtaran, hastalığa karşı ellerin sık yıkanması ve kirlenmiş yiyecek ile içeceklerden uzak durulmasını istedi. Son derece bulaşıcı ve çok yaygın görülen hastalığın, hava ve temas yoluyla da bulaştığını vurgulayan Doç. Dr. Behice Kurtaran, "Bunlardan kaçınmanın en iyi yolu ise kapsamlı ve sık el yıkamadır. Her tuvaletten, çocuk bezi değişiminden ve yemekten önce mutlaka eller sabunla yıkanmalı" dedi.

ÖNERİLERİNİ AÇIKLADI

Mide gribi için önlem almanın ve bol sıvı tüketimi dışında çok etkili bir tedavinin bulunmadığını söyleyen Doç. Dr. Behice Kurtaran, şunları kaydetti:

"Normal grip solunum yollarını, mide gribi ise mide ve bağırsakları etkiler. Eğer sağlıklı iseniz büyük olasılıkla sorunsuz geçirilebilen hastalık, bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf insanlar için, ölümcül olabilmektedir. Hastalanan kişilerde kas veya baş ağrıları, susuzluk, sık sık idrara çıkma, koyu renkli idrar, uyuşukluk, yorgunluk, baş dönmesi gözlenebilir. Küçük çocuklar ve bebeklerde ise gözyaşı, ateş, alışılmadık yüksek sesle ağlama veya aşırı sinirlilik, çökük göz küreleri ve ağlama belirtilerine rastlanır. Mide gribi belirtileri 1 ile 3 gün içinde görülebilir ve hafif ya da çok şiddetli olabilir. Şikayetler genellikle sadece 1 veya 2 gün sürer, ama bazen 10 gün kadar devam edebilir. Belirtileri benzer olduğu için, bakteriler veya parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır. En sık gastroenterit yapan norovirüsler, genellikle salgınlara neden olurlar. Son derece bulaşıcıdır. İyice dezenfekte edilmemiş nesnelerin yüzeyi üzerinde bir ay boyunca kalabilir. Bu virüslerin uzaklaştırılması için çamaşır suyu ile çevredeki nesnelerin dezenfeksiyonu tavsiye edilmektedir. Antibiyotikler virüslere karşı etkili değildir ve bunların kullanılması önerilmez. Enfeksiyonların çoğu kendini sınırlar. Kaybedilen sıvının yerine konulması, kolay sindirilebilir haşlanmış patates, pirinç ve muz gibi gıdaların tüketilmesi ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerekir."


11 yıl önce