|

Verem yeniden mi hortluyor

Uzun yıllar önce insanlığın korkulu rüyası olan ve dünyada çok sayıda kişinin ölümüne yol açan tüberküloz yani verem vakalarında özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi artış gözleniyor

Aa
00:00 - 13/12/2007 Perşembe
Güncelleme: 23:51 - 12/12/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Verem yeniden mi hortluyor
Verem yeniden mi hortluyor

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde son zamanlarda verem vakalarında belirli bir artış görülmesi, uzun yıllar önce insanlığın korkulu rüyası olan ve dünyada çok sayıda kişinin ölümüne yol açan bu hastalığın 2003 yılından beri Singapur'daki Novartis Tropik Hastalıklar Enstitüsü Kimya Bölümü Sorumlusu olan Dr. Thomas Keller, tıp dilinde "tüberküloz" olarak bilinen verem hastalığının belirli bir süre ortadan kalktığını ancak son yıllarda vaka sayısında belirli bir artış görüldüğünü söyledi. "15 yıl önce 'verem artık bitti' diye düşünüyorduk ama hastalık geri geliyor" diyen Keller, büyük bir salgından söz edilemeyeceğini ancak potansiyel bir durumla karşı karşıya olunduğunu kaydetti. Keller, özellikle Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde nüfusun yüzde 50'sinde virüs bulunduğunu, hastalığın bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıktığını bildirdi.

YENİ İLAÇLAR VAR

Keller, hastalığın HIV virüsüyle etkileşimde bulunması halinde ise tedavinin imkansız hale gelebildiğine işaret etti. Yaklaşık 30 yıl önce geliştirilen 4 ilacın, hastalığın tedavisindeki etkinliğini kaybettiğini ifade eden Keller, yeni bir ilaç üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini belirten Keller, ilacın 2 yıl içinde insanlarda denenmesinin mümkün olabileceğini kaydetti.



16 yıl önce