|

Yazın göz çevresi bakımı şart

Göz çevresiyle ilgili şikayetler kadınların ve erkeklerin ortak problemidir. Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisinin daha da artmasıyla birlikte bu şikayetler de artış gösterir. Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Uzm. Dr. Zeynep Gürbüz, göz çevresi bakımı ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.

Aa
00:00 - 21/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 15:35 - 21/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Yazın göz çevresi bakımı şart
Yazın göz çevresi bakımı şart

Göz derisi vücudun en hassas bölgesidir. Göz çevresi derisi çok ince ve hassastır. Yüz derisindeki hatta vücudumuzdaki en hassas bölgedir. Bu nedenle hastalık, yaşlılık ve yorgunlukla ilgili belirtileri kolaylıkla belli eder. Özellikle kadınlar göz altlarındaki morluklardan, torbalardan ve kırışıklıklardan şikayet eder. Çünkü göz çevresinin yüz ifadesindeki rolü çok belirgindir. Yüz mimiklerinin en sık yapıldığı bölge de göz çevresidir. Bu derece hassas olan göz çevresinin bakımı da oldukça önemlidir.


Özel bakım ürünleri tercih edilmeli

Çevresel faktörler, makyaj ve temizlik işlemleri nedeniyle bu bölge yıpranmaya yatkındır. Bu nedenle göz çevresi için daima özel bakım ürünleri tercih edilmelidir. Düzensiz uyku, düzensiz beslenme, sigara ve alkol tüketimi, alerjiler, genetik nedenler, yaşlanmaya bağlı olarak kolajen kaybı ve güneş ışınları göz çevresinin olumsuz etkileyen diğer faktörlerdir. Göz çevresi derisinin hassas olmasından dolayı bu bölgede sıklıkla cilt altındaki kılcal damarlar belirginleşebilir, ciltte mor renkli halkalar ve torbalanmalar gözlemlenebilir. Bu durum da kişilerde yorgun ifadelere neden olur.


Bakımda ilk adım: Temizlik

Göz çevresi her gün uygun temizleme ürünü ile içten dışa doğru hafif daireler çizerek temizlenmelidir. Kırışıklık ve leke karşıtı, bakım yapan onarıcı ve nemlendirici kremlerin ise göz çevresine ince dokunuşlarla sürülmesi gerekir. Ayrıca makyaj temizliğinin ise alkol içermeyen ürünlerle yapılması gerekir. Haftada iki kez nemlendirici, yaşlanma etkilerini onarıcı ve sakinleştirici maskeler uygulanabilir. C vitamini antioksidan etkisiyle kılcal damarları kuvvetlendirerek gözaltı morluklarını tedavi eder. Piyasada, göz çevresi bakımı için birçok kozmetik ürün mevcuttur. Göz çevresine uygulanmak üzere, K ve C vitamini içeren kremlerin tercih edilmesi gerekir.


Göz çevresi daima nemlendirilmeli

Hassas olan göz çevresinin daima nemlendirilmesi gerekir. Çünkü göz çevresi derisinde yağ bezi yoktur. Yağlı cilde sahip kişilerin daha az nemlendirici kullanması gerektiğine inanılır. Halbuki yağlı cilt tipine sahip olan kişilerde de bu bölgenin nemlendirilmesi gerekir. Çünkü göz çevresindeki doğal yağlanma çok azdır.


Güneş gözlüğü kullanın

Özellikle yaz aylarıyla birlikte güneş ışınlarının zararlı etkileri de artar. Hassas olan göz çevresinin de bu ışınlardan korunması gerekir. Ayrıca ışınlara maruz kalan kişiler gözlerini kısar. Bu durum göz çevresindeki kırışıklıkların da artmasına neden olur. Güneşin olumsuz etkilerine maruz kalan kişilerde gözaltında renginde koyulaşma da görülebilir. Bu nedenle ultraviyole koruyucu gözlükler kullanılmalı ve göz çevresi her mevsimde güneş kremiyle korunmalıdır.


Uyku düzeni şart

Göz çevresi bakımındaki en önemli unsurlardan biri de düzenli uykudur. Uyku düzeni olmayan kişilerde göz etrafında torbalanma ve morluklar en sık karşılaşılan problemlerdendir. Günde en az 8 saat uyku önerilmektedir.


Bol su için

Az su içmek de ciltteki kuruluğun nedenleri arasındadır. Kuruluk doğal olarak göz altlarını da etkiler. Günde ortalama 2-2 buçuk litre su tüketmek gerekir.


Botox ve mezolifting çizgilere uygulanabilir

Derideki incelmenin önüne geçebilmek için kollajen oranını arttırıcı işlemler önerilmektedir. Göz çevresindeki mimiklerden ve çevresel faktörlerden kaynaklanan çizgilerin etkisini azaltmak için ise botox başta olmak üzere dolgu enjeksiyonları ve mezolifting uygulamasından da yararlanılabilir. Ayrıca peeling tedavisi veya mezoterapi uygulamasıyla da göz altlarındaki koyu rengi açmak ve morlukları azaltmak mümkün.


Gözaltı morlukları hastalık habercisi olabilir

Gözaltı torbaları ve morlukları nadiren de olsa dolaşımla ilgili bir sağlık probleminin belirtisi olabilir. Bazı karaciğer ve böbrek hastalıklarında gözaltlarında da koyu renkli halkalar oluşabilir. Ancak genellikle aşırı yorgunluk ve genetik özelliklerin belirleyici olduğu söylenebilir.


10 yıl önce