|

4 eczacıdan biri bunu istiyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'nın (TEİS) yaptığı ankete göre eczane sahibi eczacılar son yıllarda yaşanan değişim sürecinden oldukça mutsuz. TEİS''in anketine katılan bin 9 eczane sahibinin, 739''unun (yüzde 73) durumundan hiç memnun olmadığını 236 kişinin (yüzde 23) ise yakın bir zamanda eczanesini kapatmayı ve başka bir iş yapmayı düşündüğü

Cihan
00:00 - 13/02/2013 Çarşamba
Güncelleme: 16:41 - 13/02/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
4 eczacıdan biri bunu istiyor
4 eczacıdan biri bunu istiyor

TEİS, resmi internet sitesinden eczane sahibi eczacılara bir anket uyguladı. Ankette eczacılara, ''Mesleğimizin şu an içinde bulunduğu durumu düşünerek, bu mesleği seçtiğiniz için mutlu musunuz?'' sorusu soruldu. Ankete katılanların 500''ü (yüzde 50) eczacılık mesleğini seçtiğinden dolayı hiç memnun olmadığını söyledi. 234 kişi ise (yüzde 23) yakın bir zamanda eczanesini kapatmayı ve başka bir iş yapmayı düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 19''u (191 kişi) halinden biraz memnun olduğunu dile getirirken, sadece yüzde 8''lik bir kesim (75 kişi) durumundan oldukça memnun olduğunu belirtti.

Anketi değerlendiren TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, son yıllarda yaşanan değişim sürecinde eczacıların mağduriyetlerinin giderilmesi için zamanında gerekli düzenlemelerin yapılıp hayata geçirilmediğini söyledi. Son zamanlarda yapılan düzenlemelerin bile uygulanmasının sağlanmadığını belirten Saydan, "Halk sağlığının korunmasının ancak ilaç ve eczacılık hizmetinin kesintisiz devamı ile mümkün olduğunu yetkililer asla unutmamalı. Eczacıların mağduriyetlerini gidermek için artık yasal düzenlemelerin uygulanmasının mutlaka sağlanması gerekmekte." dedi.

"EKONOMİK KAYIP VAR"

İlaç fiyatlarında yapılan düzenlemelerin yanı sıra son yıllardaki enflasyon oranlarına bakıldığında eczaneler açısından ciddi bir ekonomik kayıp olduğunu belirten Saydan, ''Her türlü gideri günden güne artan eczanelerimiz (kira, elektrik, su, telefon, işçi ücretleri vs.) ilaç fiyatlandırmalarındaki değişikliğin yapıldığı tarihten bu güne kadar olan süreye bakıldığında sadece enflasyondan dolayı bile ciddi anlamda zarara uğramışlardır. 2009 yılında 16 milyar TL olan kamu ilaç ödemesi 2010 yılında -(eksi) yüzde 6,9'luk düşüşle 14,9 milyar TL olarak, 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,4'lük artışla tekrar 15,3 milyar TL olarak ve 2012 yılında da tekrar yüzde 3,2'luk düşüşle 14,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Yani ilaç harcamaları son dört yılda artmayarak yatay hatta eksi bir seyir izledi. Bugün geldiğimiz noktada; gerek eczacıların devletin yapmış olduğu düzenlemelerden dolayı uğradığı zararları, gerekse ekonominin kendi kuralları göz önünde bulundurulduğunda ilaç ve eczacılık hizmeti sürdürülebilir olmaktan hızla uzaklaşmakta.'' şeklinde konuştu.


11 yıl önce