|

84 tür uyku hastalığı var

Uyku bozuklukları gündüz aşırı uyuklama hali, çabuk kızma, kaza ve yaralanma tehlikesi gibi etkilere neden oluyor. ABD Uyku Tıbbı Akademisi'ne göre uyku teröründen karabasana kadar 84 tür uyku hastalığı var

.
00:00 - 8/02/2013 Cuma
Güncelleme: 22:33 - 7/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
84 tür uyku hastalığı var
84 tür uyku hastalığı var

Çocuğunuz çığlık atarak uyanıyorsa, terliyse ve yüzünde korku ifadesi varsa 'Uyku terörü' yaşıyor olabilir. Uyku hastalıkları hakkında bilgi veren Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici, 'Genellikle 4-5 yaş arası çocuklarda görülen uyku terörü oldukça korkutucu bir hastalıktır.

Uyku terörü bozukluğu olan çocuk; çığlık atarak uyanır, yüzünde korku ifadesi vardır, çarpıntısı ve terlemesi olur, çocuğu telkin etseniz bile kesinlikle yanıt vermez, el kol hareketleri olabilir, size karşı kendini savunmaya çalışabilir. Çocuk tüm bu süreçte hiç uyanmaz. Bu durum genellikle 30 saniye kadar sürüp geçer; ancak 15 dakikaya kadar uzayan olgular da vardır. Çocuk büyüdükçe kendiliğinden iyileşme olduğu için ilaç tedavisine gerek yoktur' dedi.

KARABASAN VAR MI?

'Halk arasında karabasan olarak bilinen uyku paralizisi, bir REM davranış bozukluğudur' diyen Dr. Bilici, 'Bu rahatsızlıkta kişi, REM döneminde kaslarda oluşan felç dolayısıyla hareket edemez, ancak gözleri açık ve uyanıktır. Sadece gözlerini hareket ettirebilen kişi, ancak göz hareketleri ve göz kırpıştırmayla veya dışarıdan bir uyaran olursa kas fonksiyonları geriye gelir, dolayısıyla kendine gelir. Bu da kişide korkunç bir his yaratır. Kişi büyük bir korkuya kapılır, bu uyanma döneminde halüsinasyon da görebilir. Karşısında ona zarar veren biri varmış gibi hissedebilir. Tüm bunların hepsini hatırladığı için çok büyük bir korku yaşar' dedi.

40'tan sonra huzursuz bacak

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nalan Kayrak, huzursuz bacak sendromunun iki önemli belirtisi olduğunu söylüyor. Bunlardan biri, bacaklarda kasılma, diğeri ağrı, yanma, karıncalanma, derilerinin altında bir şey geziniyormuş gibi olma hissi. Bu sendrom, 40'lı yaşların üzerindeki- lerde görülüyor.


11 yıl önce