|

Antibiyotik yerine grip aşısı

Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Eren Eroğlu, grip belirtileri olduğunda antibiyotik kullanmak yerine grip aşısını önerdi.

Cihan
00:00 - 25/10/2013 Cuma
Güncelleme: 11:04 - 25/10/2013 Cuma
Yeni Şafak
Antibiyotik yerine grip aşısı
Antibiyotik yerine grip aşısı

Eroğlu, ''Grip aşıları sihirli değnek değil ama gripten korunmanın da tek gerçek yoludur. Henüz hastalık kapıya dayanmadıysa yapılacak aşının fayda etme olasılığı yüksek.'' dedi.

Uzman Dr. Eren Eroğlu, grip olanların antibiyotik kullanmasının sakıncaları hakkında bilgi verdi. Eroğlu, "Etrafınıza şöyle bir bakın. Herkes ya öksürüyor ya boğazı ağrıyor ya da hapşırıyor. Yüksek ihtimalle bu belirtilere halsizlik sorunu da eşlik ediyor. Böyle olunca akla gelen hastalık ''grip'' oluyor. Bir başka yanlış da grip mikrobuna karşı kullanılan antiviral ilaçlara dair yaşanıyor. Kullanım koşullarına dikkat etmeden kullanılan ya da kullanılmayan bu ilaçlar yüzünden ya hastalar iyileşemiyor ya da mikrop ilaca karşı direnç kazanıyor. O nedenle CDC de (Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi) dahil olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası sağlık örgütü antiviral ilaç kullanımı konusunda uyarılar yayınladı. Antiviral ilaç derken ateş düşürücü ya da üst solunum yolunu rahatlatmaya yarayan ilaçların kastedilmediği belirtildi. Antiviraller doğrudan virüsü yok etmeye yönelik ilaçlar. Bu uyarıların başında ilaç kullanmadan önce grip teşhisinin doğru konulmuş olması geliyor. Kendi kararı ile ilaç kullanmaya başlayanlar genellikle hastalığı soğuk algınlığı ile karıştırıp yanlış hastalıkta yanlış ilaç kullanma hatasına düşüyor. Fakat hastalık doğru olsa bile her grip hastasının antiviral ilaç kullanması da gerekmiyor." ifadelerini kullandı.

Özellikle hastanede yatması gereken hastalar ve risk grubunda olanların ilaç kullanabileceğini analtan Eroğlu, "Risk grubunda olanlar; 2 yaşından küçükler, 65 yaşından büyükler, kronik hastalar ya da bakımevinde yaşayanlar olarak belirtiliyor. Bir diğer önemli uyarı da ilacın başlanma zamanına dai. İlk 48 saat içinde başlanan ilaç geç başlanana göre daha etkili oluyor. O nedenle hekim ilacı gerekli görüyorsa laboratuar doğrulamasını beklemeden başlamak gerekiyor." şeklinde konuştu.

Gripten korunmanın yollarından da bahseden Eroğlu, bunları şöyle sıraladı: "Aşınızı yaptırın, merak etmeyin geç kalmadınız. Bırakın ilaç kararını doktor versin. Hijyen ve el yıkama hastalıktan korunmada çok önemlidir. Hastaysanız hem sizin hem de başkalarının sağlığı için işe gitmeyin. Doğal beslenmek ve bol sıvı tüketmek çabuk iyileşmenin en kısa yoludur."


10 yıl önce