|

Artık bülbül gibi şakıyorlar

Beyaz Sanat Konuşma Merkezi, geliştirdiği özel bir bilgisayar programı ve kişisel gelişim uzmanlarının katıldığı eğitim seansları ile konuşma bozukluğu yaşayanları, bir ay içinde hiç takılmadan konuşur hale getiriyor

Oktay Mehmet
00:00 - 13/11/2007 Salı
Güncelleme: 00:02 - 13/11/2007 Salı
Yeni Şafak
Artık bülbül gibi şakıyorlar
Artık bülbül gibi şakıyorlar

Onlar Türkiye nüfusunun yüzde 3'nün karşı karşıya olduğu bir rahatsızlıktan şikayetçi. Yaşları 8 ila 13 arasında değişen bu çocukların sorunları aynı. Halk dilinde 'Kekemelik' diye tabir edilen konuşma bozukluğu yaşayan ilkokul çağındaki çocukların yüzde 85'i, hastalıkla sonradan tanışmışlar. Neredeyse tamamını konuşma bozukluğu ile karşı karşıya bırakan sebeplerin başında şiddet geliyor. Bir kısmı, şiddet içeren televizyon programlarını izledikten sonra, bir kısmı da aile içi şiddetten etkilenerek düzgün konuşma yeteneğini kaybetmiş. Şirinevlerde bulunan Beyaz Sanat Konuşma Merkezi, geliştirdiği özel bilgisayar programı ve kişisel gelişim uzmanlarının katıldığı eğitim seanslarıyla konuşma bozukluğu yaşayanları, bir ay içinde hiç takılmada konuşur hale getiriyor.

ÖNCE SUS SONRA KONUŞ

Tedavi için Beyaz Sanat Konuşma Merkezi'ne gelen hastalara önce uzmanlar eşliğinde 'Sus' terapisi uygulanıyor. Bunu 'Yüksek sesle konuşma', 'Ayna' ve 'Özgüven ve motivasyon' terapileri izliyor. 'Sus' dönemi 15 gün sürüyor. Bu süre içinde hastalara konuşma ve okuma yasağı getiriliyor. Hastalar özel olarak yapılmış ses geçirmeyen kabinlere alınarak, bilgisayardan görsel ve işitsel olarak takip etikleri ses ve yazıları yüksek sesle tekrarlıyorlar. Eğitimci Abdülhalim Hancı, tedavide başarının elde edilmesi için hastaların eğitim kurallarına harfiyen uymaları gerektiğini söylüyor.


Genetik tarafı pek yok

Türkiye nüfusunun yüzde 3'ü konuşma bozukluğu yaşıyor. Bu hastalık daha çok 2-7 yaş arasında görülüyor. Genetik olma ihtimali çok düşük. Hastalığa neden olan unsurların başında şiddet içeren televizyon dizileri, aile içi şiddet ve kıskançlık geliyor. Hastalığın erkeklerde görülme sıklığı kızlardan daha fazla. Kekemelik tedavisi mümkün bir hastalık. Tedavi için okuma yazma bilmek şart.


16 yıl önce