|

Bakanlık onaylı beslenme çantası

Sağlık Bakanlığı, yeni eğitim-öğretim yılı öncesi, ilkokula giden çocukların yeterli ve dengeli beslenmesine yönelik beslenme çantası için örnek menü hazırladı.

Aa
00:00 - 13/09/2013 Cuma
Güncelleme: 12:11 - 13/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Bakanlık onaylı beslenme çantası
Bakanlık onaylı beslenme çantası

Beslenme çantasında taze sebze ve meyve, hazır kek ve bisküviler yerine evde hazırlanan yiyecekler bulunması önerildi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, okul öncesi, gelişme çağındaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanabilmesi amacıyla ailelere ve öğretmenlere uyarılarda bulunuldu.

Öğretmenlerden, yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgi yarışması, sınıf gazetesi, beslenme köşesi gibi etkinlikler düzenlemesi, bu konunun öğrenciler arasında tartışılmasına zemin hazırlaması, öğrencilerin kahvaltı yapıp yapmadıklarını sorgulaması, dışarıda açıkta satılan yiyecekleri tüketmemeleri konusunda sık sık uyarıda bulunması istendi.

Çocukların beslenme çantasının Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen menü örneklerine göre hazırlanmasının sağlanması ve içeriklerinin sıklıkla kontrol edilmesi gerektiği belirtilerek, beslenme saatlerinde patates kızartması ve çikolata gibi yiyecekler yerine, peynir, yumurta, ekmek, taze sebze ve meyve, gazlı ve diğer hazır içecekler yerine de süt, ayran ve taze sıkılmış meyve suyunun tercih edilmesi konusunda çocukların uyarılması, bu konuda velilerle işbirliği yapılması önerildi. Ayrıca öğrencilerin boy ve ağırlık artışlarının takip edilerek değerlendirilmesi de tavsiye edildi.

Günde 2-3 bardak süt

Çocukların, dört besin grubundaki gıdalardan yeterli miktarda ve dengeli tüketmeleri gerektiği, süt, yoğurt, et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi istendi.

Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün mevsimine göre 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmelerinin önem taşıdığı bildirildi.

Öğrenciler için en önemli öğün olan kahvaltının yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olduğu ifade edildi. Güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltıyla başlamanın öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece etkili olduğu, çocukların her sabah düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmesi gerektiği kaydedildi. Dengeli bir kahvaltı için peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek veya bir bardak süt, poğaça ve meyve tüketilebileceği belirtildi.

Öğün atlanmaması, besinlerin 3 ana ve 2 ara öğünde alınması, okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmesi, şeker ve şekerli besinler, çikolata, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyve tercih edilmesinin sağlıklı beslenme açısından daha yararlı olduğu aktarıldı.

Vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimine olumlu katkı sağlaması açısından fiziksel aktivitenin artırılmasına önem verilmesi, çocukların bir spor dalıyla ilgilenmesinin teşvik edilmesi istendi.

Sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması, özellikle yemek yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, oyun oynadıktan sonra eve gelince ellerini ılık akan su altında, sabunla iyice ovuşturarak yıkamaları konusunda alışkanlık kazandırılması gerektiği vurgulandı.

Çocukların okul kantini ve büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde dikkatli olması, süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına, ambalajsız satılan tost, simit, poğaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Beslenme çantası için örnek menü

Sağlık Bakanlığının ilkokullara yönelik beslenme çantası için hazırladığı örnek menüde şunlar yer alıyor:

Pazartesi: Börek veya poğaça, ayran, meyve (Mevsimine göre 1 küçük boy elma, 1 orta boy portakal, 1 büyük boy mandalina, 1 salkım üzüm veya 5 erik şeklindeki seçeneklerden biri)

Salı: Haşlanmış yumurtalı sandviç, 5 adet zeytin, meyve suyu

Çarşamba: Peynirli tost veya sandviç, ayran, çiğ sebze (Mevsimine göre 1 küçük boy domates, 4-5 orta boy yeşil biber, 1 orta boy havuç veya 5-6 yaprak marul şeklindeki seçeneklerden biri)

Perşembe: Kek (tercihen meyveli), süt, meyve (Mevsimine göre 1 küçük boy elma, 1 orta boy portakal, 1 büyük boy mandalina, 1 salkım üzüm veya 5 erik erik şeklindeki seçeneklerden biri)

Cuma: 1 kibrit kutusu peynir, 5 adet zeytin, tam buğday ekmek, süt, çiğ sebze (Mevsimine göre 1 küçük boy domates, 4-5 orta boy yeşil biber, 1 orta boy havuç veya 5-6 yaprak marul şeklindeki seçeneklerden biri)

Beslenme çantasının temizliğine dikkat

Sağlık Bakanlığınca ayrıca beslenme çantasının her gün çok iyi bir şekilde yıkanması, beslenme örtüsü, peçete ve suyun unutulmaması, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması, okula getirilecek ambalajlı yiyeceklerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli olup olmadığına ve son kullanma tarihine dikkat edilmesi, öğrencilerin okula götürdüğü besinleri tüketip tüketmediğinin izlenmesi, beslenme çantası hazırlanırken hazır kek ve bisküviler yerine evde hazırlanan yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiği belirtilerek, velilerin ekonomik durumları gözönünde tutularak beslenme çantasına fındık ve ceviz gibi kuruyemiş ya da kuru meyve ilave edilebileceği bildirildi.


11 yıl önce