|

Bebeğinizi sakın böyle yatırmayın!

Bebeklerin bir yaşını dolduruncaya kadar emzirildikten sonra hemen yatırılmaması gerektiğini belirten uzmanlar gazı çıkarılan bebeğin sırt üstü yatırılmasının hayati önem taşıdığını kaydetti.

Yeni Şafak
12:06 - 2/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:14 - 2/04/2015 Perşembe
IHA

Çocuk Yenidoğan Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, bebeklerin kusmuğundan boğulmalarını engellemek için ebeveynlerin yapması gerekenleri açıkladı. Sağlıklı bebeklerin bir yaşını doldurmadan nedensiz olarak aniden ölümüne, 'ani bebek ölümü sendromu' adı verildiğini aktaran Dr. Nemlioğlu, ailelere ilk 1 yıl içinde güvenli yatış pozisyonlarını anlattıklarını kaydetti. Yeni doğan bebeğin zemini çok yumuşak olmayan sert bir yatakta yatırılması uyarısında bulunan Dr. Nemlioğlu, yatak arasında boşluk bırakılmadan bebeğin sırt üstü yatırılması gerektiğini vurguladı.



GÜVENLİ YATIŞ POZİSYONU

Bebeklerin yan veya yüzüstü yatırılmaması tavsiyesinde bulunan Dr. Nemlioğlu, "Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa yada sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz. Bebeklerin yüzde 60'ı fizyolojik olarak ilk 6 ayda bebeklerin çoğu kusuyor. Güvenli yatış pozisyonunda yatırılan bebeklerin büyük kısmında kusmukla ilgili bir sıkıntı yaşanmıyor" dedi.



EMZİRİLEN BEBEK HEMEN UYUTULMAMALI

Dr. Nemlioğlu, evde sigara içilmesinin de ani bebek ölümlerinin yaşanmasında önemli bir etken olduğunu vurguladı. Bebeğin beslenmesinin ardından hemen yatırılmamasını işaret eden Dr. Nemlioğlu, "Bebeklerin gazının çıkarılarak yatırılması daha güvenlidir.Özellikle emzirilen bebeklerde bebeklerin sırtına masaj yaparak gazlarını çıkarttığımız zaman kusma ihtimalini azaltmış oluyoruz. Bebeklerin emzirildikten sonra hemen yatırılmaması gerekir. En az 15-20 dakika sonra bebek uyutulmalıdır" diye konuştu.



EMZİREN ANNE UYKUSUZ ANNEDİR

Anne ve babaların bebeklerini aralarında yatırmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Nemlioğlu, "Emziren anne uykusuz annedir. Annenin çocuğunun üzerine düşme şeklinde boğulma olabiliyor. Ayrıca bebeğin yatağında kendi avucundan küçük objelerin bulunmaması gerekir. Bu da bir diğer boğulma riskinin nedenlerindendir" ifadelerini kullandı.



ÇOCUKLARDA DOMUZ GRİBİ

Domuz gribinin mevsimsel gribe benzer şikayetlere yol açan viral bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Nemlioğlu, şunları söyledi:


"Kaynağı, A (H1N1) tipi virüstür. Bu salgından geçtik. Çocuklarımızı kalabalık ortamlardan uzak tutup, açık havaya çıkartmalıyız. El temizliğine dikkat etmeliyiz. Hastalık eğer bir sınıfta okullarda birden fazla kişide görülmeye başlandığı zaman izolasyon dediğimiz sağlam çocukların ortamdan ayrılması gerekir. Beslenme ve kahvaltı çok önemli. Taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Her çocuk el yıkama alışkanlığı edinmelidir. Hasta çocuk okula gönderilmemelidir."



#bebekte yatış
#çocıklarda domuz gribi
#Emziren anne
9 yıl önce
default-profile-img