|

Bilgisayar tehlikesi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, gününü bilgisayar başında geçirmek durumunda olan çalışanların bel eğriliği riskiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Hastalığın oturma pozisyonu bozukluğundan kaynaklandığını ifade eden Op. Dr. Saraçoğlu, çanta taşıyanlarda ise sırt eğriliğinin çok sık görüldüğünü kaydetti.

Cihan
00:00 - 22/03/2013 Cuma
Güncelleme: 10:47 - 22/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Bilgisayar tehlikesi
Bilgisayar tehlikesi

Yoğun iş temposu altında sağlıklarını ihmal eden çalışanlarda görülen sırt ve bel eğriliği hastalıkları, giderek artıyor. Halk arasında sırt veya bel eğriliği diye bilinen omurganın üç boyutlu düzlemdeki sağa veya sola eğriliklerinin genel tanımı olan skolyoz hastalığı, en çok büyüme çağındaki çocuklarda görülüyor. Çanta taşıyan öğrencilerin yanı sıra hastalık gazeteciler ve mümessillerde de sık ortaya çıkıyor.

Skolyoz hastalıklarının zamanında tedavi edilmemesi halinde ileriki yaşlarda bel fıtığı, boyun fıtığı, kamburlaşma gibi cerrahi müdahale gerektirebilecek durumlara yol açabileceğini dile getiren Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, dik oturmanın ve yürümenin büyük önem taşıdığını belirtti.

Hastalığa büyüme çağındaki çocuklarda çok boyun eğriliği ve boy kısalığına rastladıklarını dile getiren Opr. Dr. Saraçoğlu, ''Erkeklerde 10–12 yaşına, kız çocuklarında ise 8-9 yaşına kadar fark edilmeyen durumlarda hızlı boy atmaları yaşanır. Bu süreçte sırt ağrıları görülüyorsa skolyozdan şüpheleniyoruz. Gelişme çağındaki çocuklardaki sırt ağrılarını önemsemelidir. Çünkü altında yatan sebep farklı olabilir. Bilgisayar başında fazla oturuyor, top oynamıştır, ağır bir şey taşımıştır denilip umursanmaması yanlış olur. Mutlaka uzman bir doktora danışmalarında fayda var." uyarısında bulundu.

Vücut eğriliklerinin çoğunun oturma ve yürüme pozisyonlarına bağlı olarak ortaya çıktığının altını çizen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Saraçoğlu, ''Toplumumuzdaki görülen vücut eğriliklerinin çoğu pozisyona bağlı. Bilgisayar başında uzun süre oturmak, ağır çanta taşımak, düzensiz bu hastalığı tetikliyor. Bu ağrılar çok önemli. Önemsenmediği zaman 30–35 yaşlarında sebebi bilinmeyen sırt ağrılara yol açıyor. Bu bel fıtığı riskini artırabiliyor. Bankacı, şirket yöneticileri, memurlar, gazetecilerde oturma şekli bozukluğuna göre sırt ağrıları ortaya çıkabiliyor. Erken teşhis ve tedavi önemli. Erken teşhis edilirse ameliyatsız bu ağrıları gidermek mümkün." şeklinde konuştu.

"VOLEYBOL VE YÜZME SPORLARI, AĞRILARI GEÇİRİYOR"

Kalıtsal eğriliklerin küçük yaşlarda ameliyatla düzeltilebildiğini söyleyen Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, "Ameliyat ihtiyacı olmadan evde barfiks veya yüzme sporu yaparak tedavi edilebilecek eğrilik grubu var. Bu da 5. sınıftan lise son sınıf arasındaki gençlerde fazla oluyor. Bu nedenle önleyici tedavi olarak korse kullanımıyla birlikte yüzme ve voleybolu öneriyoruz. Özellikle yüzme sayesinde sırt ağrıları kendiliğinden geçebiliyor.'' ifadelerini kullandı.


11 yıl önce