|

Birdenbire başınıza gelebilir

Birdenbire ya da birkaç gün içinde yavaş yavaş kedini gösteren işitme kayıpları ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına sebep olabiliyor. Ani işitme kayıplarında erken müdahale ve doğru tedavi önemli olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celil Uslu aniden ortaya çıkan işitme kayıplarının önemsenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Yeni Şafak ve
11:01 - 21/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:08 - 21/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Ani işitme kaybı son 3 gün içinde en az üç frekansta 30 db (yaklaşık işitmenin üçte biri) oranında sinir tipi işitme kaybı olmasıdır. Hastalık, iç kulak veya işitme sinirleri kaynaklı olabiliyor. Viral üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası, metebolik bir nedenle veya iç kulakta tümör vs. ile işitme sinirinde bir hasar oluşması sonucu oluşuyor.



Hasta işitme kaybını nasıl fark ediyor?


Çoğunlukla hasta kulağında bir ağırlık, kapanma olmasına karşın bunlar hafif oluyor. Genelde hasta bunu önemsenmeyebiliyor. Beraberindeki çınlama, baş dönmesi olursa onu fark edip hekime başvurur. Bu hastalar acil servislerde akla gelmezse atlanabiliyor ya da kulak da kir, iltihap diye tedavi edilirken gecikebiliyor.



İşitme kaybı neyin bulgusu olabilir?


Ani işitme kaybı orta ileri yaşlarda, iç kulak veya işitme siniri kaynaklı hastalıklarda görülüyor. Çocukluk çağı hastalıkları daha çok kulak iltihabı, kulak su toplanması, kir gibi tedavisi kolay, geçici hastalıklarken; orta ileri yaşlarda nedeni bilinmeyen ancak viral enfeksiyonlar veya iç kulak damar tıkanması, işitme siniri tümörü gibi birçok neden akla geliyor.



BAŞARI OLUMSUZ ETKİLENİR


Okul çağındaki çocuklarda başarıyı etkiliyor mu?


Okul çağında işitme kaybı iletişimi bozduğu için okul başarısı olumsuz etkilenir. Okul ve aile konuşulanlara cevap vermiyor. Bizi önemsemiyor, çocuk içine kapandı diye düşünebilirler. Bu durum daha çok iki kulağı da etkileyen kulak iltihabı, su toplaması ve kulak kiri gibi durumlarda olur. Ani işitme kaybı genelde tek taraflı oluyor ve iletişim çok etkilenmiyor.



Travmalar da işitme kaybına sebep olabilir mi?


Travmalarda kulak zarı ve kemikçikler(örs, çekiç, özengi) etkilenerek iletim tipi işitme kaybına neden oluyor. Tıbbi ve ya cerrahi tedavi ile düzeliyor. İç kulak ve kulak sinirlerinin etkilendiği durumlarda iç kulak fistülü ani işitme kaybı nedeni olabiliyor. Bu durumda gecikmeden fistül cerrahi olarak kapatılmalı.



İLK 15 GÜN ÇOK ÖNEMLİ


Tedavi şekli nasıldır? Tedaviler olumlu sonuçlar veriyor mu?


Ani işitme kaybı tedavi ile % 70-80 oranında düzeliyor. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa bu oran o kadar yüksek oluyor. Tedavide antiviral ilaçlar, oral kortizon, damar genişleticiler, transtimpanik (orta kulağa) kortizon ve hiper barik oksijen tedavisi kulanılabilir. Tedavinin esas amacı, iç kulaktaki kan akımını düzenlemek, inflamasyon ve hasarı baskılamak, ödemi azaltmak. Bunun yanında stres faktörlerinin ortadan kaldırılması, tuzsuz diyet, sigara, alkol ve kafein kullanımının bırakılması gibi yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi de tedavide yardımcı oluyor. Altı aydan sonra düzelme olmayan hastalarda işitmeye destek için veya var olan çınlamayı baskılamak için işitme cihazı denenebiliyor.



Erken tedaviye başlama, beraberinde uğultu, baş dönmesi olmaması, işitmenin çok ileri olmaması ve genç yaş faktörü, ilk 15 gün iyileşme başlaması için olumlu sonuçlar getiriyor .



#Ani işitme kaybı
#Prof. Dr. Celil Uslu
#İşitme siniri
9 yıl önce