|

Bu hastalık kadınları seviyor

Nefes darlığı, göğüste çarpıntı, elde titremeler, ölüm korkusu gibi belirtilerle gösteren panik atak, erkeklere oranla kadınlarda iki kat daha fazla.

Yeni Şafak
11:06 - 26/04/2015 Pazar
Güncelleme: 11:29 - 26/04/2015 Pazar
IHA

Hayati riski bulunmamasına rağmen hayat kalitesini önemli biçimde etkileyen panik atak ilaç ya da terapi seanslarıyla tedavi edilebiliyor.


Panik atak adı verilen psikolojik tablonun günümüzde son derece sıklıkla görüldüğünü belirten Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Ruh ve Sinir Hastalıkları Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Ümit Aslaner, "Panik atak her 100 kişiden 1-2'sinde görülmektedir. Her yaşta görülebilen panik atak kadınlarda ise erkeklere göre iki kat daha fazla ortaya çıkmaktadır“ dedi.



Panik atak nöetlerinin nerede, ne zaman görüleceğinin genelde belli olmadığını ancak çoğu zaman kapalı mekanlarda gerçekleştiğini kaydeden Uzm. Dr. Ümit Aslaner, “Kişinin kendisini yalnız ve yardımsız hissettiği yerler, örneğin; taşıt araçları, asansör, banyo, AVM gibi kapalı mekanlar panik atakları tetikleyebilir" bilgisini verdi.



BU BELİRTİLERE DİKKAT

Panik atağının birçok belirtiyle kendisini gösterdiğini bildiren Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Ümit Aslaner, şunları söyledi:


"Göğüste çarpıntı ve ağrı, ölüm korkusu, ellerde titremeler, yüzde kızarma ya da solukluk, el ve ayaklarda uyuşmalar, ani tansiyon değişiklikleri, baş dönmesi ve mide bulantısı ve sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı hissetme ile kendisini belli eder. Ataklar, 10-15 dakikadan, birkaç saate kadar sürebilir. Hasta, yaşadığı ölüm korkusu yüzünden, o anda yakınında bulunanlardan yardım bekler; kendisini hemen bir acil servise götürmelerini bekler. Bu hastalar en çok kalp krizinden korkarlar."



HAYATİ RİSK BULUNMAZ

Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Ümit Aslaner, Panik atakların hayati bir riski bulunmadığını ancak hayat kalitesini olumsuz etkilediği için önem taşıyan bir hastalık olduğunu ifade etti. Aslaner, "Panik atağın antidepresan ilaç kullanımı ve bunun yanı sıra bazı destekleyici ve davranışçı terapi teknikleri ile tedavi edildiğini açıkladı.

#panik atak
#panik atağı tetikleyen nedenler
#Uzm. Dr. Ümit Aslaner
9 yıl önce