|

Çekirdek ve kabuğuyla tüketin!

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Laboratuvarı'ndaki Ar-Ge çalışmalarıyla üzüm ve üzüm ürünlerinin sağlığa yararlı özellikleri araştırılıyor. Araştırma hakkında açıklama yapan Bölüm Başkanı Gülcü: - "Üzümde bulunan ve sağlık açısından faydalı dediğimiz maddelerin önemli bir bölümü, çekirdeğinde ve kabuğunda karşımıza çıkıyor" dedi.

Yeni Şafak
13:20 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 13:22 - 31/03/2015 Salı
AA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarla üzümve üzüm ürünlerinin sağlığa faydalı özellikleri araştırılıyor.



Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Mehmet Gülcü, yaptığı açıklamada, laboratuvarda özellikle üzümün gıda açısından özelliklerini değerlendirdiklerini söyledi.



Laboratuvardaki çalışmalar kapsamında, üzüm çeşidinden elde edilen ürünleri incelediklerini ve üzerinde çeşitli araştırmalar yaptıklarını belirten Gülcü, "Ana çalışmalarımızdan biri resveratrol (antioksidan maddesi) ve bu maddeyi sıvı kromatografi sistemiyle belirliyoruz. Üzümlerin hasat dönemine, tanelerinden numuneler alıyoruz. Bu numunelerimizi laboratuvarımızda çekirdeği, kabuğu ve meyve eti ayrı olacak şekilde inceliyoruz" diye konuştu.



Üzümü çekirdeği ile tüketmeli


Gülcü, laboratuvarda yaptıkları çalışmalarda önemli ön bulgular elde ettiklerini söyledi. Üzümün kabuğu ve çekirdeğinde yararlı maddeler olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Gülcü, şöyle devam etti: "Üzümde bulunan ve sağlık açısından faydalı dediğimiz maddelerin önemli bir bölümü çekirdeğinde ve kabuğunda karşımıza çıkmaktadır. Meyve eti bu maddeler bakımından zayıf. Tavsiyem, üzümün çekirdekleriyle tüketilmesi ve bunun alışkanlık haline getirilmesi. Yine kabuğu bu maddeler bakımından oldukça zengin bir içerik ihtiva ediyor. Ayrıca gördük ki özellikle kabuk bileşimi değerlendirildiğinde siyah üzüm çeşitleri, beyaz çeşitlere oranla zengin içeriğe sahip."



Gülcü, üzümün, üzüm ürünlerine dönüşürken sağlığa faydalı bileşenlerinde meydana gelen değişimi de incelediklerini ve sonuçları üretici ve tüketicilerle paylaşacaklarını kaydetti.



#siyah üzüm
#siyah üzümün faydaları
#Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu
#üzüm kabuğu
#üzüm çekirdeği
9 yıl önce