|

Cildinizi kıyafetle koruyun

Uzmanlar, bronzlaşmak için bilinçsizce güneşlenmenin cilt kanserinden enfeksiyona, derinin yaşlanmasından lekelere kadar birçok sağlık sorununa yol açtığı belirtiyor.

Cihan
00:00 - 13/07/2013 Cumartesi
Güncelleme: 11:23 - 13/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Cildinizi kıyafetle koruyun
Cildinizi kıyafetle koruyun

Doç. Dr. Ahu Birol, cildin erken yaşlanmasına yol açan zararlı ışınlara karşı vücudu kıyafet ile korunmanın, kremle korumaktan daha etkili olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ahu Birol, güneş yanıklarından cilt kanserine kadar pek çok probleme yol açan zararlı ışınlara karşı korunabilmek için alınacak önlemler hakkında bilgi verdi. Vücudu zararlı ışınlara karşı kıyafet ile korunmanın kremlerden daha etkili olduğunu belirten Birol, ''Kıyafet ve şapka güneş ışınlarına karşı yüzde 25 oranında koruma sağlamaktadır. Markası ve fiyatı ne olursa olsun hiçbir krem, kıyafet ile korumadan daha etkili değildir. Açık renkli, pamuklu kıyafetler ve şapka ideal koruma için yeterlidir. Yazın havanın bulutlu olduğu zamanlarda bile korumaya ara verilmemesi gerekir. Güneş ışınlarının buluttan da geçebildiği unutulmamalıdır.'' dedi.

Bronzlaşmak için sürülen yakıcı yağların güneş yanığı riskini artırdığını söyleyen Birol, ''Vücuda temas eden güneş ışınları deri tarafından emilir, bir kısmı deriden yansır, bir kısmı ise parçalanır. Kum, beton, deniz ve kar güneş ışınlarını yansıtmaktadır. Şemsiye altında durulsa bile yansıyan güneş ışınlarından etkilenilmektedir. Havuç ve kakao yağı deriden emilen güneş ışığı miktarını artırarak güneş yanığı riskini yükseltmektedir. Bu şekilde yağ sürüp ardından güneşlenen kişilerde ışık erupsiyonu (kaşıntılı, kırmızı döküntü) gelişme riski de vardır.'' ifadelerini kullandı.

Tedavi amacı ile önerilen antibiyotik ve doğum kontrol haplarının güneşe karsı hassasiyeti arttırdığını ifade eden Birol, ''Parfüm, kolonya ya da makyaj ürünü kullanarak güneşlenmek de güneş lekelerine neden olabilir.'' diye konuştu.

Güneş ışınlarının ciltte ciddi yanıklara neden olduğunu vurgulayan Birol, şöyle devam etti: '' güneş yanıkları, kızarıklık, su toplama, soyulma aşamalarından oluşur. Kızarıklık oluşması 3 güne kadar uzayabilir. Şiddetli kaşıntı ve yanma yakınması vardır. Tedavide ıslak pansuman, aspirin, bazı nemlendiriciler, antibiyotik içeren kremler ve kaşıntıya yönelik bazı uygulamalar önerilmektedir. Şikayetin geçmesi 7 güne kadar uzayabilir. Güneş yanığı gelişen bölgenin çok iyi korunması gerekmektedir. İleriki dönemde bu bölgede deri kanseri gelişebilir.''

Güneş koruma kremi ile bronzlaşmanın sadece güneş yanığı oluşma olasılığını azalttığını belirten Birol, ''Güneş kremleri, kronik dönemde ortaya çıkacak deri yaşlanması, deri kanseri, güneş hasarı, güneş lekelerinin oluşma riskini ise artırmaktadır.'' dedi.

11 yıl önce