|

'Çocuk da kariyer de yaparım' olmuyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Şule Selvi, kadınların eğitim ve çalışma hayatına daha fazla katılması, kariyer yapmak istemesinin gebelik ve doğum oranlarında düşüşe, jinekolojik problemlerde ise artışa neden olduğunu söyledi.

Cihan
00:00 - 22/03/2013 Cuma
Güncelleme: 15:09 - 22/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
'Çocuk da kariyer de yaparım' olmuyor
'Çocuk da kariyer de yaparım' olmuyor

Dr. Şule Selvi, kariyer uğruna ertelenen evlilikler, anne olma isteğinin ileri yaşlara kayması, hormon düzensizlikleri ve erken menopoz oranının artması kadınların birçok jinekolojik sorunu yaşamasına neden olduğunu ifade etti. Dr. Selvi, ''İletişim çağında bilgilenme, bilinçlenme ve doğru yönlenmenin de etkisiyle, kadınlar artık sorunlarını çok daha rahat paylaşıyor. Kadınların eğitim ve çalışma hayatına daha fazla katılması gebelik ve doğum oranlarında düşüşe, jinekolojik problemlerde ise artışa neden oldu. Ortak tuvalet kullanımı ve korunmasız cinsel hayat, enfeksiyonların yayılım hızını artırırken, yaşam süresinin uzaması da menopoz sonrası dönemdeki sıkıntıların ve jinekolojik kanser sayılarının yükselmesine neden oluyor. Yaşanılan bölge ve mevsimsel farklılıklar nedeniyle değişim gösterse de en sık görülen jinekolojik sorunlar şu şekilde sıralanıyor.'' dedi.

Vajinal enfeksiyonlara işaret eden Dr. Şule Selvi, ''Bu enfeksiyonlar genellikle akıntı şikayetiyle kendini gösteriyor. Ancak zaman zaman mevcut doğal akıntıdan farklı olarak renk değişikliği, koku, yanma, kaşıntı, ilişki sırasında ağrı ve hatta kanama ile seyredebiliyor. Tedavinin ilk basamağını genital hijyenin doğru bir şekilde yapılması oluşturuyor. Pamuklu iç çamaşırı giymek, genital asitliği ayarlanmış hijyen ürünleriyle temizlik yapmak, gereksiz günlük ped kullanmamak çoğu zaman tedavi edici ve önleyici olabiliyor. Hijyen kurallarına uyarak enfeksiyonun önüne geçmek mümkün olamıyorsa tedavi antibiyotiklerle sağlanıyor.'' diye konuştu.

Her kadının adet döneminin kendine has özellikleri olduğunu anlatan Dr. Selvi, şu bilgileri verdi: ''Kimileri bu dönemi çok şiddetli ağrı ve kanamalarla geçiriyor. Kimileri içinse durum tam tersi. Kanama ister az ister çok isterse de aralıklı olsun bu durum çoğu zaman hormonal düzensizliğin etkisiyle birçok önemli hastalığın belirtisi olabiliyor. Bu hastaların öncelikle muayene ve ultrasonla değerlendirip altta yatan bir hastalığın olup olmadığının ortaya çıkartılması ve varsa sebebe yönelik tedavi uygulanması gerekiyor. İlaç ya da ameliyat gerektiren bir durum yoksa bazen tedaviye bile ihtiyaç duyulmayabiliyor. Kısa dönemli basit hormonal düzenleyiciler uygulanabiliyor. Adet kanaması normalleri ve anormallikleri konusunda bilinçlendirme ve kişiye özel durumları değerlendirmek çok önemlidir.''

BEBEK SAHİBİ OLMAK İSTEYEN ÇİFTLER ÇOĞU ZAMAN SABIRSIZ

Bebek sahibi olmak isteyen çiftler çoğu zaman sabırsız olabildiğini anlatan Dr. Şule Selvi, ''İlk denemelerinden sonra hamile kalamayan kadınlar hemen ''acaba kısır mıyım?'' gibi bir endişeye kapılıyor. Ancak kısırlık tanısının konulabilmesi için 1 yıl süreyle düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik olmaması gerekiyor. Kısırlık, kadınlar kadar erkekleri de ilgilendiren bir sorun. Polikistik over sendromu, endometriosis(çikolata kisti) ve ileri yaş kadınlarda kısırlığa neden olan en önemli nedenler arasında yer alıyor. Ancak kadınların yaklaşık üçte birinde kısırlığın sebebi bulunamıyor. Kısırlık şüphesi olan çiftlerin değerlendirilmesine öncelikle erkekten başlanıyor. İlk olarak sperm testi yapılıyor, ardından ise kadınlarda yumurtlama sorunu ve tüplerde tıkanıklık olup olmadığı değerlendiriliyor. Çıkan sonuçlar doğrultusunda uygun tedavi uygulanıyor. Gerekli durumlarda ise çiftler yardımcı üreme tekniklerine yönlendiriliyor.'' dedi.

11 yıl önce