|

Çocuklara sebzeli çözümler

YENİSAFAK.COM.TR - SAĞLIK
00:00 - 13/09/2013 Cuma
Güncelleme: 15:16 - 13/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Çocuklara sebzeli çözümler
Çocuklara sebzeli çözümler

Yaz dönemi bitip sonbahar yaklaştığında güneşin insana verdiği enerji ve zindelik azalıyor. Çocukların arkadaşlarıyla oynadığı zaman da kısıtlanmaya başlıyor. Aileler bir yandan kreş veya okul hazırlığına başlarken, çocuklar da sokakta daha az oynayarak, evde daha fazla vakit geçiriyor. Bu durum da, alınan enerjinin depolanmasına neden oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Deniz Şafak, çocukların sonbaharda beslenirken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatıyor..


Yaz döneminde çocukların biraz kilo verdiği ya da almadığı fark edilir. Bu duruma sebep olan genelde iki neden bulunmaktadır. Bunlardan biri çocukların sokakta oynayarak dışarıda daha fazla vakit geçirmesi ve aldıkları kalorileri harcadıkları için depolayamamalarıdır. İkinci nedeni ise yaz sıcaklarının iştahı olumsuz yönde etkileyerek azaltmasıdır.


Çocukların beslenmesinde öncelikli hedef vücutlarının ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacını karşılamak olmalıdır. Bu beslenme şekli çocuklar için yetişkinlerden çok daha önemlidir çünkü büyüme ve gelişmeleri hala devam etmektedir. Bundan dolayı çocukların gereksinimlerini eksiksiz karşılamak gerekmektedir.


Sonbahar döneminde eksik edilmemesi gereken gıdalar

Süt ve Süt Ürünleri:
Her gün 2-3 bardak süt veya süt ürünü tüketilmesi gerekir. Gün aralarında ya da tercihe göre yemek yanında tüketilebilir. Bu besin grubu kalsiyum ve protein bakımından önem teşkil ettiğinden, günlük pastörize sütler tercih edilmelidir.

Et ve Et Ürünleri:
Gün içerisinde ortalama 100 gr kadar et yeterli olmaktadır. Bu durum çocuğun yaşına ve kilosuna göre değişkenlik göstermektedir. Tavuk, balık ve kırmızı et dönüşümlü olarak çocuğun sevdiği şekilde verilmelidir. Vitamin kaybı yaşanmaması için kızartma yapılmamalıdır. Uygun şekilde pişirilen bu besinler çocuğun demir ve protein ihtiyacını karşılamaktadır.

Sebze ve Meyveler:
Çocukların genelde en az sevdiği ve aslında onlar için en gerekli olan besin türü sebzelerdir. Hemen hemen tüm vitaminler farklı sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Bu nedenle öğünleri hazırlarken mümkün olduğunca çeşitlilik sağlanmalıdır. Sebzeleri hem pişmiş hem de salata olarak vermek gerekir. Ara öğünler için en uygun besinler meyvelerdir. Böylece gereksiz şeker ve çikolata tüketiminin önüne geçilmiş olur ve çocuğun ihtiyacı olan vitaminler sağlanır.

Ekmek Türevleri:
Başta ekmek olmak üzere diğer karbonhidrat kaynakları da bu besin gurubuna aittir. Sadece yetişkinlerin değil, çocukların da beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri tercih etmesi gerekir. Un daha az işlenmiş olduğundan, besin öğeleri açısından daha zengindir. Pirinç yerine bulgur da iyi bir alternatiftir.

Kuru Baklagiller:
Kuru fasulye, nohut ve mercimek haftada 2-3 kez mutlaka verilmelidir. Çorba, salata gibi benzeri yemeklerin içine katılması önerilir. Çocukların bağırsaklarının düzgün çalışması için bu lifli besinler oldukça önemlidir.

Su Tüketimi:
Sıvı ihtiyaçlarını mümkün olduğu kadar su içerek karşılamalarına özen gösterilmelidir. Son dönemde yaygın olan soğuk buzlu çaylar, çocukların favori içecekleri arasındadır ancak fazla kafein ve şeker içerdiklerinden dikkat edilmelidir. Bu tarz enerjili içecek tüketimi kaldırılarak, çocuklar fazla kilolardan uzak tutulabilir.

Fast food türü gıdalar evde hazırlanmalı

Çocukların beslenmesinde yaşanan en büyük sorunlardan biri fast food türü yiyecek ve içecekler olmaktadır. Fast food olarak adlandırılan bu hızlı tüketilen gıdaların, evde hazırlanması çok daha sağlıklı olacaktır. Çikolata, bisküvi, gofret gibi atıştırmalıkların yerini de meyve, evde yapılmış az yağlı kurabiye ve kekler almalıdır. Bu şekilde çocuklar katkı maddeli ürünlerden uzak tutulabilir.


Azalan fiziksel hareketler, spor dallarına yönlendirerek arttırılmalı

Sonbaharın en büyük dezavantajı çocuklarda fiziksel hareketin azalmaya başlamasıdır. Bu nedenle yazın var olan aktiviteler, bu dönemde de devam ettirmelidir. Hoşlanacakları spor dallarına yönlendirerek, gelişimleri desteklenmeli ve kilo alımından kaçınılmalıdır.


Çocukluk döneminde edinilen beslenme alışkanlıkları kalıcıdır. Bu nedenle zeminde doğru beslenmek çocukları uzun vadece hastalıklardan koruyacağı gibi gelişimleri açısından da önemlidir. Çocuklar için verilen emek onların gelecekleri adına yapılan en büyük yatırımdır. Mutlu ve sağlıklı bir nesil için şimdiden doğru adımlar atmak gerekir.



11 yıl önce
default-profile-img