|

Çocukta da diş taşı oluşur; önlem alın

Çürüdüğünde ve ağrımaya başladığında fark ettiğimiz dişlerin bakımı çocukluk çağından itibaren başlar. Uzmanlar, yetişkinlerde görülen diş taşlarının çocuklarda da oluştuğuna dikkat çekti

Sağlık Servisi
00:00 - 3/08/2008 Pazar
Güncelleme: 21:46 - 2/08/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Çocukta da diş taşı oluşur; önlem alın
Çocukta da diş taşı oluşur; önlem alın

Süt dişlerinden kalıcı dişlere geçişin önemine dikkat çeken diş hekimleri bu dönemde tüketilen şeker ve çikolatanın zararlı olduğunu vurguluyorlar. Diş Hekimi Gülbin Kayalıbay, "Süt dişleri ağızda görüldüğü andan itibaren fırçalamaya başlanmalı, 6 ayda bir çocuklar dişhekimine kontrole götürülmeli ve koruyucu önlemler uygulanmalıdır" diyor.

Süt dişlerinin değişim zamanına kadar ağızda sağlıklı kalmasını nasıl sağlayabiliriz?

Süt dişleri genellikle altı aylıkken çıkmaya başlar. 20 dişin tümü üç yaşına kadar tamamlanmış olur. 3-6 yaş arası ağızda genellikle sadece süt dişleri bulunur. Bu süre içinde süt dişlerinin çürümemesi için çok iyi fırçalanması gerekir. Ayrıca beslenmeye dikkat edilmeli, ara öğünlerde karbohidratlı yiyecekler verilmemelidir. Fırçalama için en iyi zaman sabah kahvaltıdan ve akşam yemekten hemen sonradır.

Süt dişleri çürümüşse ne yapmak gerekir?

Süt dişleri çürüdüğünde dişlerin değişeceğini düşünüp beklemek doğru değildir. Çünkü süt dişleri de ağrır, apse oluşur ve yüzü şişirebilir. Tedavi edilmeyen diş, alttaki kalıcı dişe de zarar verebilir. Antibiyotik kullanmak çözüm değildir. Dişi ya tedavi etmek ya da çekmek gerekir.

Süt dişinin vaktinden önce çekilmesi ne gibi sonuçlara yol açar?

Süt dişi vaktinden önce çekilirse alttan kalıcı diş hemen sürmediği için diğer dişler çekilen dişin yerini kapatmaya çalışır. Son çıkan dişler kendine yer bulamaz. Çekilen dişin yeri korunmalıdır. Süt azıların değişimi dokuz yaş civarı başlar ve 12 yaşına kadar sürer. 6-7 yaş civarı süt azı dişleri değişmeden en arkadan kalıcı birinci azı dişi sürer. 7-8 yaş civarı alt ön süt dişleri değişir. 12-13 yaş civarı kalıcı dişler süt dişlerinin yerini almıştır. Gecikme olmasında genetik faktörler etkilidir.


Altı ayda bir doktora gidilmeli

Çocuklarda diş taşı olur mu? Çocuklarda da diş taşı oluşabilir. Sürekli besin biriken yerde tükrükteki kalsiyumun çökmesiyle sarı renkte diştaşları görülür. Diştaşları temizlenip, ağız hijyeni motive edilmelidir. Diştaşları dişetinin yapısını bozar, daha yumuşak ve kanamalı hale getirir. Demir içerikli ilaçların kullanımının da bazen dişlerde siyah renkte lekelenmelere yol açtığı görülür fakat bu geçici bir durumdur. Sonuç olarak süt dişleri ağızda görüldüğü andan itibaren fırçalamaya başlanmalı, 6 ayda bir çocuklar dişhekimine kontrole götürülmeli ve koruyucu önlemler uygulanmalıdır.

16 yıl önce