|

Doktorların yumurtaya ve kırmızı ete borcu var

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, yumurta, tereyağı ve kırmızı etin kalp hastalıklarını artırdığı ve kolesterolü yükselttiği söylenerek vatandaşın ucuza ulaştığı yumurta tüketiminin azaltılmasına neden olduğunu söyledi.

Aa
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 14:43 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Doktorların yumurtaya ve kırmızı ete borcu var
Doktorların yumurtaya ve kırmızı ete borcu var

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarını artırdığı ve kolesterolü yükselttiği söylenerek vatandaşın en ucuza ulaştığı yumurta tüketiminin azaltılmasına neden olunduğunu belirterek, "Bu nedenle bazı doktorların ve diyetisyenlerin sadece yumurtaya değil tereyağı ve kırmızı ete de bir özür borcu var" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Eker, AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, üretici birlikleri temsilcileri, ziraat odası başkanları ile hayvancılık ve tarım işletmeleri üreticilerinin bulunduğu heyeti makamında kabul etti.

Eker, buradaki konuşmasında, Orta Anadolu coğrafyasının koyun yetiştirmeye uygun olduğunu, bu nedenle hayvancılığa özel bir önem vererek tarımsal desteklemeler içindeki payını yüzde 4'ten yüzde 31'e çıkardıklarını ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa 2006 yılından itibaren küçükbaş hayvancılığı destekleme kapsamına aldıklarını anlattı. Ülke genelinde hayvan hastalıklarıyla mücadele ve aşı programlarının etkin bir şekilde uygulandığını ve aşının ücretsiz olduğunu anımsatan Eker, üreticinin ödediği paranın sadece aşı uygulayıcılarının aldığı risk karşılığı olduğunu kaydetti.

Büyükbaş hayvancılık yapacak olanların maliyetleri düşürmek için ölçeği büyütmeleri gerektiğine işaret eden Eker, hayvancılık ve bitkisel üretim için makine ekipman desteğiyle süt sağımdan balya makinasına, yem karma makinasından meyve hasadına kadar yaklaşık 40 çeşit makinaya destek verdiklerini belirtti. Verimlilik için etin etçi, sütün sütçü ırktan alınması gerektiğini vurgulayan Eker, bölgesel kalkınma projelerinin önemine dikkati çekti.

Bu yiyeceklerin masum olduğu açıklandı

Çalışkan ve beraberindeki heyetin taleplerini de değerlendiren Eker, Kırşehir'in Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamına alınmasına destek vereceğini ancak bu konunun sadece Bakanlığının kontrolünde olmadığını bildirdi.

Doktorların ve diyetisyenlerin bir dönem "tereyağı yiyenler kalp hastası olur" şeklinde açıklamalar yaptığını anımsatan Eker, "Yıllarca kamuoyuna yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarını artırdığı ve kolesterolü yükselttiği söylenerek, vatandaşın en ucuza ulaştığı yumurta tüketiminin azaltılmasına neden olundu. Son yıllarda ise geçmiş yılların aksine bu yiyeceklerin masum olduğu açıklandı. Yumurtanın kolesterolü yükseltmediği son yıllarda açıklandı. Bu nedenle bazı doktorların ve diyetisyenlerin sadece yumurtaya değil tereyağı ve kırmızı ete de bir özür borcu var" diye konuştu.

Hayat tarzının ve şehirde yetişen çocukların damak tadının değiştiğini de dile getiren Eker, hayvansal ürünlerin tüketiminde ve beslenme alışkanlıklarının oluşumunda doktorların ve diyetisyenlerin açıklamalarının çok büyük etkisinin olduğunu belirtti.

10 yıl önce