|

Dumansız hayat sahası

Sigarayı bırakmak için başvuranların sayısı her geçen gün artıyor. Psikolojik destekle güçlendirilen sigarayı bırakma yöntemlerinde ise başarı % 40'a kadar ulaşıyor. Doğru nefes alma teknikleri bile tiryakilikten kurtulmanın yöntemlerinden biri...

Mezin Tanrıseven
00:00 - 31/03/2012 Cumartesi
Güncelleme: 04:20 - 31/03/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Dumansız  hayat sahası
Dumansız hayat sahası

Vücudun hemen her organını derinden etkileyen bu alışkanlıktan kurtulabilmek için bir ekibin yardımı gerekiyor. Ekibin başında da sigara tiryakisinin kendisi bulunuyor. Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Esra Sönmez Duman, sigara bırakma isteğiyle ya da sağlık sorunlarından kaynaklanan zorunluluklar nedeniyle kendilerine başvuranlara önce eğitim verdiklerini anlatıyor. Bu noktada, sigara bırakma tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir psikolog devreye giriyor. Psikolog Sevil Usanmaz, psikolojik destek olmadan sigara bırakmanın güç olduğuna işaret ediyor. Sigaraya yüklenen anlam önemli olduğu için kişinin bu alışkanlığından vazgeçmesi için psikolojik desteğe ihtiyacı oluyor. Kişi sigara içmeye erken yaşta başlamışsa sigara onun için arkadaş, dost veya sevgili yerine geçiyor. Psikolog Usanmaz, her başı sıkıştığında sigaraya başvuran tiryakilerin içinde bulunduğu durumu, “Ona yüklediği duygusal anlamlar çok fazla olduğu için bağımlılık süreci daha derine iniyor. Ne ile mücadele ettiğinizi bilmezseniz, ekibin psikolog ayağı, sigaranın kişi için taşıdığı anlamın ortaya çıkarılmasında önem taşıyor” sözleriyle anlatıyor.

İLAÇLI TEDAVİ DE UYGULANIYOR

Sigaranın kişi için taşıdığı anlam ortaya konulurken bir yandan bırakma tarihi belirleniyor. Kişi o tarihten sonra hiç sigara içmeyeceğine söz veriyor. Psikolojik desteğin yanı sıra ilaçların da tedavi kapsamına alındığı bu dönemde göğüs hastalıkları uzmanları kişinin bağımlılık seviyesine göre bir düzen belirliyor. Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Hişam Alahdab, tedavi yollarını “ilaçsız psikolojik destekle bırakma”, “nikotin replasmanı” ve “merkezi sinir sistemine etki eden ilaçların kullanımı” olarak üçe ayırıyor ve çok nadir olsa da sigaranın sağlığına zarar vermediğini düşünenler olduğunu belirtiyor.


Sigara yoksunluğu ile baş edebilirsiniz

Bırakma döneminde sigara yoksunluğu ile baş etme teknikleri de öğretiliyor. Psikolog Sevil Usanmaz, bu tekniklerin başında gevşeme ve kullanılan nefes alma teknikleri olduğunu söylüyor. Bu yöntemde, nefes burundan alınıp, ağızdan yavaş yavaş ve hepsi boşalacak şekilde veriliyor. En çok bir şeye odaklanmaya çalışırken sigara arayan kişi, bu zamanlarda doğru nefes alma tekniği sayesinde sigara olmadan da o işi yapabildiğini, dikkat toplayabildiğini veya sigara olmadan da gevşeyip rahatladığını görüyor. Söz konusu nefes tekniği stresle baş etme yöntemi olduğu için gündelik hayatta işe yarıyor. Günde beş defa, beşer kez tekrarlanması istenen bu egzersizler, bir süre sonra beden tarafından otomatik olarak uygulanıyor.




12 yıl önce