|

Ebola ve Mers'e 'bariyerli' koruma

Dünyadaki Ebola ve Mers vakalarının artması üzerine hastanelerdeki personele yönelik bariyerli kıyafetlerden oluşan korunma önlemleri alındı.

Aa
00:00 - 22/10/2014 Wednesday
Güncelleme: 12:50 - 22/10/2014 Wednesday
Yeni Şafak
Ebola ve Mers'e 'bariyerli' koruma
Ebola ve Mers'e 'bariyerli' koruma

Dünyadaki Ebola ve MERS vakalarının artması üzerine, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nde özel bölüm oluşturuldu ve personele yönelik bariyerli kıyafetlerden oluşan önlemler alındı.

Sağlık Bakanlığı'nın Ebola virüsü için referans gösterdiği hastaneler arasında yer alan İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Sabri Atalay, salgına neden olan virüslerin belirtilerini ve alınan önlemleri AA muhabirine anlattı. Ebola virüsü hastalığının, Batı Afrika'da ortaya çıkan viral kanamalı ateşliler grubunda olduğunu aktaran Atalay, boğaz ağrısı, kas, eklem ağrıları, ishal, kusma gibi belirtilerle seyreden Ebola'nın ağır olgularda bağırsak, diş eti, burun, bağırsak kanamalarına ve ölüme neden olabildiğini hatırlattı. Ebola virüsünün bulaşma yollarını kısmen bildiklerini söyleyen Atalay, "Virüs, kan ve vücut salgılarıyla bulaşıyor. Sağlam olmayan deriyle, mukozayla temas durumunda bulaşma söz konusu oluyor. Özellikle hasta kişilerle yakın temasta olan ve onlara bakım hizmeti veren sağlık personeli risk grubunda yer alıyor" dedi. Ebola virüsü şüphesiyle hastaneye başvuru yapanlar için gerekli hazırlıkları tamamladıklarını dile getiren Sabri Atalay, şöyle konuştu: "Biz böyle bir olgu durumunda almamız gereken hazırlıklarımızı gerçekleştirdik. Sadece Ebola için değil, buna benzer enfeksiyon hastalıkları için de çalışıyoruz. Şüpheli vakaları tek kişilik bir odaya alacağız. Hastaların ziyaretlerini ve odaya girişleri kısıtlayacağız. Bu vakalarda kan alma gibi gereksiz girişimler de azaltılmalı."

Baştan aşağı bariyerli koruma

Risk grubundaki sağlık grubuna virüsün bulaşmaması için de çok yoğun önlemler aldıklarını ifade eden Atalay, alınan önlemlerin damlacık temas izolasyon önlemleri ve temas izolasyon yöntemleri olduğunu aktardı. Virüs, kan ve vücut salgılarıyla bulaştığı için sıvı geçirmeyen kıyafetler temin edildiğini dile getiren Dr. Sabri Atalay, şöyle konuştu: "Bu özel bir kıyafet, eldiven, koruyucu gözlük, bone, tulum gibi bariyerlerden oluşuyor. Özellikle tıbbi müdahale sırasında çeşitli vücut salgılarının havaya sıçraması durumunda gerekli N95 adı verilen özel maskeler mevcut. Bu kıyafet hafif malzemelerden oluşuyor, ağırlık yapmıyor ama içinde nefes almanın bile zor olduğunu tahmin ediyorum. Umarım kullanmak durumunda kalmayız. Ancak hastalığın doğrudan tedavisi olmadığı için korunma konusunda maksimum önlemleri almak gerekiyor."

MERS virüsüne de benzer önlemler

Hac dönüşü bazı vakaların MERS şüphesiyle tedavi altına alınmasının da endişeye neden olduğunu söyleyen Atalay, virüs ile ilgili şu bilgileri verdi: " 8-10 yıl önce SARS vardı Güneydoğu Asya'yı etkileyen bir solunum yetmezilği sendromuydu. Bua benzer bir virüs hastalığıydı. Benzer semptomlarla seyrediyordu. Hacdan gelenler risk altında."Ebola virüsü için alınan önlemlerin MERS için de geçerli olabileceğini söyleyen Dr. Atalay, Ebola hastalığının görüldüğü ülkelere seyahat eden, ateş yüksekliği, boğaz, kas, eklem ağrısı olanlar ve MERS virüsünün görüldüğü ülkelere seyahat eden, ateş yüksekliği ve solunum sıkıntısı çekenlerin başvurularını beklediklerini dile getirdi.

9 years ago