|

''Gezici Tır'' 5,5 milyon öğrenciye ulaşacak

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan "Günde iki kez iki dakika" Ağız ve Diş Sağlığı Projesi kapsamında gezici tırla, 81 ilde 5,5 milyondan fazla çocuğa ağız ve diş sağlığı taraması yapılacak.

Aa
00:00 - 30/09/2014 Salı
Güncelleme: 13:47 - 30/09/2014 Salı
Yeni Şafak
''Gezici Tır'' 5,5 milyon  öğrenciye ulaşacak
''Gezici Tır'' 5,5 milyon öğrenciye ulaşacak

Sağlık Bakanlığı, topluma ağız ve diş sağlığı bilincini kazandırmak için "Günde iki kez iki dakika" projesi başlattı. Proje kapsamında Batıkent Refika Aksoy İlköğretim Okulunda öğrencilere içinde fırça ve macun bulunan ağız ve diş sağlığı seti dağıtıldı.Bakan Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, her işin başının sağlık olduğunu, ancak Türkiye'de sağlıklı bir yaşam kültürü için bilinç düzeyinde sıkıntı bulunduğunu söyledi. Bunlardan birinin ağız ve diş sağlığı olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, "Özellikle aile düzeyinde toplumumuzun yüzde 50'sinden fazlasında diş fırçalama ve ağız diş sağlığına dikkat etmekte sorun var" diye konuştu.

Bakanlık 8 milyon diş fırçası dağıttı

Müezzinoğlu, "hanelerin yüzde 50'sinden fazlasına diş fırçası ve diş macununun girmemiş durumda olduğunu" ifade ederek, şunları kaydetti:"Bunu bir kültüre dönüştürme sorumluluğumuz var. O nedenle bu yıl Bakanlık, sekiz milyon diş fırçası ve diş macunu dağıtım programını başlattı. İnşallah seneye bunu 10 milyonlu rakamlara çıkartacağız.Bu yıl ilk defa ilköğretim çağındaki 5,5 milyonu aşkın öğrencimize diş fırçası ve diş macunu dağıtacağız. Uygulamalı ağız diş sağlığı eğitimi verecek, ağız diş sağlığı muayeneleri yapacak tırlarla, Türkiye genelinde 81 ilimizi ilçe ilçe, ilkokul çağındaki öğrencilerimize bir taraftan eğitim verilecek, diğer taraftan da onların ağız ve diş sağlığı kontrolleri yapılacak. İnanıyorum ki ağız ve diş sağlığında yakalayacağımız başarı, bizim diğer sağlık sorunlarının önüne geçmede önemli katkı ve faydası olacaktır."Birçok sağlık sorununun önce ağız sağlığından başladığını vurgulayan Müezzinoğlu, sağlıklı bir hayat için el, ağız ve diş temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Müezzinoğlu, bu bilincin çocuklukta kazanılmasının önemine değinerek, "Bu duyarlılığa, sizden de sahiplenme bekliyoruz. İnanıyorum ki çocuklarımızın tamamı 'günde 2 defa en az iki dakika' diyecek ve akşam yatmadan önce, sabah evden çıkmadan önce yapacağı işlerin başında dişlerini fırçalamayı getirecek" diye konuştu.Kahvaltı yapmadan okula gidilmemesi gerektiğinin de altını çizen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:"Ne olur, kahvaltı yapmadan güçlü bir kahvaltı etmeden okula gelmeyin veya evden çıkmayın. Anneler de çocuklarına iyi bir kahvaltı sofrası hazırlamadan onları servise bindirmesinler. Çünkü, sağlıklı bir bünye uyanık bir zihin iyi bir kahvaltıdan geçer.O nedenle sevgili çocuklarımızdan, sabah zeytini, yumurtası, peyniri, yoğurdu veya sütü, domatesi, salatalığı ile iyi bir kahvaltı etmelerini istiyoruz. Şayet iyi bir kahvaltı eder sonra da dişlerini fırçalar ve okula gelirlerse umarım ki sağlıklı olacaklar. Yarın sindirim sistemi hastalıklarından, kalp rahatsızlıklarına veya akciğer hastalıklarından büyük oranda kendilerini koruyacaklar."

Polikliniklerimize başvuran hasta sayısı 23 milyondan fazla

Bakanlık olarak koruyucu sağlık hizmetlerini önemsediklerinin altını çizen Müezzinoğlu, "2013 yılında ağız ve diş sağlığı polikliniklerimize başvuran hasta sayısı 23 milyondan fazla. Polikliniklerimize tedavi olan bu 23 milyon hastaya 32 milyon tedavi şekli uygulandı" bilgisini verdi.

Müezzinoğlu, şunları kaydetti:"0-18 yaş arası hasta sayımız ise 5 milyonun üzerinde. Biz, 0-18 yaş grubundaki hasta sayımızın 5 milyonun üzerinde olmasını değil 0-18 yaş grubundaki tüm çocuklarımızı ağız ve diş sağlığını kontrol eden ve takip eden, onları hastalanmadan tedavi edecek bir bilinci ve sorumluluğu üstlenmek istiyoruz. Başlatılan bu kampanyanın temel amacı da bu. 2002 yılında bin 475 ünite sayımızı 7 bin 500'lere çıkardık."


9 yıl önce