|

Gözleri yuvalarından fırlatan sorun!

Tiroid hastalıklarının en sık izlenen ek bulgusu gözde ileri doğru çıkma, yani fırlama. Sorun erken dönemde bazı tedbirlerin alınması ve kortizon tedavisiyle düzelebiliyor, geç dönemde ise gözün tekrar içeri alınması için ameliyat gerekiyor.

Yeni Şafak
11:07 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 11:23 - 31/03/2015 Salı
Diğer

Tiroit, vücudun metabolizma ayarını yapan en önemli endokrin (kana hormon salgılayan) bezlerden biri. Tiroit bezinin 3 ana hastalığı var: En sık görüleni tiroit bezinin büyümesi yani halk arasındaki adıyla guatr hastalığı, tiroit iltihaplanması ve tiroit kanseri.


Türkiye'deki her 100 kişiden 30'u guatr hastalığı riski altında. Her 100 kişiden 60'ında ise, başlangıç halinde guatr hastalığı var. Cinsiyet oranı kadınların aleyhine, guatr hastası kadınlar erkeklerden 5 kat fazla.



TİROİT HASTALIKLARI GÖZ FIRLAKLIĞINA SEBEP OLUYOR


NTV'nin haberine göre tiroid rahatsızlığının en sık izlenen ek bulgusu gözde ileri doğru çıkma, yani fırlama. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, gözde çıkıklık, çift görme ve körlüğe kadar gidebilen guatra bağlı göz tutulumunun tiroidoftalmopati (Gravesoftalmopati) olarak tanımlandığını söylüyor.



Dr. Uçkunkaya'nın verdiği bilgilere göre, tiroid bezinin fazla çalışması (zehirli guatr), daha nadiren tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi) veya Haşimato tiroiditi nedeniyle göz tutulumu olabiliyor. Üst göz kapağında açılma, göz çıkıklığı (ekzoftalmus), çift görme, göz siniri tutulumu ve körlük izlenebiliyor.



KİMLER RİSK ALTINDA?


Tiroid hastalıklarının her yaştan kadın ve erkekte görülebildiğini aktaran Dr. Uçkunkaya, “Ancak gebelik, doğum ve hormon dengelerinin sık sık değişmesi nedenleri ile kadınlarda daha yaygındır. Bazı bölgeler ve yörelerde daha sık görülebilir. Örneğin; Doğu Karadeniz ve İç Anadolu'da daha sıktır. Sularında kireç oranı yüksek olan yerleşim bölgelerinde risk artar" diyor.



GÖZ FIRLAKLIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?


Gözlerde tiroide bağlı oluşan bulgulara karşı uyanık olmak ve erken tedavi uygulamakla gözün ileri doğru çıkmasının engellenebildiğini dile getiren Dr. Uçkunkaya, tedavide izlenen yolu şöyle anlatıyor: “Erken dönemde tiroid testlerinin düzeltilmesi, sigaranın bırakılması ve basit göz damlaları önerilirken, ciddi olgularda kortizon tedavisi gerekebilir. Geç dönemde gözün ileri doğru çıkması engellenemez ise gözün tekrar içeri alınması için transpalpebral dekompresyon cerrahisi uygulanır. Geç dönemde verilen kortizon gözü yerine oturtmakta faydasız olur."



Dr. Uçkunkaya, genel anestezi altında yapılan, göz yapısındaki artmış yağ dokusunun alınmasını içerentranspalpebral dekompresyon cerrahisihakkında, “Bu işlemler bittiğinde, öne doğru itilmiş olan göz küresi tekrar geriye gelecektir ve daha doğal bir görünüme kavuşacaktır" değerlendirmesinde bulunuyor.



GÖZÜN EN ZOR AMELİYATLARINDAN BİRİ


Tanspalpebral dekompresyon cerrahisinin uzun süren ve gözün en zor ameliyatlarından biri olduğunu dile getiren Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, genellikle iki gözün aynı anda ameliyat edilmediğini söylüyor ve sözlerini şöyle tamamlıyor: “Ancak her iki gözde çok ciddi şikayetler var ve bunun için beklemeye zaman yoksa şartlar tıbbi anlamda zorlanır. Bunun dışında gözlerin 3-4 gün ara ile ameliyat edilmesi uygundur. Yaklaşık 1 hafta hastanede yatış süresi öngörülür. Gözdeki şişliklerin 15 gün ve dikişlerin 1 hafta sonra alınacağı planlanırsa yaklaşık 20-25 gün hasta evinde istirahat eder."






#göz fırlaklığı
#Tiroid hastalıkları
#Estetik
#Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ev
9 yıl önce