|

Hangi ilaca ne kadar fark ödenecek?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilaçta taban fiyat uygulamasıyla ilgili olarak, "Eğer vatandaş, aynı etken maddeyi içeren bu ilacı değil de başka isimdeki bir ilacı alacak ise o zaman 5 lira fark ödeyecek. Burada amacımız vatandaşa daha fazla yük değil, bu fiyatların etken maddesi aynı olan ilaçların belki de fiyatlarını birbirine yaklaştırmak" dedi.

Aa
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 13:35 - 2/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Hangi ilaca ne kadar fark ödenecek?
Hangi ilaca ne kadar fark ödenecek?

İlaçta taban fiyat uygulamasıyla ilgili Faruk Çelik, bu hafta içerisinde ilaç sektörüyle bir araya geldiklerini söyledi. Alınan kararın içeriği aynı olan Sağlık Bakanlığınca aynı etkinliğe sahip ve aynı etken madde içeren ilaçlarla ilgili yaptıkları bir düzenleme olduğunun altını çizen Bakan Çelik, şunları kaydetti: "Şöyle ifade edelim: 10 ile 15 lira arasında değişen bir ilaç düşününüz. Biz ödemede 10 lirayı esas alıyoruz ama 15 liralık ilaçta aynı etken maddeleri içermektedir. Sağlık Bakanlığı bunu ortaya koymuş, diyor ki '15 liralık ilaç da, 14 liralık ilaç da, 10 liralık ilaç da aynı etken maddeleri içermektedir'. Kurum olarak biz aynı etken maddeleri içerdiği ve etkinliği aynı olduğu için 10 liralık ilacın ödemesini yaparken, yüzde 10 da ilave ödeme yapıyorduk. Bir vatandaş bu ilaçlardan birisini alacaksa kurum olarak buna 11 lira ödüyorduk. 'Hayır, ben bu isimdeki ilacı değil de aynı etken maddeyi içeren bir başka isimde ilacı alacağım' derse, 15 lira o, ona da 4 lira fark ödüyordu."

Amacımız vatandaşa daha fazla yük değil

Çelik, yapılan düzenlemede "Bu yüzde 10'u ödememe kararı aldığımız için biz 10 liralık ilacın ödemesini yapacağız. Eğer vatandaş, aynı etken maddeyi içeren bu ilacı değil de başka isimdeki bir ilacı alacak ise o zaman 5 lira fark ödeyecek. Burada amacımız vatandaşa daha fazla yük değil bu fiyatların etken maddesi aynı olan ilaçların belki de fiyatlarını birbirine yaklaştırmak" diye konuştu. Vatandaşın hangi ilacı istediğini bildiğine dikkati çeken Bakan Çelik, "Yaptığımız taban fiyatı artı yüzde 10'u kaldırıyoruz. SGK olarak gelişmeleri anlık takip ediyoruz, vatandaşın aleyhine gelişecek bir durum kesinlikle söz konusu olmaz, buna da fırsat vermeyiz" dedi.

9 yıl önce
default-profile-img