|

Horlayanlara önemli uyarı

Hayatın doğal döngüsünden biri olan uykuda da bazen problemler çıkabiliyor. Uyku hastalıklarından bazıları kalp krizinden inmeye kadar giden bir süreci başlatabiliyor…

.
00:00 - 5/03/2013 Salı
Güncelleme: 21:22 - 4/03/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Horlayanlara önemli uyarı
Horlayanlara önemli uyarı

Uyku tüm organların düzenli çalışmasını sağlayan vazgeçilmez bir şey. Ancak bazılarında uyku apnesi denilen bir problem çıkabiliyor.

Tedavi edilmezse, yüksek tansiyon, kalp krizi, inme, depresyona neden oluyor.

Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Ferah Ece uyku bozukluklarının solunum düzensizliklerine yol açtığını, bu düzensizliklerin de kişinin gece boyunca bazen kısmi bazen de tamamen uyanmasına sebep olduğunu söylüyor.

HORLAMA SEBEPLERİ

Prof. Dr. Ece, 'Uyku sırasında üst solunum yolunu açık tutan ve kapatan kaslarda gevşeme olur. Bu gevşeme hava yollarında uyku sırasında hafif bir daralmaya sebep olur ve hafif bir horlama meydana gelir ki genellikle bunun bir önemi yoktur. Uyku apne sendromlu hastalarda uykuya bağlı bu kas gevşemesi çok fazla olur ve nefes almak güçleşir. Beyin nefes almaktaki bu güçlüğü fark eder ve solunum çabasını artırır. Artan solunum çabası beyni hafifçe uyandırır ve hava yolu açılır. Uyandıktan sonra hava yolu tamamen açılır. Solunum çabası normale döner ve yeniden uykuya dalınır, havayolu yine daralır, solunum çabası yeniden artar, yeniden uykudan uyanma olur ve bu olaylar gece boyunca tekrarlar' dedi.

Uyku testi şart

Polisomnografi denen tüm gece boyunca devam eden uyku testi ile tanı konur. Bu test süresince hasta evinde uyuduğu gibi tüm gece uyku laboratuvarında uyur. İnceleme sabah sonlandırılır ve hasta evine ya da işine gidebilir. Beynimizin farklı bölümleri uykuyu kontrol eder ve uykuya dalış, yüzeysel uyku, derin uyku ve rüya uykusu (REM uykusu) gibi değişik uyku evrelerinin oluşmasını sağlar. Beyin ve vücudun değişik aktivitelerini ölçerek kişilerin hangi uyku evresinde uyumakta olduğunu saptamak mümkündür. Uyku testi süresince vücutta uykuda devam eden aktiviteler kaydedilir. Önerilere uyun, rahat uyuyun

Kilo verin:
Kilo verince uyku sırasındaki solunum düzelecek ve uyku daha dinlendirici olacak, gündüz uykululuk hali azalacaktır.
Alkol ve uyku ilaçlarından kaçının:
Yatmadan en az dört saat önce alkol alımı kesilmelidir. Alkol solunumu baskılar ve uykuda solunum durmalarının sıklığını ve ağırlığını artırır. Alkol ve uyku ilaçları, kas gevşetici, anksiyete önleyici, ağrı kesici gibi ilaçlar, üst solunum yolu kaslarında gevşemeye yol açıp hava yolu tıkanmasına neden olabilirler.
Sigarayı bırakın:
Sigaranın neden olduğu tahrişin, horlama ve apne ağırlığını arttırdığı düşünülür. Sigaranın bırakılması uykuda solunumun düzelmesinde çok yardımcıdır.
Sırt üstü yatmayın:
Sırt üstü yatma boyun ve boğazdaki yumuşak dokuların arkaya doğru kaymasına ve bunun sonucu olarak hava yolunun daralmasına ya da tam tıkanmasına yol açar. Hastanın sırtına yerleştirilecek yastıkçıklar ya da pijamasının arkasına dikilecek bir cebe yerleştirilen tenis topu hastanın sırt üstü yatmasını engelleyebilir.
Boğulma hissi

¦ Uyku apne sendromunun belirtileri

¦ Çok gürültülü horlama

¦ Uykudan boğulma hissi ile uyanma

¦ Yorgunluk

¦ Uygunsuz yerlerde uykuya dalma

¦ Konsantrasyonda güçlük

¦ Unutkanlık

¦ Sabah görülen baş ağrısı ve bulantı

¦ Sinirlilik

¦ Depresyon


11 yıl önce