|

İftara çorbayla başlayın

Çorba bitince 10 dakika verin ve sonrasında ana yemeğe geçin.

İha
00:00 - 13/07/2013 Cumartesi
Güncelleme: 18:37 - 13/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
İftara çorbayla başlayın
İftara çorbayla başlayın

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Merve İnce, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesinden dolayı oruç tutanların iftar ve sahur menülerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydederek, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için mutlaka sahur yapılması gerektiğini vurguladı.

Ramazan döneminin sıcak yaz günlerine denk gelmesinden dolayı beslenme ve sıvı alımı konusunda diğer aylara göre biraz daha dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Merve İnce, sahurda ve iftarda yağlı ve ağır yiyeceklerin tercih edilmemesini, hafif yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğinin önemini kaydetti. Bu sene Ramazan''da iftar vakitlerinin çok uzun olduğundan uzun süreli açlıklar yaşanacağı için bazı önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen İnce, şunları söyledi:

''Oruç tutanlar sahurda tok tutması amacıyla bir adet haşlanmış yumurta yenmeli. Sofralarımızda salatamızı eksik etmemeliyiz. Yağlı börek, poğaça türü gibi hamur işleri yerine mutlaka tam tahıllı undan yapılmış yiyecekler tüketilmelidir. Tatlılar gün boyu insanda susama gereksinimini daha fazla arttıracağından dolayı fazla tüketilmemeli. İftardan sahura kadar yeme içmenin serbest olduğu zamanda kaybedilen su miktarını yerine getirebilmek için 2.5, 3 litre vücudun ihtiyacı olan su karşılanmalıdır.''

İftarda çok yiyecek yenilmemesi için iftara çorba ile başlanılmasını gerektiğini de dile getiren Dr. İnce, ''Çorba bitip 10 dakika ara verildikten sonra yenilecek yemek miktarı da azalacaktır'' dedi.

Oruç tutmada risk teşkil eden hastalıklara da değinen İnce, şunları söyledi:

''Mümkün olduğunca çok ciddi hastalığı olanlar, kendisine zarar verecek boyuta geçtiyse oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz. Bunun yanında risk grubu oluşturan şeker hastaları, ciddi tansiyon hastaları ve kronik hasta olan kişilerin doktorlarına danışmadan oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz.''

11 yıl önce