İnek sütü özellikle çocuklarda en önemli ve en yaygın alerjik besin türüdür, çünkü çocuklarda diyette birincil besindir. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca çocuk beslenmesinde inek sütü alerjisi hakkında merak edilen konuları açıkladı.
İnek sütü proteini alerjisi çoğunlukla bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir.
İnek sütü proteinlerine bağlı alerjik reaksiyonlar yaşamın ilk haftalarında, ortalama 3. ayda başlamakta ve bağırsağın fonksiyonel ve morfolojik yapısının gelişmesi sonucu 2-3 yaşlarında ortadan kalkmakta ve şikayetler gitgide azalmaktadır.
Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülmesine karşın, son dönemlerde yapılan çalışmalar süte karşı duyarlılığın yetişkinlerde de yaygın olduğunu göstermektedir.
Süte karşı reaksiyon iki şekilde ortaya çıkmaktadır:
Laktoz intoleransı yani; laktaz enziminin eksikliğinden (veya yokluğunda) ileri gelen duyarlılık,
Süt proteini intoleransı gibi immünolojik mekanizma tarafından oluşturulan süt duyarlılığıdır.
Laktoz intoleransı; laktaz enzimi yetersizliği veya yokluğu nedeniyle laktozun sindirilememesi sonucu karın bölgesinde ağrı, şişkinlik, bulantı ve ishal gibi gastrointestinal semptomların görülmesidir.
Sağlıklı olan bir bebekte inek sütü verilmeye başlandıktan sonra ishal ve kusma gözlenirse, bazen dışkısında kan varsa ve çocukta huzursuzluk ve ağlama varsa inek sütü allerjisi akla gelmelidir.
İnek sütü alerjisinde ailesel geçmişin önemli rolü vardır.
Bu besinler ve besin öğeleri içeriğinde olan diğer ürünler de tüketilmemelidir.
Süt (az yağlı, yarım yağlı, süt tozu, süt proteinleri, diğer hayvan sütleri )
İnek sütüne alerjisi olan bir çocuk çapraz duyarlılık söz konusu olduğu için koyun ve keçi sütlerine de duyarlılığı olabilir. Bu yüzden bu sütleri de tüketmemelidir.
Tereyağı, tereyağı aromalı diğer yağlar, margarin
Peynir çeşitleri, yoğurt, krema, muhallebi
Laktalbumin, laktoglobulin, laktoz, laktuloz içeren ürünler
Aroma katıcı maddeler (doğal veya yapay)
Çocukta büyüme ve gelişmeyi engellemeden tanının konması çok önemlidir.
Çocuğun beslenme programında süt ve süt ürünlerine yer verilmez. Temel besin, ANNE SÜTÜ (eğer mümkünse) olmalıdır.
Çocuğa; Soya bazlı mamalar, sebze çorbaları, meyve suları, yumurta ve et verilerek klinik tablonun düzeltilmesi sağlanmalıdır.
Yapılan birçok çalışmada; inek sütü proteinine intolerans (duyarlılık) gösteren birçok bebekte soyaya, buğdaya ve yumurta proteinlerine de duyarlılık gelişebildiği görülmüştür. Bu noktaya dikkat edilmelidir.