|

Kadınlarda daha fazla görülüyor

Safra taşı hastalığı toplumda sık görülen bir hastalık. Uzmanlar ileri yaş, cinsiyet (kadınlarda yüzde 20, erkeklerde yüzde 5-8), obezite, şeker hastalığı, yüksek kalorili diyet, liften fakir beslenme, hızlı kilo verme, ailede safra taşı öyküsü ve gebelik safra taşı için risk faktörü olarak olduğunu belirterek safra taşı sorunun kadınlarda erkeklerden daha fazla görüldüğünü söyledi.

Yeni Şafak
11:17 - 15/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:17 - 15/04/2015 Çarşamba
IHA

Gastroenteroloji Uzmanı Doc. Dr. Abdurrahim Sayılır, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, safra taşı için risk faktörlerinin çokluğuna işaret etti. Sayılır: ''Hastaların bir kısmında yakınma oluşturmazken, bir kısmında yemek sonrası karın üst kısmında ağrı, ateşe neden olabilir. Taşlı safra kesesinin kesin tedavisi cerrahidir. Safra kanalında tıkanmaya neden olan taşlar ise kendini karın üst kısmında ağrı, üşüme, titreme ateş, gözlerde ve ciltte sararma, idrar renginde koyulaşma olarak kendini gösterir. Tedavi edilmediği takdirde ağır safra yolu iltihabı neticesinde ölüme kadar götürebilir. Safra kanal taşlarının günümüzdeki tercih edilen tedavi yöntemi ERCP'dir“ dedi.



ERCP İŞLEMİ NEDİR?

Uygulama ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Sayılır, "ERCP, endoskopik yöntem ile hastanın ağzından özel geliştirilmiş bir endoskopi cihazı ile girilip, yemek borusu ve mide geçildikten sonra onikiparmak barsağında safra ve pankreas kanallarının açıldığı alandan işlem için çeşitli aletler ilerletilerek yapılan, kanal taşlarına, tümöre bağlı ve tümör dışı darlıklara müdahale etmeye imkan veren ve hastayı çok büyük ameliyatlardan kurtaran bir işlemdir. Medical Park Karadeniz Hastanemiz bölgemizde (Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Bayburt illerinde) Tıp Fakültesinden başka ERCP yapılabilen ikinci merkez olmuştur. ERCP işlemi yanında, merkezimizde tümöre bağlı gastrointestinal darlıklarda endoskopik stent tedavisi ayrıca her türlü kolonoskopik ve endoskopik işlemler yapılmaktadır“ diye konuştu.




15 gündür karın ağrısı şikayetiyle kendilerine başvuran 35 yaşındaki bayan hastaya ERCP (Endoskopik Retrograt Kolanjiyo Pankreatografi) işleminin başarıyla uygulandığını ifade eden Doç. Dr. Sayılır, “Hastamızın yaklaşık 15 gündür karın ağrısı, gözlerde ve ciltte sararma yakınması mevcuttu. Bu şikayetler ile hastanemize başvuran hastamızda utrasonografi ve MR tetkiklerinde safra kanalında tıkanmaya neden olan taş tespit edilmişti. Bunun üzerine hastamıza, merkezimizde ERCP (Endoskopik Retrograt Kolanjiyo Pankreatografi) işlemi başarılı bir şekilde yapılarak, safra kanalından taşı çıkarılmış ve ertesi gün sorunsuz şekilde taburcu edilmiştir“ şeklinde konuştu.

#ERCP İŞLEMİ
#safra taşı
#Gastroenteroloji Uzmanı Doc. Dr. Abdurrahim Sayılı
9 yıl önce