|

Kadınların korkulu rüyası

Cihan
00:00 - 18/10/2012 Perşembe
Güncelleme: 16:23 - 18/10/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Kadınların korkulu rüyası
Kadınların korkulu rüyası

Dış gebeliğin hayati risk oluşturduğunu ifade eden uzmanlar, anne adaylarının adet günleri geçikir gecikmez doktora başvurmasını ifade ediyor. Ultrasonografi ile normal ve dış gebeliğin ayırımının yapılabildiği belirtilirken, erken teşhisle bazen ameliyata gerek kalınmadan dış gebeliğe son verildiği kaydediliyor.

Hamileliklerin yüzde 2'sinde dış gebelik görüldüğünü belirten Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Naziye Gürkan, "Zamanında teşhis edilmeyen dış gebeliklerde hayati risk oluşturur. dış gebeliğin nedenleri ve faktörlerini de açıklayan Dr. Gürkan, "Normal bir gebelik oluşurken yumurta ve sperm hücresi tüplerde birleşir ve oluşan embriyo, tüpün iç katmanındaki silyaları süpürme hareketiyle rahim içine taşınır. Tüplerde geçirilmiş herhangi bir enfeksiyon, travma ya da cerrahi, tüplerin bu normal süpürme fonksiyonunu yerine getirememesine yol açar ve embriyo rahim içine sürüklenemez, tüpte kalır ve burada gelişimini sürdürür. Tüplerin anatomik ve fizyolojik yapıları bir gebeliği sonuna kadar götürebilecek vasıfta olmadığından bir süre sonra bu alanda yırtılma ve iç kanama başlar." diye konuştu.

"DIŞ GEBELİK GEÇİREN HASTANIN NORMAL GEBELİĞE SAHİP OLMA ORANI YÜZDE 50-80"

Dış gebelik geçiren kadınların daha sonraki gebeliklerinin hangi ölçüde etkilendiğine de değinen Op. Dr. Naziye Gürkan, "Bir kadın bir kez dış gebelik nedeniyle ameliyat geçirmişse, sonraki dönemde tekrar dış gebelik geçirme oranı yaklaşık yüzde 15. İki kez geçirmişse tekrarlama oranı yüzde 30'dur. Dış gebelik geçiren hastanın daha sonra normal bir gebeliğe sahip olma oranı ise yaklaşık yüzde 50 ile yüzde 80 bulunmuştur. Tedavi şeklinin medikal ya da cerrahi olmasının sonradan oluşacak gebelik oranlarına etkileri benzer bulunmuştur. Ancak tüpün tamamen alınması durumunda sadece dış gebelik mahsulünün boşaltıldığı olgulara kıyasla gebe kalma oranı daha azdır. Çok ender görülen bir dış gebelik şekli olan servikal yani rahim ağzı gebeliğinde kanama riski çok fazladır. Bu nedenle tanısı önemlidir." dedi.


12 yıl önce